Waar let je op bij een huis erven?
16 september 2019 
in Erfenis
4 min. leestijd

Waar let je op bij een huis erven?

Opletten bij erven van een huis.

Vaak wordt er gedacht aan (veel) geld ontvangen wanneer je een huis erft maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Denk ook aan de kosten die doorlopen terwijl het huis nog niet is verkocht. Bij een appartement zijn dit naast de eventuele hypotheek ook de VvE kosten die je moet betalen. Denk er dus goed over na of je wel of niet de erfenis accepteert.

Opbrengst of schulden

Wanneer je zomaar de erfenis accepteert, accepteer je daarmee ook de eventuele schuld. Onderzoek dus eerst of de woning meer waard is dan de hypotheek die erop is gevestigd. Wanneer je twijfelt of de woning wel meer waard is dan de hypotheek, schakel dan een makelaar of taxateur in. Die kan je hierover informeren. Indien de hypotheek hoger is dan de marktwaarde is het misschien slim om een andere keuze te maken. Wat betreft aanvaarden of verwerpen heb je drie keuzes.

Erfenis zuiver aanvaarden

Met deze optie aanvaard je alles, de bezittingen maar ook de schulden. Blijkt achteraf dat er negatieve erfenis overblijft is die volledig voor de erfgenamen. Doe hier altijd onderzoek na want je zit er namelijk aan vast. Bij hoge uitzondering kun je hier onderuit maar dan moet je wel aantonen dat er schulden waren waarvan je niet op de hoogte was of redelijkerwijs kon zijn. Wanneer een rechter hierover uitspraak doet moet je aantonen dat je dit hebt onderzocht.

Erfenis beneficiair aanvaarden

Met deze manier van aanvaarden sluit je het erven van een negatief vermogen uit. Je aanvaardt hiermee alleen de positieve bedragen en sluit negatieve uit. Dit is een bijzonder proces en er gelden bijzondere regels. Dit geeft je meer zekerheid maar kost ook meer geld.

Erfenis verwerpen

Een andere optie is de erfenis verwerpen. Dit zie je vaak wanneer er ruzie in de familie is ontstaan. Vaak een puur emotionele keuze. Hiermee verwerp je dus de gehele erfenis wat ook geldt voor persoonlijke spullen. Je krijgt dus helemaal niets maar bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden.

Waarde van de woning

Verkoopmakelaar inschakelenIn Nederland kennen we de WOZ-waarde, deze is eenvoudig online op te zoeken. Is er over de woning online nog niets vermeld kun je de gemeente raadplegen. De WOZ-waarde geeft naar mijn mening richting aan de waarde maar vertoont vaak een enorme afwijking ten opzichte van de marktwaarde, lees verkoopwaarde. Er zijn tegenwoordig veelmeer online tools waarbij je de waarde van de woning kunt bepalen. Deze tools worden steeds beter maar kunnen nog steeds enorm afwijken.

Schakel daarom een erkende makelaar of taxateur in. De makelaar voert in de meeste gevallen een gratis waardebepaling uit. Hij/zij kijkt naar recent in de buurt verkochte woningen en geeft hierin een betrouwbaar advies. Ook een taxateur inschakelen is een goede optie maar die moet je betalen.

Vraag gratis waardebepaling aan >

> Meer over huis verkopen

Hoogte van de hypotheek

Vraag bij de bank de hoogte van de hypotheek op en wat er al is afgelost. Je vraagt als het ware een aflossingsnota op zodat je weet wat de hoogte van de nog overgebleven schuld is. Wanneer je het huis verkoopt doet de notaris dit voor je. Met de waarde van het huis en de hoogte van de overgebleven schuld weet je wat er overblijft. Hier gaan de makelaarskosten vanaf wanneer je gaat verkopen.

Erfbelasting betalen

Let erop dat over alles wat je erft je belasting moet betalen. Dit hangt af van de relatie die je had met de overledene. Als kind betaal je over het eerste gedeelte geen erfbelasting. Dit is echter vaak maar een klein deel van de volledige erfenis. Als partner geldt er een hogere vrijstelling. Daarnaast zijn er ook verschillen in percentage die je moet afdragen. Breng dit van tevoren in kaart of laat je hierover informeren door een expert.

Het totale vermogen stijgt

Wanneer er een bedrag van de erfenis overblijft stijgt je totale vermogen. Wanneer je zelf huurt en huurtoeslag ontvangt kan deze erfenis ervoor zorgen dat deze stop wordt gezet. Daarnaast moet er vermogensbelasting worden betaald wanneer je besluit de woning te verkopen. Indien je besluit in de geërfde woning te gaan wonen is er weer de hypotheekaftrek. Denk eraan dat wanneer je de woning leeg laat staan je dit moet melden bij de gemeente. Denk er ook aan de verzekering in te lichten.

Onderzoek en denk na

Zoals je in dit artikel kunt lezen zijn er meerdere opties. Denk er goed over na wat het beste bij jou past. Wanneer je rouwt om een dierbare die je hebt verloren snap ik dat je iets anders aan je hoofd hebt maar het kan grote gevolgen hebben wanneer je zonder onderzoek de erfenis aanvaardt. Laat je in zo’n geval goed informeren over de baten en lasten. Schakel desnoods een aantal experts in die je kunnen helpen. Zo voorkom je achteraf teleurstellingen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor