UITSTEL VRAGEN VOORBEHOUD FINANCIERING EN BANKGARANTIE
Uitstel vragen financieringsvoorbehoud? Vergeet de bankgarantie niet!
Uitstel vragen voor het financieringsvoorbehoud omdat de hypotheek nog niet helemaal rond is komt vaak voor maar dan wordt de bankgarantie nogal eens vergeten. Bij een huis kopen worden in de koopovereenkomst de afspraken vastgelegd zoals koopsom, datum overdracht, datum financieringsvoorbehoud en de waarborgsom/bankgarantie. In veel gevallen is de waarborgsom/bankgarantie te laat en volgt een bericht van de notaris.
De rol van de notaris
De notaris is verplicht partijen op de hoogte te stellen indien de waarborgsom niet tijdig is gestort of de bankgarantie niet op tijd binnen is. De makelaars worden in dit bericht meegenomen en ondernemen hierop vaak actie. De bankgarantie/waarborgsom is een extra zekerheid voor de verkoper dat er aan de verplichtingen die in de koopovereenkomst zijn overeengekomen na worden gekomen. Gebeurt dat niet volgt er (onder voorwaarden) een boete.
Uitstel financieringsvoorbehoud vragen
In sommige gevallen komt het voor dat de overeengekomen tijd om de financiering te regelen niet voldoende is. De hypotheekadviseur, makelaar of koper zelf kan uitstel vragen. In de meeste gevallen wordt er ook uitstel verleend omdat niemand erbij is gebaat dat de deal niet doorgaat. Uitstel kan per mail worden gevraagd en gegeven. Op zich is dat allemaal niet zo spannend maar uitstel financieringsvoorbehoud betekent niet automatisch dat er uitstel wordt gegeven voor de waarborgsom/bankgarantie. Vermeld dat eveneens in je bericht.
Bankgarantie/waarborgsom vergeten
Het komt regelmatig voor dat er uitstel financieringsvoorbehoud wordt gevraagd en ook gegeven. De notaris wordt hiervan niet op de hoogte gesteld omdat deze hierop geen actie hoeft te ondernemen. Voor de bankgarantie/waarborgsom is dat een heel ander verhaal. Indien er ook uitstel wordt gegeven voor de bankgarantie of waarborgsom wordt vaak vergeten de notaris hiervan op de hoogte te stellen.
Hoe uitstel vragen financieringsvoorbehoud
Uitstel vragen kan gewoon per mail. Overleg met je hypotheekadviseur en aankoopmakelaar wie er uitstel vraagt. Uiteindelijk blijf jij als koper hier verantwoordelijk voor ook al zijn er gerechtelijke uitspraken waarin anders is beslist. Daar wil je geen risico mee lopen. Uitstel vragen kan per mail. Vermeld duidelijk de termijn waarvoor je uitstel vraagt en zet de datum erbij. Vooral het woord “tot” of “tot en met” is een belangrijke omschrijving en verschaft duidelijkheid. Vraag om akkoord en houd de datum in de gaten. Geen reactie betekent niet automatisch dat er uitstel is verleend. Zit er vol op en vraag om een bevestiging van ontvangst. In de meeste gevallen moet de makelaar dit met de verkoper bespreken dus stuur je mail op tijd. Ik adviseer altijd minimaal 3 (werk)dagen voor het verstrijken van de datum in de koopovereenkomst. Houd hiermee ook rekening met de weekenden.
Hoe uitstel vragen bankgarantie of waarborgsom
Dit gaat op dezelfde manier dan uitstel vragen voor het financieringsvoorbehoud en kan tegelijk in één mail. Ook hiervoor geldt dat je duidelijk aan moet geven tot wanneer je uitstel vraagt. Wanneer je uitstel hebt gekregen zet dan de nieuwe data in de agenda en houd een vinger aan de pols. Wanneer de financiering eerder finaal akkoord is, meld dat dan bij de verkoper of verkopend makelaar. De verkopers vinden het vaak net zo spannend als de kopers. Goede communicatie hierin is belangrijk en draagt bij aan een goede afwikkeling van het traject,
Bevestiging vragen
Vraag om een bevestiging van het gegeven uitstel. Is dit niet duidelijk geformuleerd onderneem dan actie. Niets is zo vervelend dat je achteraf toch voor verassingen komt te staan. Vraag duidelijk uitstel en laat dit bevestigen. Raadpleeg een adviseur indien iets niet duidelijk is. Indien het allemaal te lang duurt zal je de druk misschien iets op moeten voeren. Besef dat wanneer je geen uitstel hebt gekregen de gevolgen groot kunnen zijn en je eraan vast zit met alle gevolgen van dien wanneer je alsnog de hypotheek niet rond krijgt. Een hoge boete van 10% inclusief bijkomende kosten zit niemand op te wachten. Overleg met je adviseur en overweeg te ontbinden wanneer er geen gehoor aan je vraag om uitstel wordt gegeven. Dit is te belangrijk om op z’n beloop te laten.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energie en energielabel