Hoe vaak mag je bieden op een huis?
Bieden op een huis in de praktijk.
Op een huis bieden is tegenwoordig een lastige klus. Vaak zijn er meerdere bieders in het spel en wordt er over het algemeen gekozen voor de hoogste bieder. Ook de datum van oplevering en overige voorwaarden is medebepalend voor de keuze die de verkopers maken.
In onderhandeling komen
Ben je de enige bieder dan kan je met elkaar in onderhandeling gaan. Dit was vroeger heel gewoon. De bieder legt een openingsvoorstel of openingsbod neer waar de verkoper weer op kan reageren door een tegenvoorstel of tegenbod te doen. Zo kruip je langzaam naar elkaar toe en bereik je in veel gevallen het punt waarop de deal wordt gesloten.
Inschrijving bij een huis kopen
Door de gekte op de woningmarkt wordt er vaak gekozen voor een inschrijving. Er worden afspraken gepland voor de bezichtigingen en daarna moeten kijkers voor een bepaalde datum en tijd hun eindvoorstel neerleggen. Dat bieden kan via een formulier, via mail of tegenwoordig soms ook via de website van de makelaar. Nadat de biedingen zijn binnengekomen maakt de verkoper hieruit een keuze. Er kan maar één iemand de woning kopen dus de rest blijft teleurgesteld achter.
Vergroot je kans op een deal
Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een afspraak met de hypotheekadviseur en ken je mogelijkheden. Bezit je zelf nog een koophuis, maak een afspraak met de makelaar voor een gratis waardebepaling. Spreek met een aankoopmakelaar op welke manier hij/zij jou kan/gaat begeleiden. Zet alles voor je zelf op een rijtje en verdiep je in de mogelijkheden. Pak het slimmer aan dan de andere bieders, dat is natuurlijk geen garantie voor succes maar vergroot wel je kans bij een huis kopen. Hieronder een korte checklist waar je allemaal aan moet denken:
Wat kan ik lenen en onder welke voorwaarden
Overbruggingskrediet
Ben je afhankelijk van de verkoop van je huidige woning? Of kan je een overbruggingskrediet afsluiten? Dat is voor de deal van de nieuwe woning extreem belangrijk. Ben je namelijk afhankelijk van de verkoop van je huidige woning zal een verkoper niet snel jouw voorstel accepteren. Iemand die z’n huis al heeft verkocht of een huurwoning heeft krijgt dan vaak voorrang. Wanneer je een overbruggingskrediet afsluit ben je niet afhankelijk van de verkoop van je eigen woning. Pas hiermee op want de regels hiervoor zijn aan veranderingen onderhevig. Laat je dus goed voorlichten door de hypotheekadviseur.
Wat is mijn huis waard?
Nodig hiervoor op tijd een makelaar uit. Makelaars bieden gratis waardebepalingen aan dus wees geen vreemde en maak een afspraak. Hierin bekijkt de makelaar de woning en komt met een advies vraagprijs en eventuele opbrengst. Ook is het belangrijk te weten binnen welke periode de makelaar jouw huis kan verkopen. Sommige verkopers kiezen alvast een makelaar voor de verkoop nog voordat ze een huis hebben gekocht. Zo kan je snel schakelen mocht je bod op een huis worden geaccepteerd.
Hoe flexibel ben je?
Verkopers willen graag zaken doen met iemand die flexibel is in de oplevering. Vaak hebben de verkopers al een datum in hun hoofd maar wordt niet altijd direct gecommuniceerd. Vraag ernaar wanneer de verkopers het liefst de woning over willen dragen zodat je hierop in kan spelen.
Ruimtelaten in het voorstel?
Overweeg om ruimte te laten in je voorstel. Daar heb ik als makelaar vaker succes mee. Je kan een eindvoorstel neerleggen met daarbij de opmerking: Als het om de laatste paar duizend euro gaat dan hoor ik dat graag. Hiermee kan je misschien een gesprek op gang brengen wat er anders niet zou zijn geweest.
Creëer een gunfactor
Gunfactor
Dit is naast de hoogte van het bod en overige voorwaarden een schimmige factor. De verkopers hebben er vaak geen idee van wie je bent en gaan af op de verhalen van de verkoopmakelaar. Denk hier eens over na, wanneer jij straks je huis verkoopt, wie zou dan je voorkeur hebben en op welke wijze kom je erachter wat voor soort mensen het zijn. Als koper is het belangrijk een gunfactor te creëren maar hoe doe je dat? Heel simpel en zal ik hieronder uitleggen.
Wie is de koper?
Maak een leuk verhaal en vertel wie je bent, wat je doet, hoe je gezinssamenstelling eruit ziet en waarom je bent gevallen voor juist dit huis. Verkopers hebben ook ooit om bepaalde redenen voor hun huidige huis gekozen. In zo’n verhaal zitten altijd welovereenkomsten waar zowel de huidige eigenaar als jij voor bent gevallen. Hiermee kan de verkoper zich meer met jou identificeren. Zet er een “happy family” foto bij zodat ze een beeld krijgen bij wie jullie zijn. Dat is gewoon een psychologisch spelletje. Wanneer jij de enige bent die dit doet, en die kans is groot, verhoog je hiermee de gunfactor. Zelfs als je bod iets lager is. Ga vóór het sluiten van de biedtermijn bij verkopers langs en bied een bloemetje aan. Vertel wie je bent en bedank ze ervoor dat je de woning mocht bekijken. Dit klinkt wat slijmerig (en dat is het ook) maar de verkoper weet nu wel wie je bent. Wees enthousiast en noem je naam.
Laat ook je enthousiasme zien tijdens de rondleiding van de makelaar. Vroeger had het zin om een huis af te kraken om de prijs te drukken maar dat werkt tegenwoordig meestal averechts. Verkopers verkopen liever aan iemand die blij is met het huis. Denk in mogelijkheden en oplossingen en ga geen zaken afkraken. De makelaar brengt dit over op de verkopers en dat werkt alleen maar negatief.
Conclusie:
Doe je huiswerk, houd overzicht en pak het slim aan. Wees enthousiast en kraak de woning niet af. Schakel op tijd een hypotheekadviseur in om je mogelijkheden te bespreken en breng de waarde en verkoopsnelheid van je huidige huis in kaart. Doe een slim voorstel en creëer de gunfactor.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundig rapport en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.