Waarom een bouwkundige keuring verplicht moet worden.
Bouwkundige keuring verplicht?
Direct inzage in de herstelkosten op korte termijn en benodigde verbeteringen op de lange termijn. Dat is wat een bouwkundige keuring voor je betekent. Zo kun je hier rekening mee houden en alvast wat spaargeld achter de hand houden of de komende jaren wat geld opzijzetten voor onderhoud. Daarom zou een bouwkundige keuring eigenlijk verplicht moeten zijn.
In de koopovereenkomst is tegenwoordig de bouwkundige keuring opgenomen om kopers erop te wijzen dat een bouwkundige keuring tot de mogelijkheden behoort maar is dat wel genoeg?
In de huidige woningmarkt kiest men niet altijd meer voor zekerheid maar om een woning te bemachtigen. Het laten vallen van een financieringsvoorbehoud en bouwkundige keuring ligt op de loer om maar zoveel mogelijk kans op de woning te maken. Zorgwekkende ontwikkelingen voor kopers en voor verkopers alleen maar gunstig, toch heeft dit ook een keerzijde.
Ik ben verliefd
Herken je dit? Natuurlijk, iedereen herkent dit en wat gebeurt er als je verliefd bent? Juist, je let minder goed op wanneer je op de roze wolk wegdroomt. Dat geldt ook voor een huis waar je verliefd op bent geworden. Je ziet de dingen soms niet meer helder en bij elk detail mompel je; Ach, dat valt wel mee. Of, dat is zo gedaan! Je hebt dus iemand nodig die je even met beide benen op de grond zet, schakel daar een aankoopmakelaar voor in en raadpleeg een bouwkundig inspecteur om de woning te bekijken.
Weten wat je koopt
Hier gaat het om, als een woning gebreken heeft wil je dat weten. Je kunt dan zelf beslissen of je wel of niet tot aankoop overgaat. Je wilt weten hoeveel geld het kost om de woning direct te herstellen, directe herstelkosten genoemd. Ook wil je weten wat je op langere termijn kan verwachten zodat je hier geld voor kan reserveren. Niets is zo vervelend dan tegenvallers achteraf. Dit kan je grotendeels voorkomen.
Ook bouwkundige keuring is niet heilig
Uit eigen ervaring weet ik dat niet alle bouwkundige inspecteurs op dezelfde manier werken en er uitsluitingsclausules in het rapport zijn opgenomen. Bespreek dit van tevoren met de inspecteur mocht je hier vragen over hebben. Het komt wel eens voor dat een inspecteur iets gemist heeft en je achteraf alsnog voor een verrassing staat. Lees dus goed de voorwaarden door.
Voorkomen is beter dan genezen
Dit is een oud gezegde maar klopt als een bus. Het gaat om veel geld en gebreken kunnen een smet op de aankoop worden, besef dat goed. Ook in deze woningmarkt. Laat je niet onder druk zetten en houd je aan je plan. Dat kan veel ellende voorkomen.
> Vraag direct bouwkundige keuring aan
Zowel voor oude als nieuwe woningen
Vaak denken mensen dat een bouwkundige keuring alleen voor oudere huis nodig is maar niets is minder waar. Ook nieuwe woningen of woningen van een paar jaar oud kunnen gebreken vertonen. Dat zijn dan vaak wel andere gebreken dan bij oudere huizen. Ik zeg; Bij twijfel een expert raadplegen. Dat kan ook een bevriende aannemer of bouwkundige zijn. Het maakt niet uit wie dat is als hij/zij er maar verstand van heeft. Bij oudere huizen adviseer ik in de meeste gevallen een bouwkundig onderzoek.
Onder de vloer
Het komt wel eens voor dat er niet onder de vloer kan worden gekeken. Laminaat of een ander soort vloer is over de bestaande vloer gelegd. Neem daar geen genoegen mee want dit is een belangrijk punt. Bouwkundige inspecteurs hebben hier een oplossing voor. Ga niet akkoord met de opmerking: We kunnen het niet zien en dan zal het wel goed zijn. Vooral de oude houten balken zijn nogal eens aangetast door houtrot. Wees zeker van je zaak.
Onderzoeksplicht
Vergeet niet dat je als koper een onderzoekplicht hebt. Natuurlijk moet de verkoper gebreken melden maar wanneer ze hier niet van op de hoogte waren wordt het een getouwtrek. Veel zaken zoals loslatende plinten, beschadigde muren, lekkages of achterstallig schilderwerk kun je wel zien maar dat is niet voldoende. Met een bouwkundig rapport sta je ook veel sterker als koper. Wanneer je hiervan af ziet en er zijn achteraf toch gebreken roept de verkoper vaak; Dan had je maar een bouwkundige keuring uit moeten laten voeren. Des temeer een reden om het wel te doen.
Nog meer onderzoeken
Naast de staat van de woning zijn meerdere zaken belangrijk zoals het bestemmingsplan, kettingbedingen en erfdienstbaarheden. Ook eigendom of erfpacht van de grond met bijbehorende voorwaarden of verkoopregulerende bepalingen. Doe van tevoren onderzoek naar deze zaken en laat de koopovereenkomst door een expert controleren. Weet wat je koopt en neem met minder geen genoegen.
Conclusie:
Zie niet zomaar af van een bouwkundige keuring wanneer je het gevoel hebt hierdoor een woning mis te lopen. Schakel een aankoopmakelaar in om je hierin te begeleiden en laat bij twijfel een bouwkundige keuring uitvoeren. Je koopt een huis waar je de komende jaren met veel plezier wilt wonen. Zorg er dan ook voor dat je hier achteraf geen spijt van krijgt.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energielabel en energie