Hoe bepaal ik de hoogte van m’n bod?
Hoogte bod bepalen.
Wat moet ik bieden op het huis wat ik zojuist heb bekeken is een vraag waar veel kopers mee worstelen. Die vraag wordt zelfs aan verkoopmakelaars gesteld maar dat is niet de juiste persoon om dit aan te vragen.
Hoe bepaal ik de hoogte van mijn bod? Afgelopen week kreeg ik die vraag nog. We hadden meerdere kijkers voor een woning en een deadline gesteld tot wanneer de kijkers konden bieden. Mij werd als verkoopmakelaar gevraagd hoe je nu de waarde van het huis bepaalt. Daar kan ik natuurlijk geen antwoord opgeven. Dat is werk voor een aankoopmakelaar.
Waarde van het huis
Allereerst moetje bepalen wat de waarde van een huis is. Dat is je uitgangspunt en niet de vraagprijs. De vraagprijs kan veel te hoog zijn of juist heel erg scherp om meerdere mensen naar een woning te trekken. Bepaal dus eerst de waarde van het huis voordat je gaat bieden.
Eerlijk advies
Voorwaarden
Denk niet alleen aan het bedrag maar ook aan de overige voorwaarden. Schakel een hypotheekadviseur in en vraag een gratis waardebepaling van je huidige huis aan. De makelaar schat jouw huis op waarde en de hypotheekadviseur laat je de financiële mogelijkheden zien. Zo krijg je een helder beeld van het totaalplaatje.
Het gaat om meer dan alleen het bedrag!
Waaraan denken
Bij overige voorwaarden moet je denken aan datum oplevering, wel of geen financieringsvoorbehoud en voor welke termijn, wel of geen bouwkundige keuring en welk bedrag je aan herstelkosten op wilt nemen en eventuele andere voorwaarden zoals het voorbehoud verkoop eigen woning. Bespreek dit met je aankoopmakelaar om een slimme keuze te maken en je kans op een huis te vergroten. Denk eraan dat verkopers niet altijd voor de hoogste bieder kiezen maar kijken naar het totaal. Ze kiezen de beste partij en dat hoeft dus niet altijd de hoogste bieder te zijn.
Informatielijsten
Vergeet niet de informatielijsten van de woning goed door te nemen. Hierbij hoort ook de roerende zakenlijst waarop staat wat meegaat en achterblijft. Ook wordt er in de informatie- of vragenlijst meer informatie gegeven over gebreken van de woning. De verkoper heeft namelijk een meldingsplicht maar als koper heb je een onderzoeksplicht. Denk hieraan en is iets onduidelijk vraag het één van de makelaars. Is er geen informatielijst beschikbaar? Wees dan extra voorzichtig en schakel desnoods een bouwkundig inspecteur in. Deze situatie wil nog wel eens voorkomen wanneer erfgenamen de woning verkopen.
Kies voor zekerheid en…
Het gaat om veel geld en voor je het weet heb je een keuze gemaakt waar je spijt van hebt. Kies voor zekerheid en laat je daarom adviseren door goede adviseurs voordat je biedt en de koopovereenkomst tekent.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Energie en energieadviseur
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.