Wat is mijn huis waard bij scheiding?
Wat is m’n huis waard wanneer ik ga scheiden? Deze vraag wordt bijna nooit rechtstreeks gesteld maar in een andere vorm. M’n partner en ik gaan scheiden, hij/zij wil de woning overnemen. Wat is de woning waard? Of: We hebben besloten om te gaan scheiden en bekijken de mogelijkheden wie in de woning kan blijven wonen. Daarvoor hebben we de waarde nodig.
Tegenstrijdige belangen
Dit komen we steeds vaker tegen, een scheiding. Wanneer daar een huis bij betrokken zijn er soms meerdere opties. Het ligt steeds vaker voor de hand dat één van beiden de woning overneemt en daar blijft wonen. Indien er kinderen bij zijn betrokken is dat ook vaak een goede oplossing. Ze blijven dan toch gedeeltelijk in hun oude vertrouwde omgeving wonen. Toch gaat dit niet altijd zonder slag of stoot. Degene die blijft wonen en de ex-partner uit moet kopen wil graag een zo laag mogelijke waarde. Degene die vertrekt naar een ander huis wil graag een zo hoog mogelijke waarde om er nog wat geld aan over te houden. Misschien is dat ook nodig om voor een volgende woning in aanmerking te komen.
Hebben jullie besloten de woning te verkopen is het eveneens slim om je in de mogelijkheden te verdiepen. Daarbij is waarde, vraagprijs en makelaarskosten enorm belangrijk. Denk er ook aan om de financiële mogelijkheden van beiden met de hypotheekadviseur goed in kaart te brengen. Wil je meer informatie over een huis verkopen? Klik dan hieronder.
Marktwaarde
Taxateur
Een goede oplossing is een taxateur inschakelen voor een officieel waardeoordeel. De gegevens worden verzameld en worden vastgelegd in een taxatierapport. Geef wel duidelijk het doel aan waarom de woning getaxeerd moet worden. Het kan slim zijn om degene die de woning over wil nemen als opdrachtgever te vermelden in het taxatierapport. Voor de financieringsaanvraag is meestal een gevalideerd taxatierapport nodig. Je kan (mits door de bank akkoord bevonden) het “oude” taxatierapport gebruiken voor de nieuwe financieringsaanvraag op de gezamenlijke woning.
Beïnvloeden door eigenaren
Dit komen we helaas regelmatig tegen. De eigenaar die blijft wonen heeft belang bij een lagere waarde. Hij/zij doet er dan soms ook alles aan om de taxateur te beïnvloeden. De taxateur is onafhankelijk en prikt daar echt wel doorheen. Wees dus gewoon eerlijk en doe hiervoor geen moeite. Taxateurs beschikken over diverse systemen en kunnen de marktwaarde op de juiste manier inschatten. Let wel op, de waarde van een huis is subjectief en zo moet je die ook benaderen. Ben je het oneens met de waarde in het rapport kun je overwegen een tweede taxateur in te schakelen. Dat zijn wel extra kosten maar kan ervoor zorgen dat partijen er toch een beter gevoel aan overhouden. Een andere optie is om onafhankelijk van elkaar een “eigen” taxateur in te schakelen. Je zou hier afspraken over kunnen maken door bijvoorbeeld het gemiddelde van beide taxaties te nemen.
Achterstallig onderhoud
Bij het vergelijken met andere woningen is het wel belangrijk om met woningen te vergelijken die dezelfde mate van luxe en onderhoud hebben. Omdat dit niet altijd mogelijk is zal de makelaar of taxateur bepaalde zaken plussen en minnen. Dat geldt ook voor achterstallig onderhoud. Wanneer er een aantal jaren geen onderhoud is gepleegd neemt de waarde ten opzichte van goed onderhouden woningen af. De taxateur zal hier rekening mee houden.
Verschillende waardes
Er zijn verschillende waardes waarop je als makelaar of taxateur uit kan komen. Omdat waarde subjectief is en altijd voor discussie mogelijk is, is het handig om je vooraf goed te verdiepen in zo’n proces. Waar het uiteindelijk om gaat is dat jullie als scheidend stel eruit komen en er een koopsom wordt afgesproken waarmee beiden kunnen leven.
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.