Hier gaat het mis bij het bieden op een huis
04 februari 2021 
3 min. leestijd

Hier gaat het mis bij het bieden op een huis

Wanneer je meerdere woningen hebt bekeken en zelfs al op een aantal woningen hebt geboden wordt de behoefte aan meer informatie steeds groter. Je wilt weten wat je moet doen om een woning in handen te krijgen. Zelfs als je de hoogste bieder bent wordt de woning aan een andere bieder verkocht. Hoe kan dat?

Het antwoord is simpel, het naast het geboden bedrag vaak de voorwaarden die bepalen of de woning wel of niet krijgt. Je belandt in een biedprocedure waarvan geen enkel uitzicht is op een goede afloop. Alles blijft vaag en in het ongewisse totdat je bericht van de verkoopmakelaar krijgt. Helaas heeft de verkoper voor een betere partij gekozen. Beteuterd blijf je achter en vraagt je af wat je nog kan doen. Ook de aankoopmakelaars krijgen met dit soort verassingen te maken. Je hebt het hoogste voorstel voor je klanten neergelegd maar ze krijgen niet de woning.

De voorwaarden

Naast het bedrag zijn de voorwaarden de grootste boosdoener. Hierbij moet je denken aan datum oplevering en ontbindende voorwaarden. De meest bekendste hiervan is het financieringsvoorbehoud ook wel voorbehoud financiering genoemd. In het voorstel geef je aan of je wel of niet een voorbehoud van financiering nodig hebt en voor welk bedrag. Heb je flink overboden en financiering nodig voor de totale koopsom maak je in veel gevallen geen schijn van kans.

Welke risico’s kan ik nemen?

Wanneer je financiering nodig hebt voor een huis zal je dat op kunnen/moeten nemen in je bod. Ik vind dat je hierin geen enkel risico moet lopen maar anderen denken hier anders over. Sommige bieders zien af van dit voorbehoud en nemen hiermee een groot risico. Vaak volgen slapeloze nachten totdat het verlossende bericht van je hypotheekadviseur komt. De hypotheek is finaal akkoord. Blij en opgelucht haal je adem. Maar wat als de bank nog om extra informatie vraagt of dat er iets over het hoofd is gezien waardoor je de woning niet kan financieren. Dat kan ook iets medisch zijn of iets waar je niet aan hebt gedacht. Gevolg is dat er 10% van de koopsom moet worden betaald. En dat staat nou net niet op je bankrekening. Daarvoor moet je alsnog een al dan niet persoonlijke lening afsluiten. Het ergste is, je hebt nu een schuld en nog steeds geen huis.

Taak voor de overheid

En hier gaat het mis, de overheid bemoeit zich overal mee maar heeft hier vooralsnog geen oplossing voor. Ook voor banken is hier een cruciale rol weggelegd. Waarom krijg je geen definitieve hypotheek toezegging zodat je kan bieden zonder financieel voorbehoud. Het speelveld voor kopers wordt dan weer gelijk terwijl er nu sprake is van oneerlijke concurrentie. De rijkeren onder ons, en de mensen die van nature geen problemen hebben met (grote) risico’s staan opeens vooraan in de rij. Dit gaat ten koste van bijvoorbeeld starters die met pijn en moeite de zuurverdiende centen inleggen om de eerste stap te kunnen zetten. De kopers met de diepste zakken die een risico durven te nemen worden vaak als koper aangewezen. Natuurlijk gun ik iedereen een (t)huis maar hier schiet de overheid toch echt tekort. Duidelijke kaders en richtlijnen zijn gewenst waarbij iedereen dezelfde kansen krijgen. Ik weet dat dit een illusie is maar ik noem het toch maar even.

Wat moet ik dan wel doen?

Geen (te groot) risico lopen is mijn mening. Heb je een hypotheek nodig? Noem dat in je voorstel. Denk wel na over de hoogte van dit voorbehoud. Wanneer je een huis van 4 ton koopt en je een hypotheek van 350.000 euro nodig hebt kan je dit verwerken in je voorstel. Doe dat! Ook gedegen hypotheekadvies en de begeleiding van een aankoopmakelaar is van wezenlijk belang. Heb je er alles aan gedaan en wordt toch voor iemand anders gekozen? Laat het dan los en ga verder met zoeken. Wanneer een verkoopmakelaar 10 biedingen ontvangt realiseer je dan dat je 10% kans hebt om de woning te bemachtigen. In andere artikelen geef ik informatie hoe je meer kans maakt op een woning.

Tot slot

De woningmarkt is compleet gek en de prijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Iedereen roert in dezelfde markt en het aanbod is laag. Vermijd onnodige risico’s en laat je begeleiden door experts. Wil je hierin toch risico lopen? Dan is dat jouw keuze maar ik waarschuw je dan dat de gevolgen groot kunnen zijn wanneer het niet lukt. De komende jaren betalen voor een schuld waar je niet om hebt gevraagd is uit den boze. Vergeet niet dat een lening voor het aflossen voor een persoonlijke lening enorm drukt op je leencapaciteit. Het gevolg hiervan is dat je op zoek moet naar een goedkoper huis en dat is nog steeds lastig.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energielabel

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor