Wat is een woningwaarde index?
Woningwaarde index.
De prijsindex van bestaande woningen is een hulpmiddel om de waarde van je woning te indexeren maar is ook niet zaligmakend. Ook dit geeft net zoals een online waarderapport richting aan de waarde maar de waarde van een huis is nou eenmaal geen wetenschap.
Bij een huis kopen of een huis verkopen kun je de transactieprijs van jaren geleden indexeren. Daar zijn online allerlei tools voor te vinden maar wat zegt die indexering nou werkelijk? Indexeer je op landelijk niveau of per provincie? Of indexeer je de waarde van de woning op lokaal niveau of zelfs per wijk of straat? Hier zit een groot verschil in. Wanneer we het hebben over indexeren van een huis gaat het wederom om gemiddelden.
Verbouwingen en verbeteringen
Een index neemt de verbouwing(en) of verbetering(en) van jouw woning niet mee in de indexering. Stel je voor dat je in 2018 een huis hebt gekocht die je hebt gemoderniseerd of hebt uitgebouwd. Wanneer je met de koopsom indexeert kom je al snel bedrogen uit. Je zou kunnen overwegen om de koopsom en de gemaakte kosten bij elkaar op te tellen en daarna de indexering toe te passen. Dat geeft al een beter beeld maar dan neem je deze kosten volledig mee in de berekening. Misschien is de meerwaarde van deze gemaakte kosten lager of zelfs hoger.
Verbeteringen door de jaren heen
Heb je de woning langzaam naar je eigen hand gezet en verbeteringen doorgevoerd waardoor de woning in waarde is gestegen? Hoeveel heb je geïnvesteerd en wat is de meerwaarde van die investering? Is dit netjes en door een erkend bedrijf gedaan of ben je zelf als hobbyist aan de slag gegaan? Wanneer zijn de verbouwingen afgerond? Eigenlijk zou je al dit soort zaken mee moeten nemen in de indexering. Beter is om te vergelijken met recent verkochte woningen in jouw buurt. Vergelijk dan op basis van koopsommen en niet op basis van vraagprijzen.
De koopsom
Wat was de waarde toen je de woning kocht? Heb je scherp kunnen onderhandelen of heb je ver boven de vraagprijs geboden? Wat was de taxatiewaarde voor verbouwing of na verbouwing? Allemaal factoren waar je rekening mee moet houden. Zomaar een woning indexeren op basis van de koopsom is te kort door de bocht.
Kloppen de oppervlaktes wel?
De oppervlaktes woonoppervlakte en perceel maken onderdeel uit om de waarde te bepalen. Toen jij de woning kocht is er vast een presentatie of brochure geweest waarin dit soort gegevens stonden vermeld. De vraag is in hoeverre deze oppervlaktes betrouwbaar waren. Vooral de woonoppervlakte wijkt nogal eens af van de werkelijkheid. Tegenwoordig worden de woningen die makelaars aanbieden conform NEN2580 van de meetinstructie opgemeten en komt er een meetrapport bij. Vroeger was dat niet zo. Je ziet dan ook bij woningen die lang geleden zijn verkocht dat deze gegevens (soms) minder betrouwbaar zijn.
Te lang geleden?
Zou je kunnen zeggen dat woningen die erg lang geleden zijn verkocht de prijsindex minder betrouwbaar is? Ik durf die stelling wel aan. Dat is een combinatie van factoren waarbij verbetering in een periode van 20 jaar een ander beeld geven. Het wordt dan ook een hele rekensom om de verbeteringen mee te nemen in de indexering. Ik zeg: Niet doen! Woningen die te lang geleden zijn verkocht zijn naar mijns inziens niet betrouwbaar te indexeren. Wanneer je een taxatierapport van enkele jaren geleden in je bezit hebt zou je kunnen overwegen om de waarde daarvan wel te indexeren. Vergelijk daarnaast altijd met recent verkochte woningen.
Wat is de werkelijke waarde van mijn huis?
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.