Wanneer eindigt de bedenktijd?
Ons rechtssysteem kent een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Dat geldt voor de koper en niet voor de verkoper. Wanneer de verkoper eveneens een bedenktijd wil opnemen in een koopovereenkomst is dat mogelijk als extra clausule. Dit is dan geen wettelijke bedenktijd maar een overeengekomen bedenktijd die is afgedwongen door verkoper of diens makelaar.
Waarom een bedenktijd?
In 2003 is de bedenktijd ingevoerd zodat een (consument) koper van een huis recht heeft op 3 dagen bedenktijd om een ondoordachte en snelle aankoop ongedaan te kunnen maken mocht je de volgende dag spijt hebben. Tijdens de bedenktijd kan de koper de koop zonder opgave van redenen en zonder kosten ontbinden. Zorg ervoor dat je als koper wel bewijs of een bevestiging van deze ontbinding ontvangt. Daarmee voorkom je dat er naderhand discussie ontstaat.
Wanneer start de bedenktijd?
Hierover ontstaat nogal eens een misverstand. Het moment van akkoord en een mondelinge deal is bijvoorbeeld niet rechtsgeldig. De gegevens en afspraken van partijen dienen in een koopovereenkomst te worden vastgelegd en ondertekend. De volgende dag begint de bedenktijd. Duurt het wat langer om de koopovereenkomst getekend te krijgen, dan begint de bedenktijd ook later.
Wanneer eindigt de bedenktijd?
De gesloten deal moet bij een huis voldoen aan de schriftelijkheidseis. Dat betekent dat de afspraken op papier komen te staan en door partijen worden getekend. Na het overhandigen van de koopovereenkomst of een kopie is hieraan voldaan. Het overhandigen van de koopovereenkomst aan koper mag ook digitaal. Daarna is voldaan aan de schriftelijkheidseis. De dag erna begint de bedenktijd te lopen. Op de 3e dag na ondertekening verloopt om 24:00 uur de bedenktijd. Let er wel op dat voor het weekend en de feestdagen andere regels gelden.
Bedenktijd rondom weekend en de feestdagen
Rondom de feestdagen gelden er andere regels. Ook de dagen in het weekend kun je niet zomaar meetellen en geldt voor 1 dag. Wanneer je op donderdag een koopovereenkomst tekent begint de bedenktijd op vrijdag, dat is dag 1. Het weekend telt voor 1 dag, dag 2, en maandag is dag 3. Op maandagavond 24:00 uur loopt de bedenktijd af. Is die maandag een feestdag dan wordt de bedenktijd met 1 dag verlengd en loop de bedenktijd op dinsdag 24:00 uur af.
Verwar de bedenktijd niet met de ontbindende voorwaarden zoals financieringsvoorbehoud of voorbehoud bouwkundige keuring. De bedenktijd is wettelijk vastgesteld en de ontbindende voorwaarden niet. Als je bijvoorbeeld zonder ontbindende voorwaarden wilt kopen kan dat prima. Mits je de gevolgen hiervan erkent.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en hypotheekadviseur