Zelfbewoningsplicht moeten investeerders en beleggers weren
Zelfbewoningsplicht en investeerders.
Doordat de woningmarkt langzaam opdroogt en er volgens geleerden veel woningen worden verkocht aan beleggers en investeerders moeten er maatregelen komen. Investeerders zouden meer kans op een woning maken door hogere biedingen in combinatie met betere voorwaarden zoals het financieringsvoorbehoud. Doordat een investeerder geen financiering nodig heeft is de woning na de wettelijke bedenktijd van 3 dagen definitief verkocht. Dat is interessant voor verkopers vooral wanneer zij zelf een nieuwe woning hebben gekocht.
Is zelfbewoningsplicht de oplossing?
Nieuwe woningwet
Populaire gebieden moeten worden beschermd tegen investeerders en beleggers is de uitkomst. Naar verwachting zal de nieuwe woningwet in 2022 worden doorgevoerd. Je kan dan niet zomaar meer woningen of appartementen kopen voor de verhuur. Zo worden beleggers en investeerders geweerd en zouden consumenten meer kansen krijgen om een woning te kopen. Zelf verwacht ik met deze maatregel geen grote impact op de woningmarkt. Daar is naar mijn mening een pallet van maatregelen voor nodig.
Op het moment van schrijven kost een gemiddeld koophuis 410.000 euro. Dat is een enorme prijsstijging ten opzichte van enkele jaren geleden. De lage rente stuwt de prijzen alleen maar op en dat zal naar verwachting nog wel even doorgaan. Ook is er een woningtekort van meer dan 300.000 woningen die je er niet zomaar even bijbouwt. Vraag en aanbod in combinatie met de rente bepaalt de prijs van een woning en deze loopt volledig uit de pas. Naar verwachting zal het woningtekort alleen maar toenemen wat de prijzen nog verder doet stijgen. Voorlopig zal er dus geen einde komen aan de woningcrisis.
Welke maatregelen kunnen helpen:
- Verhogen van de rente
- Bouwen naar behoefte van consument
- Zelfbewoningsplicht
- Afbouwen stimulerende maatregelen
Dit zijn zo een aantal maatregelen die genomen kunnen worden om de woningmarkt weer enigszins in balans te krijgen. Wanneer de vraag hoog is en het aanbod laag heeft dit een prijsopdrijvend effect op woningen. Dit zie je ook in de huurmarkt terug waar eveneens de prijzen exploderen. De stimulerende maatregelen van de overheid werken averechts. Zo is de overdrachtsbelasting voor consumenten (onder voorwaarden) grotendeels afgeschat en is er nog steeds de hypotheekrenteaftrek. Wanneer je met starters in gesprek ging bleek dat bij de afschaffing van de overdrachtsbelasting al snel een paar procent meer werd geboden om meer kans op een woning te maken.
Conclusie:
Voorlopig zullen de prijzen waarschijnlijk nog wel (flink) blijven stijgen omdat de vraag nou eenmaal een stuk groter is dan het aanbod. Schaarste doet prijzen stijgen en dat geldt ook voor de woningmarkt. Om balans in de woningmarkt te krijgen zal er een scala aan maatregelen moeten volgen en dat is een taak voor de overheid.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.