Wettelijke bedenktijd rond de feestdagen
01 april 2021 
2 min. leestijd

Wettelijke bedenktijd rond de feestdagen

Hoe werkt de bedenktijd rondom de feestdagen?

Met de wettelijke bedenktijd van 3 dagen zijn de meeste consumenten wel bekend maar rond de feestdagen ontstaat er nogal eens twijfel. Om deze twijfel weg te nemen hieronder meer informatie over de wettelijke bedenktijd rondom de feestdagen.

Ter handstelling leidend

Bij het tekenen van de koopovereenkomst hoort een “ter handstelling” document. Deze is aangehecht aan de koopovereenkomst en moet door kopers worden getekend voor ontvangst. Een digitale ondertekening en verzending voldoet eveneens aan de wettelijke eisen. Deze ter handstelling is leidend voor het begin van de wettelijke bedenktijd. De bedenktijd begint de volgende dag op 0:00 uur nadat de koopovereenkomst met bijbehorende ter handstelling is getekend. Hierbij is het verplicht dat de koper een afschrift heeft ontvangen. De zogenaamde ter handstelling.

Zonder opgave van reden ontbinden

Binnen de wettelijke bedenktijd kan de koper zonder opgave van reden afzien van de koop. In sommige koopovereenkomsten is een clausule opgenomen dat de ontbinding door koper per aangetekende brief dient te geschieden. Dat is niet toegestaan. De ontbinding, of ervan afzien zoals in de volksmond gebruikt is vormvrij. Wel is het slim om hier als koper bewijs van te vergaren. Een mail met bevestiging van ontvangst door makelaar of verkoper is voldoende.

Uitleg wettelijke bedenktijd

De wettelijke bedenktijd is 3 dagen waarvan het weekend telt voor 1 dag. In de bedenktijd moeten twee dagen voorkomen die geen zaterdag, zondag of erkende feestdag is. Is dit wel het geval zal de bedenktijd zo nodig worden verlengd. Wanneer je deze regel onthoudt kun je zelf uitrekenen wanneer de bedenktijd is verstreken. Met een algemeen erkende feestdag is een dag die bij Koninklijk besluit is gesteld in de Algemene termijnenwet, gelijkgesteld met een feestdag. De bedenktijd eindigt op de laatste dag om 24:00 uur.

Voorbeeld wettelijke bedenktijd

Een getekende koopovereenkomst die aan koper ter hand is gesteld op maandag, eindigt op donderdagavond 24:00 uur. Maandag tekenen en ontvangen, dinsdag begint de bedenktijd te lopen. Donderdag is dan de derde dag. Een koopovereenkomst die op donderdag is getekend en ontvangen eindigt op maandag. Hierbij is vrijdag dag 1, het weekend dag 2 en maandag dag 3. Maandagavond om 24:00 uur eindigt de bedenktijd. Is maandag nu een feestdag dan wordt de bedenktijd verlengd met 1 dag en eindigt deze op dinsdag om 24:00 uur. Zo kun je zelf uitrekenen wanneer de bedenktijd eindigt.

Hoe vaak komt ontbinden binnen bedenktijd voor?

Over deze vraag kan ik duidelijk zijn. Het komt nagenoeg nooit voor dat kopers binnen de bedenktijd ontbinden. Dat heeft met het voortraject te maken. Deze duurt over het algemeen redelijk lang. Kopers komen eerst kijken, daarna volgt een biedprocedure of onderhandeling. Na het sluiten van een mondelinge deal worden gegevens uitgewisseld en wordt de koopovereenkomst opgemaakt. Deze wordt door partijen gecontroleerd waarna pas ondertekening volgt. De bedenktijd is bedacht voor impulsieve aankoop, hiervan is minder sprake wanneer voor het proces voldoende tijd wordt genomen. Wanneer iemand afhaakt is dat tegenwoordig vaker vóór het tekenen van de koopovereenkomst.

Bekijk ook het artikel: Hoe vaak een beroep op de 3 dagen bedenktijd?

Heb je verkoopplannen of ben je op zoek naar een geschikte makelaar? Of een aankoopmakelaar die je kan helpen een huis te vinden? Klik dan hieronder op de link van je keuze.

Ik wil mijn huis verkopen >

> Meer informatie over een huis kopen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zocht ook op: Energie en bouwkundige keuring

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor