6 stappen voor het inpakken van schilderijen voor je verhuizing
19 december 2022 
1 min. leestijd

6 stappen voor het inpakken van schilderijen voor je verhuizing


Of het nu een professioneel geschilderd origineel is of een stuk dat je kind liefdevol voor je heeft gemaakt, je schilderijen en niet-ingelijste kunstwerken hebben zorg en aandacht nodig bij het inpakken. Ontdek in dit artikel hoe je je schilderijen en canvassen als een professional inpakt. We geven je namelijk een stappenplan dat je hiervoor kunt gebruiken, terwijl je hiermee ook direct je schilderij verlichting in kunt pakken voor je verhuizing.

Stap 1: Richt een pakstation in

Je woonkamervloer of je eettafel is een geweldige plek om je schilderijen in te pakken. Maak de ruimte vrij, zodat je genoeg ruimte hebt om te werken. Leg een deken op de vloer of tafel en leg daar een stapel pakpapier op. Een belangrijke opmerking hierbij: gebruik nooit plastic bij het inpakken van een schilderij.

Stap 2: Bepaal welke schilderijen je meeneemt

Verzamel kleinere schilderijen bij elkaar in de buurt van je pakstation. Laat grotere kunstwerken aan de muur hangen tot je gereed bent om ze in te pakken.

Stap 3: Wikkel met glas bedekte schilderijen in

Leg een individueel schilderij op de stapel papier. Spreid lagen papier uit, als de lijst uitzonderlijk groot is. Plaats waardevolle schilderijen en kunstwerken op een 3-laags papierblok voor extra bescherming. Plak met artiestentape een "X" van hoek tot hoek op het glas. Deze stap zal het glas stabiliseren, maar als het toch breekt, zullen de stukjes niet versplinteren en het canvas snijden. Leg een stuk karton dat iets groter is dan de lijst over het glas. Wikkel meerdere lagen papier op en rond het schilderij, of wikkel het met het gewatteerde papierblok en maak de losse uiteinden vast met plakband. Label de ingepakte kunst met een permanente zwarte stift.

Stap 4: Wikkel zichtbare doeken in

Knip een stuk pergamijnpapier dat tien centimeter groter is dan het canvas en draai het dan om op het pergamijnpapier. Wikkel het pergamijn om de achterkant van het schilderij en bevestig het met schilderstape op het houten spieraam. Wikkel vervolgens dikke lagen noppenfolie of pakpapier (voor een milieuvriendelijkere optie) rond het schilderij en maak ze vast met plakband. Gebruik inpaktape alleen op het inpakpapier, nooit op het canvas. Label de achterkant van het ingepakte canvas met een permanente zwarte stift.

Stap 5: Verpak de schilderijen in een doos

Grote schilderijen moeten afzonderlijk worden verpakt in foto-/spiegeldozen. Kleinere schilderijen verpak je samen in een middelgrote verhuisdoos. Zorg ervoor dat elk item verticaal gestapeld blijft. Leg ze niet plat. Bekleed de bodem van de doos met verfrommeld pakpapier en doe de ingepakte schilderijen voorzichtig in de doos. Vul alle open ruimte met extra verfrommeld pakpapier, al moet je eerst nog je schilderij verlichting in de doos plaatsen.

Stap 6: label de doos

Label de doos met 'Schilderij' en voeg de bestemmingsruimte toe. Schrijf in grote letters 'breekbaar' op alle zijkanten en op de bovenkant van de doos. Ook is het nog belangrijk om de dozen dicht te plakken, gebruik hiervoor zeer sterke tape.

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor