GOEDE VOORBEREIDING OP SAMENWONEN
09 oktober 2019 
3 min. leestijd

GOEDE VOORBEREIDING OP SAMENWONEN

Waar moet ik op letten bij samenwonen?

Goed voorbereid op samenwonen.

Goed voorbereid op samenwonen.

Een spannende tijd, je gaat samenwonen met de liefde van je leven. Waarschijnlijk leef je dan een beetje op een roze wolk en ben je niet bezig met andere zaken. Toch even op een aantal zaken letten of verdiepen wanneer je gaat samenwonen.

Verantwoordelijkheid van beiden

Je mag er nu nog even niet aan denken maar het kan ook misgaan. Praktische zaken zoals wie kookt er vandaag of wie pakt er morgen de stofzuiger lopen vaak vanzelf. Maar houd er ook rekening mee dat je opeens samen verantwoordelijk bent voor een aantal zaken. Zolang er nog geen officiele papieren zoals het trouwboekje, het geregistreerd partnerschap of een samenlevingsovereenkomst zijn kan het slim zijn om over een aantal zaken wel afspraken te maken.

Wie blijft er in het huis wonen?

Daar wil je nog niet over nadenken maar doet dat wel. Wanneer je bij je partner intrekt en niets regelt sta je waarschijnlijk weer op straat wanneer je niets regelt. Dat klinkt hard en dat is het ook. Goede afspraken maken geeft voor beide partijen ook rust. Wanneer de woning is gekocht door één van de beiden, en er niets is geregeld heeft deze rechtmatige eigenaar het voor het zeggen bij een relatiebreuk. Dat geldt dan natuurlijk voor de woning.

Ook bij overlijden van de rechtmatige eigenaar wordt de woning toebedeeld aan de erfgenamen. Waarschijnlijk wil je dit voorkomen en zal je dit moeten regelen. Samen kun je overwegen om de stap naar de notaris te zetten om de woning op beide namen te zetten. Ook in een testament kan dit worden geregeld. Een logische stap is dan een samenlevingscontract én testament voor beiden. Misschien zijn er al kinderen van één of beide partners. Dat kan het ingewikkelder maken maar is goed te regelen. Maar dan moet je dat wel doen.

Samen dingen aanschaffen

Wanneer je samenwoont koop je vaak ook spullen samen. Om achteraf gezeur te voorkomen zou je een soort administratie-lijst aan kunnen leggen. Hierop zet je aan wie het wordt toebedeeld, wat het heeft gekost en wie het heeft betaald. Ik snap dat je daar niet op zit te wachten wanneer je verliefd bent maar de praktijk laat zien dat uit elkaar gaan niet altijd even soepel verloopt. Door zulk soort zaken vast te leggen voorkom je later discussies. Ook wat betreft grote uitgaven en het aangaan van verplichtingen en leningen is het slim om de juiste keuzes te maken zodat je de gevolgen kunt overzien bij een breuk.

Samen kinderen

Dit is een mooi moment om het juridisch goed te regelen zodat je als vader niet op een zijspoor wordt gezet wanneer het kind aan de moeder wordt toegewezen. Leg zulk soort belangrijke zaken goed juridisch vast. Bij de gemeente kan het gezamenlijk ouderlijk gezag worden geregeld. Ook wanneer het kindje aanstaande is.

Overlijden

Het is al een verdrietige situatie wanneer één van de partners overlijdt maar het wordt nog schrijnender wanneer zaken niet goed geregeld zijn en je bijvoorbeeld het huis uit moet. Sommige spullen komen dan aan de erfgenamen toe wanneer er niets is geregeld. Dat geldt ook voor een koopwoning wanneer die op naam staat van de overledene. Zorg minimaal voor een samenlevingscontract waarin wordt vastgelegd dat de spullen overgaan op de langstlevende partner. Dit kan door middel van een verblijvingsbeding. Vraag hiervoor de notaris om advies.

Zelfstandig ondernemer

Indien één of zelfs beiden ondernemer zijn wordt het allemaal nóg ingewikkelder. Vooral wanneer je samen een zaak bezit. Wanneer er niets op papier staat kan dit tot hele vervelende situaties leiden. Bespreek dit van tevoren en leg bepaalde zaken vast in een testament.

Conclusie:

Denk na over de gevolgen wanneer je samenwoont en de relatie stukloopt of één van beiden komt te overlijden. Je moet er niet aan denken dat je in zo’n verdrietige periode ook nog eens voor onaangename verrassingen komt te staan. Vraag de notaris hulp om dit allemaal juridisch goed vast te leggen.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en huis kopen

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor