Wat zijn de meest gebruikte trucs van makelaars?

De meest gebruikte trucs van makelaars.

Makelaars gebruiken allerlei trucs om de woning aan jou te verkopen, en dat tegen de hoogste prijs. Dat kan je ze niet kwalijk nemen wat dat is hun werk. Ze werken in opdracht van de verkoper(s) wanneer ze jou een huis verkopen. Bedenk dus goed of het niet slim is om een aankoopmakelaar in te schakelen. Die aankoopmakelaar is er om jouw belangen te behartigen en doorziet direct de trucs van verkoopmakelaars.

Meer over een huis kopen >

> Wat kan een aankoopmakelaar voor me doen?

Net doen alsof er veel interesse is terwijl het niet stormloopt.

Voor geïnteresseerden is het vaak niet te controleren hoeveel mensen er op een huis afkopen en hoeveel afspraken er voor bezichtigingen worden gepland. Je moet er dus maar op vertrouwen dat makelaars de waarheid spreken wanneer ze aangeven dat er veel interesse is. Maar wat is veel interesse in een huis? Zijd dat er twee, of zijn er dat vijftig? Daarnaast hoeven makelaars natuurlijk niet te vertellen hoeveel mensen zich hebben gemeld voor de woning waar jij ook interesse in hebt.

Ach, dat valt wel mee zegt een slimme makelaar

Argumenten wegwuiven alsof er niets aan de hand is. Uitspraken zoals: Dat valt wel mee of, dat hebben ze hier allemaal in de straat. Dat is makkelijk aan te passen of daar wen je snel aan zijn zinnen die vaak worden gebruikt.

Niets zeggen bij opmerkingen of…

De makelaar die niets zegt is de beste makelaar is een veel gehoorde uitspraak van makelaars onderling. Wanneer jij aangeeft dat er weinig opbergruimte is of de tuin op het Noorden ligt kan de makelaar dit natuurlijk niet ontkennen maar hij/zij hoeft er ook niets op te zeggen. Je constateert iets wat een feit is, tenminste wat voor jou een feit is. Daarnaast worden er op gestelde vragen soms geen antwoord gegeven. Wanneer je écht iets wilt weten dring er dan op aan om een antwoord te krijgen. De makelaar kan bepaalde zaken voor je uitzoeken of de verkopers om een antwoord vragen.

Iets negatiefs omzetten naar iets positiefs

Een veel te kleine tuin waarin je de tuinset net kwijt kan, is om te toveren naar iets positiefs. Als je de deur uitloopt heb je op 50 meter afstand een speeltuin voor de kinderen dus je hebt geen grote tuin nodig. Een woning zonder achterom is veiliger dat met. Maar dat je met de fiets of afvalbak door je huis moet wordt niets over gezegd. Allemaal begrijpelijk omdat de verkoopmakelaar een verkoper is en z’n best doet voor de verkoper.

Teveel praten, en nog eens praten, en nog eens…

Sommige makelaars zijn net spraakwatervallen, ze blijven maar kletsen over hoe mooi en geweldig het huis wel niet is. Het lijkt wel een soort afleidingsmanoeuvre zodat je bepaalde zaken niet goed ziet. Waarschijnlijk zijn ze zich hier niet altijd van bewust maar als koper wil je ook lekker rustig door de woning lopen zonder continu een makelaar die je in de nek hijgt of overlaadt met woorden.

Snel beslissen want er is nog meer interesse

Je moet wel snel beslissen anders ben je misschien te laat, in de huidige markt moet je ook snel reageren maar niet alle woningen in Nederland zijn even courant. Dus snel bieden terwijl de woning al twee maanden te koop staat en in prijs verlaagd is, zal waarschijnlijk niet nodig zijn. Kijk hier dus na en doe onderzoek naar dit soort zaken.

De woning opnieuw plaatsen

Dit is een veel gebruikte truc. De woning wordt (met een nieuwe datum) opnieuw geplaatst op internet. Hierdoor lijkt het net alsof de woning “nieuw” in verkoop is gekomen. Wees je er dus van bewust dat dit ook bij de woning die jij gaat bekijken gebeurt kan zijn. Vaak wordt dan vergeten de vragen- en roerende zakenlijst en/of de brochure opnieuw te genereren. Hieraan kun je vaak de werkelijke datum van “in verkoop” zien. Let wel op want er zijn uitzonderingen. Zo kan een verkoper ervoor kiezen alvast alle data compleet te maken voor het geval hun droomhuis voorbijkomt. De media staat dan alvast klaar voor plaatsing op internet.

Drukverhogende uitspraken doen

Er is zoveel interesse dat ik verwacht dat de woning flink boven de vraagprijs wordt verkocht. Ook dit geldt niet voor elk huis. Over het algemeen zijn huizen die modern en netjes zijn afgewerkt interessant voor kopers. Dan sta je al snel in de rij. Mee bieden is dan vaak de enige optie. Blijf dicht bij jezelf en laat je niet gek maken. Denk aan de maandlasten en vraag een goede hypotheekadviseur naar de mogelijkheden en hetgeen jij maximaal kan bieden. Soms is het slimmer om een huis te kopen waar nog wat aan geklust moet worden. Denk ook aan de bouwkundige keuring wanneer je twijfelt over de bouwkundige staat of een klushuis koopt.

De eerlijke makelaar, bestaat die?

Een eerlijke makelaar zal je ook als koper goed informeren. Uiteindelijk kan iedereen zien dat die keuken aan vervanging toe is of dat de tuin op het noorden ligt. Die makelaar zal dat erkennen en de keuze bij jou laten. Niet mooier voorspiegelen dan het is maar wel een goede deal sluiten voor de verkopers. Hoe eerlijk de makelaar ook is, hij/zij werkt bij een huis verkopen voor de verkoper. Ook al wordt hij in wet als bemiddelaar aangemerkt. Bereid je dus goed voor en schakel een aankoopmakelaar in om het voor jou op te nemen.

Is de makelaar dan onbetrouwbaar?

Nee, absoluut niet maar de verkoopmakelaar werkt wel voor de verkopers. Zijn/haar belang om de woning conform wensen van de verkoper te verkopen. Houd dit in je achterhoofd wanneer je woningen gaat bekijken of zelfs gaat bieden. Vertrouwen is goed maar controle is beter. Laat je niet afleiden door mooie praatjes maar doe zelf ook onderzoek. Je moet immers ook voldoen aan de onderzoeksplicht.

Conclusie:

Makelaars gebruiken soms trucs om de woning te verkopen. Trap daar niet in en doe zelf onderzoek. Kijk naar wat je zoekt en laat je niet onder druk zetten. Neem altijd een expert in de arm om jou als koper te adviseren. En je weet wat ze zeggen als je twijfelt!

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energie en Energielabel