Voordeel persoonlijke lening vs. Tweede hypotheek
19 februari 2024 
8 min. leestijd

Voordeel persoonlijke lening vs. Tweede hypotheek

Sta je voor een grote uitgave zoals een verbouwing? Dan is de keuze tussen een persoonlijke lening of tweede hypotheek essentieel. In dit artikel vergelijken we de voordelen van beide opties, zodat jij de beste beslissing kunt nemen.

Ontdek welke financiële route bij jouw situatie past!

Samenvatting

 • Persoonlijke leningen bieden een snelle goedkeuring en flexibiliteit in aflossing zonder onderpand, maar hebben vaak een hogere rente dan hypotheken.
 • Een tweede hypotheek heeft lagere maandlasten door de langere looptijd en biedt de mogelijkheid om een groter bedrag te lenen, vooral handig bij grote verbouwingen.
 • Extra kosten zoals taxatie - en notariskosten komen kijken bij het afsluiten van een tweede hypotheek, terwijl je bij een persoonlijke lening deze bijkomende kosten meestal niet hebt.
 • Rente is soms fiscaal aftrekbaar bij een tweede hypotheek wat belastingvoordeel kan opleveren, iets wat niet geldt voor persoonlijke leningen.
 • De keuze tussen een persoonlijke lening en een tweede hypotheek hangt af van de grootte van de uitgave, de gewenste snelheid van beschikbaarheid van het bedrag, en persoonlijke omstandigheden zoals inkomen en overwaarde op het huis.


Persoonlijke lening versus Tweede hypotheek

In de afweging tussen een persoonlijke lening en een tweede hypotheek spelen verschillende factoren een rol. Gaan we voor de sneller verkrijgbare financiering of kiezen we voor de optie met mogelijk fiscale voordelen en lagere rentes?

Verschillen in rente en aflossen

Als je geld nodig hebt, is het belangrijk de financiële instrumenten te begrijpen die tot je beschikking staan. Hieronder vind je een vergelijking tussen de rente en aflossingsvoorwaarden van een persoonlijke lening en een tweede hypotheek.


Persoonlijke LeningTweede Hypotheek
Rente is doorgaans hoger door minder zekerheid voor de kredietverstrekker.Rente is vaak lager omdat de lening is gezekerd met je woning als onderpand.
Aflossingstermijnen zijn meestal korter, wat kan leiden tot hogere maandbedragen.Looptijden zijn langer, wat resulteert in lagere maandbedragen, maar meer rente over tijd.
Geen vereiste om onderpand te bieden waardoor de aanvraagprocedure sneller is.Onderpand in de vorm van huiswaarde is vereist, wat het proces kan verlengen.


Met deze informatie is het duidelijk dat er wezenlijke verschillen zijn in de financiële structuur tussen beide opties. Laten we nu de mogelijkheden voor goedkeuringssnelheid bekijken.

Mogelijkheden voor snelheid van goedkeuring

Naast de rente en aflossingsvoorwaarden, speelt ook de snelheid van goedkeuring een belangrijke rol bij het kiezen tussen een persoonlijke lening en een tweede hypotheek. Persoonlijke leningen staan bekend om hun vlotte goedkeuringsproces.

De beoordeling duurt vaak maar enkele dagen en soms zelfs uren. Dit maakt ze ideaal voor noodgevallen of wanneer je snel toegang tot extra geld nodig hebt. Aanvragen kan eenvoudig online, zonder veel papierwerk.

Bij het verhogen van je hypotheek voor een tweede hypotheek dien je rekening te houden met een langere verwerkingstijd. Het proces omvat een taxatie van je woning, advieskosten en notariskosten, wat weken kan duren.

Ook moet de verstrekker controleren of je voldoet aan de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie. Dit grondige onderzoek zorgt ervoor dat de snelheid van goedkeuring lager ligt dan bij persoonlijke leningen.

Extra kosten en voorwaarden

Bij een persoonlijke lening of tweede hypotheek komen verschillende extra kosten kijken. Afhankelijk van de keuze verschillen ook de voorwaarden.

 • Taxatiekosten: Voor een tweede hypotheek moet je woning opnieuw getaxeerd worden om de marktwaarde vast te stellen, wat extra uitgaven betekent.
 • Notariskosten: Een nieuwe hypotheekakte is nodig als je kiest voor een extra hypotheek, wat inhoudt dat je naar de notaris moet met bijbehorende kosten.
 • Afsluitkosten: Het afsluiten van een persoonlijke lening brengt soms afsluitkosten met zich mee, hoewel dit minder is dan bij hypotheken.
 • Rente fiscaal aftrekbaar: Bij een tweede hypotheek is rente soms aftrekbaar, wat kan leiden tot belastingvoordeel.
 • Bijkomende kosten vallen weg: Bij een persoonlijke lening heb je vaak geen last van bijkomende kosten zoals taxatie en notariskosten, wat het goedkoper kan maken.
 • Oversluitkosten: Als je besluit om je bestaande hypotheek te oversluiten naar een hogere rente voor extra geld, kun je te maken krijgen met hoge oversluitkosten.
 • Looptijdvoorwaarden: Hypotheken hebben vaak een langere looptijd dan persoonlijke leningen, wat invloed heeft op de totale hoeveelheid rente die betaald moet worden.
 • Boetevrij aflossen: Persoonlijke leningen bieden vaak meer vrijheid in het boetevrij extra aflossen dan hypotheken. Dit kan aantrekkelijk zijn voor wie snel wil afbetalen.
 • Verzekeringseisen: Huiseigenaren moeten soms aanvullende verzekeringen afsluiten wanneer zij kiezen voor een tweede hypotheek, resulterend in meer uitgaven.

Voordelen van een Persoonlijke Lening

Een persoonlijke lening kan aantrekkelijk zijn vanwege de relatieve eenvoud en de vrijheid die het biedt. Dit type lening is vaak snel te regelen en biedt een duidelijke aflossingsstructuur zonder dat er een onderpand zoals uw huis aan te pas komt.

Snelle goedkeuring

Als u een persoonlijke lening afsluit, valt u vaak in positieve zin op door de vlotte afhandeling. Kredietverstrekkers beoordelen aanvragen voor persoonlijke leningen sneller dan die voor een tweede hypotheek.

Dit komt omdat er minder papierwerk en goedkeuringsstappen bij komen kijken. Zonder uitgebreide waarderingen of de noodzaak van juridische documentatie kunt u al binnen enkele dagen over het geleende bedrag beschikken.

Banken en kredietinstellingen hebben systemen ontwikkeld om de efficiëntie te bevorderen, wat bijdraagt aan een snellere goedkeuring van uw lening. Dit is gunstig als u snel toegang nodig heeft tot extra geldmiddelen voor bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven of kansen die u niet wilt missen.

De snelheid waarmee u de beschikking krijgt over het geld, kan ook belangrijk zijn wanneer de tijd dringt, zoals bij onmiddellijke reparaties aan uw woning.

Flexibiliteit in aflossen

Een groot voordeel van een persoonlijke lening is de flexibiliteit in aflossing. U bepaalt vaak zelf hoeveel u elke maand terugbetaalt, binnen de afgesproken looptijd van de lening.

Dit kan vooral handig zijn als uw inkomen per maand schommelt. U kunt extra aflossen wanneer het financieel meezit, zonder daarvoor bestraft te worden met extra kosten. Zit u even krapper bij kas, dan biedt de afgesproken looptijd ruimte om het wat rustiger aan te doen.

Dit in tegenstelling tot een tweede hypotheek, waarbij de aflossingsstructuur veel strikter is. De hypotheek verhogen kan daarbij weliswaar zorgen voor een hoger bedrag, maar verminderde aflosflexibiliteit kan drukken op uw maandlasten.

Kiest u voor een persoonlijke lening, dan houdt u de controle over uw financiële situatie zonder vast te zitten aan een lange looptijd of de eis om de waarde van uw woning hoger te stellen als onderpand.

Volgende in het artikel bespreken we 'Geen extra kosten of voorwaarden'.

Geen extra kosten of voorwaarden

Kies je voor een persoonlijke lening, dan heb je het voordeel dat er meestal geen extra kosten bijkomen. Waar een tweede hypotheek vaak gepaard gaat met advieskosten, taxatiekosten of notariskosten, houd je bij een persoonlijke lening de bijkomende uitgaven beperkt.

Dit maakt het afsluiten van een persoonlijke lening soms goedkoper, ondanks dat de rente misschien iets hoger ligt dan bij een hypothecaire lening.

Ook zijn er bij een persoonlijke lening geen strenge voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Je hoeft geen overwaarde op je eigen woning te hebben en de lening is niet éénmalig aftrekbaar zoals bij hypothecair krediet.

Dat betekent meer vrijheid en minder papierwerk, waardoor je sneller over je geld kunt beschikken zonder verrassingen achteraf.

Voordelen van een Tweede Hypotheek

Een tweede hypotheek kan aantrekkelijk zijn door de lagere rente en de ruime mogelijkheden voor financiering van grotere projecten; ontdek hoe dit in jouw situatie het verschil kan maken.

Lagere rente

Een van de grootste voordelen van een tweede hypotheek is dat de rente vaak lager ligt dan bij een persoonlijke lening. Dit komt omdat het geleende bedrag verzekerd wordt met uw woning als onderpand. Hypotheekrente blijft hierdoor stabiel en voorspelbaar, wat aantrekkelijk kan zijn voor langdurige financieringen.

Het verschil in rentetarieven kan zorgen voor aanzienlijke besparingen op de lange termijn. Zeker als u grote bedragen wilt lenen, kan deze optie de totale kosten drukken. Daarom kiezen veel mensen voor een hypotheek af te sluiten in plaats van een persoonlijke lening, vooral bij investeringen in hun woning.

Mogelijkheid om bedrag te verhogen

Een tweede hypotheek biedt je de kans om een groter bedrag te lenen dan een persoonlijke lening. Dit komt doordat het leenbedrag vaak gekoppeld is aan de overwaarde van je huis. Als jouw woning in waarde is gestegen, kun je hierdoor meer financiële ruimte krijgen voor bijvoorbeeld een verbouwing of investering.

Je gebruikt eigenlijk de stijgende woningwaarde als onderpand, wat banken en geldverstrekkers zien als extra zekerheid. Zij zijn daardoor sneller bereid om hogere bedragen uit te lenen tegen relatief gunstige voorwaarden.

Zo past een tweede hypotheek beter bij grotere projecten die passen bij jouw langetermijnplannen.

Optie voor langere aflossingstermijn

Met een tweede hypotheek geniet je vaak van een langere aflossingstermijn dan bij een persoonlijke lening. Dit kan ademruimte geven voor je maandbudget omdat de maandlasten lager uitvallen.

Je smeert de betalingen over meer jaren uit, waardoor je per maand minder kwijt bent aan aflossing, ondanks dat de totale kosten over de looptijd hoger kunnen zijn door de rente.

Een langere aflossingstermijn maakt grote bedragen toegankelijker en kan aantrekkelijk zijn als je verwacht dat je inkomen in de toekomst stijgt. Zo kun je nu investeren in bijvoorbeeld een verbouwing en de kosten spreiden over meerdere jaren.

Dit biedt ruimte om je woning naar wens aan te passen zonder direct financieel krap te zitten. Met deze optie houd je geld over voor andere uitgaven of onverwachte kosten. Nu volgt de volgende stap: het vergelijken van de voor- en nadelen om te bepalen wat het beste past bij jouw situatie.

Welke optie is verstandiger bij een verbouwing?

Bij het plannen van een verbouwing is het essentieel om te bepalen of de flexibiliteit van een persoonlijke lening opweegt tegen de lagere rente van een tweede hypotheek. Uw financiële situatie en de omvang van het project spelen een cruciale rol in deze keuze.

Overwegingen bij het maken van een keuze

Een keuze maken tussen een persoonlijke lening afsluiten of gaan voor een tweede hypotheek hangt van diverse factoren af. Denk goed na over jouw financiële situatie en de toekomstplannen voordat je een beslissing neemt.

 • Kijk naar de rente die je gaat betalen. Persoonlijke leningen hebben vaak een hogere rente dan hypotheken.
 • Overweeg de looptijd die bij jou past. Met een tweede hypotheek kun je meestal kiezen voor een langere aflossingsperiode.
 • Denk aan de snelheid van goedkeuring. Een persoonlijke lening krijg je over het algemeen sneller dan een tweede hypotheek.
 • Analyseer de flexibiliteit in terugbetalen. Aflossen van een persoonlijke lening biedt dikwijls meer flexibiliteit dan dat van een hypotheek.
 • Houd rekening met de extra kosten. Een tweede hypotheek kan bijkomende kosten zoals taxatie - en notariskosten met zich meebrengen.
 • Sta stil bij het geleende bedrag. Voor grotere bedragen kan een tweede hypotheek interessanter zijn gezien de lagere rente.
 • Evalueer je eigen risicobereidheid. Bedenk of je bereid bent om bij hogere kosten toch te kiezen voor de snelle beschikbaarheid van het geld via een persoonlijke lening.
 • Bestudeer ook andere voorwaarden die gesteld worden door geldverstrekkers, zoals verzekeringseisen of boeterentes bij vervroegd aflossen.

Voorbeelden van situaties waarin een persoonlijke lening of tweede hypotheek voordeliger is

Kiezen tussen een voordeel persoonlijke lening en een tweede hypotheek hangt af van jouw situatie. Financiële behoeften zijn voor iedereen anders.

 • Een persoonlijke lening is ideaal als je snel geld nodig hebt voor een kleinere renovatie. De goedkeuring komt vaak snel en de administratieve rompslomp is beperkt.
 • Voor grotere bedragen met een lagere rente kies je beter een tweede hypotheek. Dit is zinvol bij grote verbouwingen die de waarde van de woning verhogen.
 • Als je flexibiliteit in terugbetaling wenst, past een persoonlijke lening beter. Je kunt vaak boetevrij extra aflossen of de looptijd aanpassen aan jouw financiële situatie.
 • Bij een stabiel inkomen en voldoende overwaarde op je huis kan een tweede hypotheek voordelig uitpakken. De rente is lager en de kosten spreid je over langere tijd.
 • Heb je al veel schulden? Dan is wellicht een persoonlijke lening zonder extra onderpand handiger om meer schuld te vermijden.
 • Een korte looptijd met snelle aflossing biedt een persoonlijke lening als je niet te lang aan verplichtingen wilt vastzitten.
 • Voor investeringen in energiebesparing of duurzaamheid kan soms met hypotheek voordelig belastingvoordeel worden behaald, wat de keuze kan beïnvloeden.


Veelgestelde Vragen

1. Wat is het voordeel van een persoonlijke lening vergeleken met een tweede hypotheek?

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je meestal een kortere looptijd hebt dan bij een tweede hypotheek, waardoor je sneller schuldvrij kunt zijn.

2. Wanneer zou ik kiezen voor een persoonlijke lening in plaats van voor een hypotheek?

Je zou kunnen kiezen voor een persoonlijke lening als je een kleiner bedrag nodig hebt of als je de lening snel wilt afbetalen zonder de langere verplichtingen van een hypotheek.

3. Zijn de rentes op een persoonlijke lening hoger dan op een tweede hypotheek?

Vaak zijn de rentes op een persoonlijke lening hoger dan op een tweede hypotheek, maar dit kan worden gecompenseerd door de kortere looptijd en de flexibiliteit van de lening.

4. Is er meer flexibiliteit bij het terugbetalen van een persoonlijke lening in vergelijking met een tweede hypotheek?

Ja, persoonlijke leningen bieden vaak meer flexibiliteit bij het terugbetalen omdat je kunt profiteren van mogelijkheden zoals vervroegd aflossen zonder zware boetes, wat bij hypotheken soms minder flexibel is.

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor