Goed begin is het halve werk bij een huis verkopen
Het zijn gekke tijden en woningen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Kopers staan in de rij en verkopers rekenen zichzelf al rijk maar zoals bij alles is een goed begin het halve werk.
Het zijn spannende tijden op de woningmarkt. Een huis verkopen is geen probleem maar vind maar eens een huis die aan je wensen voldoet. Wanneer je die hebt gevonden sta je vaak in de rij maar deze gedachte kent ook een keerzijde wanneer je begint met een valse start.
Stappenplan huis verkopen
In beknopte vorm staat hieronder een overzicht van het stappenplan wat je moet doorlopen bij de verkoop van je huis. Hierbij zijn in eerste instantie de mogelijkheden en waarde van je huis het belangrijkste. Deze moet je helder hebben voordat je een definitieve beslissing kan nemen. Makelaars bieden een gratis waardebepaling aan en hypotheekadviseurs bieden een gratis eerste gesprek voor hypotheekadvies aan. Maak daarvan gebruik, raadpleeg een makelaar en hypotheekadviseur en verken je mogelijkheden. Natuurlijk kan de volgorde is afwijken maar in principe is dit de meest slimme volgorde.
Start verkoop:
- Hypotheekadvies
- Waardebepaling
- Verkoopgesprek
- Koop of huur nieuwe woning
- Keuze makelaar
- Vraagprijs
- Verkoopklaar maken
- Presentatie
- Promotie
- Bezichtigingen
- Bieden
- Deal
Welke vraagprijs?
Dit is misschien wel de lastigste wanneer je de balans zoekt tussen een acceptabele en maximale vraagprijs. Wanneer je te veel vraagt komen er te weinig mensen kijken en wanneer je te weinig vraag krijg je misschien spijt achteraf. Bedenk wel dat je niet verplicht bent om aan iemand te verkopen die heeft geboden terwijl jij op meer had gehoopt. Wanneer iemand de vraagprijs biedt ben je niet verplicht om te verkopen. Bepaal een strategische vraagprijs waarbij jij of de verkoopmakelaar een goed gevoel heeft. Voldoende kijkers zorgt in de meeste gevallen een bod boven de vraagprijs. Wanneer die vraagprijs veel te hoog is kan dit mensen afschrikken. Vooral omdat ze denken dat ze daar misschien nog overheen moeten bieden.
Laat een waardebepaling uitvoeren, makelaars doen dit graag. Tijdens zo’n waardebepaling legt de makelaar ook uit wat hij/zij voor je kan doen en wat de makelaarskosten zijn. Zelf vind ik twee makelaars uitnodigen voldoende maar wanneer je daaraan twijfelt kun je er ook drie of vier uitnodigen. Kies niet zomaar voor de makelaar die de hoogste waarde neerlegt. Het kan zijn dat je met een andere verkoopstrategie een hogere opbrengst haalt.
> Meer informatie over een huis verkopen
In welke fase zit je?
Let erop in welke fase je zit, vaak zit er aan een verkoop ook een aankoop aan vast of heb je misschien al een huis gekocht. Stem deze processen op elkaar af en overweeg de verkoopmakelaar van je huidige huis ook in te schakelen als aankoopmakelaar voor je nieuwe huis. Let hierbij goed op de termijnen die in de koopovereenkomst opgenomen moeten worden en laat je hierover adviseren. Vergeet niet de hypotheekadviseur te raadplegen over de tijd die nodig is om alles rond te krijgen.
Huis verkoopklaar maken
Maak je huis verkoopklaar en maak niet de fout hier te weinig aandacht aan te besteden. Kopers zijn nou eenmaal gevoelig voor bepaalde zaken. Zo is een net en verzorgd huis veel aantrekkelijker dan een huis wat rommelig is. Investeer hier tijd en misschien een beetje geld in. Dat krijg je dubbel en dwars weer terug. Ik hoor verkopers weleens zeggen: Daar moeten ze maar doorheen kijken! Dat kan de gemiddelde koper niet. Ook niet in deze markt en haken bij twijfel af.
Conclusie:
Doe eerst onderzoek naar de waarde en je financiële mogelijkheden alvorens je definitieve stappen onderneemt. Overweeg of je eerst wilt kopen of verkopen. Schakel de juiste makelaar in en investeer tijd (en geld) in het verkoopklaar maken van je huis. Kies een slimme vraagprijs en verkoopstrategie. De verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zocht ook op: Energie en bouwkundige keuring