Wat betekent inflatie voor de woningmarkt?

Inflatie en de woningmarkt.

De huizenprijzen zijn enorm gestegen en dat zal waarschijnlijk nog even zo doorgaan, maar ook andere producten zoals boodschappen worden steeds duurder. Het dagelijkse nieuws staat er vol mee. Je vraagt je af wat er aan de hand is en waarom alles zo duur wordt terwijl de zogenaamde inflatie laag is. De werkelijkheid is anders omdat niet alles wordt meegenomen in de berekening. De stijgende energieprijzen is hier een voorbeeld van en zal nog voor veel commotie zorgen. Er zijn berichten dat de berekening van de inflatie gaat veranderen maar voorlopig lijkt het mooier dan het is.

Wat is inflatie?

Vroeger heb ik geleerd dat je kan spreken van geldontwaarding. Je euro wordt per saldo minder waard doordat de prijzen stijgen. Het gaat hierbij niet om een stijging van een individueel product maar om een algemene (gemiddelde) stijging. De koopkracht daalt dus Je koopt dus minder (product) voor dezelfde euro. Dit alles wordt berekend op basis van een prijsindex die aanhoudend stijgt. Natuurlijk zijn er meerdere factoren die hierin bijdragen en worden gewogen.

Gevolg inflatie voor de woningmarkt

Mensen met een hypotheek zien dat hun schuld minder waard wordt terwijl de prijs van de eigen woning alleen maar is toegenomen. De bedragen van de schulden blijven wel gelijk maar de waarde van die schuld in euro’s is door de inflatie lager geworden. Hierdoor wordt de netto vermogenspositie door de inflatie beter. Maar dat heeft ook een keerzijde. Door inflatie wordt je euro ook minder waard en kun je minder voor dezelfde euro kopen. Een aanbouw of verbouwing zal dus in het algemeen duurder zijn door inflatie. Ook de lonen worden minder waard waardoor je per saldo minder kan kopen.

Mensen die geen eigen woning hebben profiteren dan ook niet van de inflatie. Ze hebben geen hypotheek die minder waard wordt. Ook hebben ze geen eigen huis dat meer waard wordt. Wanneer ze op zoek gaan naar een koopwoning hebben ze dus eigenlijk twee nadelen. Ze kunnen minder kopen voor hun geld en ze hebben geen eigen woning die in waarde is gestegen.

Huizenprijzen stijgen harder dan het gemiddelde

De gemiddelde huizenprijzen van koopwoningen stijgen veel harde dan de gemiddelde prijzen van andere diensten en spullen. Door het lage aanbod en de hevige concurrentie op de woningmarkt staat de courtage voor makelaars onder druk. Door de invoering van het nieuwe taxatierapport 2021 waarbij de taxateur meer moet onderzoeken en uitwerken, zijn taxaties duurder geworden en daarmee de verdiensten voor de taxateur hoger. Doordat aankoopmakelaars meer werk hebben met de aankoop zijn ook de kosten hiervoor gestegen. Waar je vroeger drie woningen bekeek waaruit de koper koos, ben je nu uren en dagen bezig om een deal te sluiten. Overbieden is de norm en het is maar de vraag hoe vaak je klant wil en kan bieden op een woning. Meer werkzaamheden voor dezelfde opdracht betekent hogere kosten.

Aankoop- en hypotheekkosten maar ook de waardestijging van een huis worden niet meegerekend bij de inflatie. Een eigen woning wordt meer gezien als een investering maar wanneer je hier zelf in woont is het meer dan dat. Het CBS rekent dus met een ander model. Hierin worden de huurprijzen vergeleken wanneer je je eigen huis zou huren. Het indexeren is hiermee gebaseerd op huurwoningen in plaats van koopwoningen en dat is natuurlijk niet vergelijkbaar. Hierdoor lijkt de inflatie lager het in werkelijkheid is. Wel bouwt de eigen woningbezitter meer eigen vermogen op door af te lossen op de hypotheek. Op langere termijn is vastgoed een goede investering doordat deze met pieken en dalen per saldo stijgt.

Maar er zijn ook kosten

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de woningeigenaren. In tegenstelling tot het opbouwen van vermogen maakt de woningeigenaar ook extra kosten. Denk aan onderhoud of verduurzamen. Veel mensen verhogen de hypotheek om verbouwingen of de woning te verduurzamen.

Conclusie:

We merken het allemaal dat je minder kan kopen voor dezelfde euro dan voorheen. De boodschappen zijn daar een voorbeeld van maar ook boten zijn mede door corona extreem gestegen. Zelf ben ik muziekliefhebber en de afgelopen periode zie ik de prijzen van muziekinstrumenten enorm stijgen. Het leven is dus een stuk duurder geworden en dat heeft de nodige gevolgen. Hoeveel dat is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Feit blijft dat we minder kunnen kopen voor dezelfde euro en dat geldt ook voor de woningmarkt.

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

 

 

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie