BELEID ENERGIELABEL GEWIJZIGD
Energielabel onderwerp van discussie
Het energielabel blijft onderwerp van discussie, indien er geen energielabel aanwezig is kan de overdracht gewoon doorgaan. Ook werd er van alles gedoogd maar dat lijkt nu toch echt voorbij.
Procedure energielabel
De procedure en waarde van het huidige energielabel blijft lastig uit te leggen aan verkopers. Bij sommige controleurs kun je soms een gratis energielabel aanvragen. Verkopers vinden dit ongeloofwaardig. Daarnaast is de procedure fraudegevoelig. Een wassen neus krijg ik wel eens te horen. Daar gaat nu verandering in komen.
Sinds 2015 verplicht
Het energielabel voor woningen is sinds 2015 verplicht en is opgesteld volgens de Europese richtlijnen. Door isolerende maatregelen of energiebesparende maatregelen kan de woning energiezuiniger worden gemaakt en krijgt de woning een beter label. Naarmate de jaren verstrijken wordt het energielabel steeds belangrijker en stijgen energiezuinige woningen in waarde.
Boetebeleid energielabel
Door een uitspraak van de Raad van State op 17 oktober 2018 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) het boetebeleid per 3 juli 2019 aangepast. Na 3 juli 2019 is het voorwaardelijke karakter verdwenen en wordt er voortaan direct een boete opgelegd indien de verkoper geen definitief energielabel kan overleggen. Dit is achteraf niet meer te herstellen zoals voorheen het geval was.De hoogte van de boete is verlaagd van ruim 400 euro tot € 170,- aan consumenten en € 340,- aan organisaties.
Afschaffen Voorlopig Energie Label (VEL)
Het wordt ingewikkelder om de energiezuinigheid van een woning te bepalen omdat de energieprestatie in kWh/m2 moet worden uitgedrukt. Dat is een gevolg van de Europese regels. Door de nieuwe regels wordt verwacht dat er een expert aan te pas moet komen om het energielabel te bepalen. Alternatieven zijn er op dit moment nog niet maar het zou wenselijk zijn dat de procedure en het systeem eenvoudig blijft om de kosten laag te houden. Wanneer een expert de woning op moet nemen is dat logischerwijs veel duurder dan een systeem op afstand.
Alle nieuwe labels zullen vanaf 1 juli 2020 via een uitgebreide systematiek bepaald worden. Een definitief vereenvoudigd energielabel is 10 jaar geldig, waardoor de aanpassing alleen van toepassing is voor huizen waar nog geen geldig label van is en die verkocht worden ná 1 juli 2020. Het nieuwe energielabel zal een veelvoud kosten van het huidige label. Daarbij moet je denken richting de 200 euro.
Huis verkopen
Je hebt de beslissing genomen en wilt je huis verkopen? Zorg er dan voor dat je een definitief energielabel ontvangt want na 1 juli 2020 zal het aanvragen een stuk duurder en ingewikkelder zijn. Denk eraan dat een energielabel 10 jaar geldig is maar mocht je tussentijds energiebesparende maatregelen treffen kun je een nieuw label aanvragen. Begin er op tijd mee. Je hebt natuurlijk van alles aan je hoofd en zit niet te wachten op extra werk wanneer je wilt verkopen maar begin er toch maar op tijd mee. Hiermee voorkom je dat je in de stress schiet wanneer het allemaal langer duurt dan je had ingeschat.
Huis kopen
Bij een huis kopen mag je als koper verwachten dat voor of tijdens de overdracht het energielabel wordt overhandigd. Toch was dat in het verleden niet altijd vanzelfsprekend. Vooral bij het erven van een huis was het soms een onmogelijke opgave een energielabel te bemachtigen. Dan werd er soms voor gekozen dat de nieuwe eigenaar het energielabel aan kon vragen waarbij de verkoper de kosten betaalde.
Wees slim
Omdat het energielabel 10 jaar geldig is zou je kunnen overwegen om voor 1 juli 2020 een nieuw energielabel aan te vragen. Dat kost je in verhouding bijna niets en hiermee voorkom je extra kosten indien je toch na deze datum zou willen verkopen. Door alle veranderingen vrees ik dat de procedure voor een nieuw energielabel de komende jaren alleen maar aangescherpt gaat worden. Maar ja, in Nederland weet je het maar nooit.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur, makelaar en aankoopmakelaar