Hoe vergelijk ik de beste aankoopmakelaars?

Beste aankoopmakelaars vergelijken.

De beste aankoopmakelaars vergelijken is over het algemeen iets lastiger dan vergelijking tussen verkoopmakelaars. Wanneer de aankoopmakelaar ook huizen verkoopt, dus ook een verkoopmakelaar is, zijn er vaak voldoende online reviews te vinden. Kijk daarbij naar welk soort review het is en waar die bij hoort. Zo kan een makelaar enorm veel goede beoordelingen hebben als verkoopmakelaar maar dat zegt nog niets over de aankoopbegeleiding van een huis.

Vergelijken van aankoopmakelaars kan op:

  • Hoe snel is de communicatie en op welke manier?
  • Wat zijn het aantal succesvolle aankopen afgelopen jaar?
  • Is er een klik tussen jou en de aankoopmakelaar?
  • Welke makelaarstarieven worden er gevraagd?
  • Wat is je gevoel bij de aankoopmakelaar?
  • Heb je vertrouwen in een goede afloop?
  • Hoeveel ervaring heeft de aankoopmakelaar in jouw gebied?
  • Is de aankoopmakelaar gecertificeerd?
  • Is er een aansluiting bij een brancheorganisatie?
  • Wat staat er in de offerte en aankoopopdracht?
  • Hoe vaak gaat de aankoopmakelaar mee?
  • Moet ik extra betalen voor bezichtigingen en hoeveel is dat?
  • Wordt er een starttarief vooraf berekend?
  • Wanneer gaat de aankoopmakelaar mee?
  • Wat betaal ik wanneer ik de verhuisintentie laat varen?

Vergelijk jij ook alles op prijs?

De aankoopmakelaar wordt wel eens als een noodzakelijk kwaad gezien maar niets is minder waar. Ook aankoopmakelaars doen enorm hun best om de klant te helpen een huis aan te kopen. Ze zijn vaak alleen wat minder zichtbaar tenzij ze de aangekochte huizen ook op hun website tonen. Aankoopmakelaars alleen op prijs vergelijken is dan ook geen slimme zet. Een (te) goedkope aankoopmakelaar kan ook andere belangen hebben ook al hoeft dat niet zo te zijn. Een combinatie van aan- en verkoopopdracht zijn twee vliegen in één klap waarbij soms een voordeel is te bedingen.

De woningmarkt is…

Aankoopmakelaars vergelijken is tegenwoordig lastig omdat sommige makelaars tijdelijk een stop hebben afgekondigd omdat het te vinden aanbod extreem laag is. Wanneer er dan een leuk huis is gevonden staan kopers soms in de rij. De aankoopmakelaar doet voor jou een voorstel maar de kans om de woning aan te kopen is een stuk kleiner dan jaren geleden. De werkzaamheden wegen hierbij steeds vaker niet meer op tegen de courtage die de makelaar ontvangt. De aankoopmakelaar moet steeds meer huizen bekijken om het doe te behalen. Die tijd kost geld en zal ergens vandaan moeten komen.

Toch adviseer ik om niet zonder aankoopmakelaar een huis te kopen. De risico’s zijn tegenwoordig een stuk groter dan vroeger. De woningmarkt is veranderd maar ook het speelveld en de manier van kopen. Zo wordt het steeds zeldzamer dat er valt te onderhandelen en zal je een goed bod moeten doen om kans te maken op jouw droomhuis. De aankoopmakelaar beschermt je en is daar niet emotioneel bij betrokken. Daarnaast zijn er legio voordelen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dat kost natuurlijk geld, maar wanneer je dat niet doet kan het nog veel meer kosten. De aankoopmakelaar weet alles van huizen, de lokale markt en de manier van kopen in deze tijd. Mijns inziens is een aankoopmakelaar dan ook onmisbaar wanneer je veilig een huis wilt kopen.

Bekijk ook: Wat doet een aankoopmakelaar? >

> Meer informatie over een huis kopen

Aankoopmakelaars vergelijken kan een hele klus zijn maar ga met ze in gesprek. Geef aan dat je op zoek bent naar de beste aankoopmakelaar in het gebied waar je een huis zoekt. Laat de aankoopmakelaar uitleggen waarom je voor haar/hem zou moeten kiezen en baseer je niet alleen op het makelaarstarief. Wanneer de aankoopmakelaar ook verkoopmakelaar is en huizen in verkoop heeft, vraag dan hoe dat gaat als je een huis koopt die hij/zij in portefeuille heeft. De verkoopmakelaar kan namelijk geen twee heren dienen. Bij hetzelfde huis ben je of aankoopmakelaar, of verkoopmakelaar maar nooit beiden. Zorg dat je helder communiceert zodat alles vooraf duidelijk is.

Tegenwoordig zijn er ook bedrijven die alleen aankoopbegeleiding doen. Daar zijn ze aardig succesvol mee maar daarmee mis je juist weer de kans om als eerste op de hoogte te zijn wanneer jouw aankoopmakelaar een verkoopopdracht voor een mooi huis heeft gekregen. Hij/zij kan je dan niet helpen bij de aankoop maar misschien ben je wel als eerste op de hoogte. Mocht dat het geval zijn kan je overwegen (eenmalig) een andere aankoopmakelaar in te schakelen voor dat object. Lees wel goed de voorwaarden wanneer je de aankoopopdracht tekent zodat je niet achteraf voor verassingen komt te staan.

Een ander belangrijk punt is tegenwoordig het maximale aantal woningen die de aankoopmakelaar met je gaat bekijken. Door het lage aanbod zijn hier steeds grotere verschillen ontstaan. Vaak doe je de eerste bezichtiging alleen, wanneer het huis in de smaak valt komt de aankoopmakelaar in beeld. Maar wat wordt er gedaan wanneer er te weinig tijd is om twee keer te kijken? Kan de makelaar nog even tussendoor de woning zien? Als aankoopmakelaar kun je het in mijn ogen niet maken een huis voor je klant aan te kopen zonder dat je deze hebt gezien. Toch zie ik dat er aankoopmakelaars zijn die dit doen. Bespreek dit vooraf en voorkom teleurstelling omdat jij verwacht dat de aankoopmakelaar tijd voor je maakt, en de aankoopmakelaar alleen bij een tweede bezichtiging meegaat.

Conclusie:

Zorg ervoor dat alles vooraf helder is en dat je geen andere verwachtingen van een aankoopmakelaar hebt. Bespreek dit en leg het duidelijk vast in de aankoopovereenkomst. Wanneer het niet lukt en je de zoektocht (tijdelijk) staakt, wat moet je dan betalen voor de tijd die de aankoopmakelaar aan je heeft besteed. Allemaal zaken om duidelijk te hebben voordat je zo’n traject ingaat. Wanneer dit allemaal helder kun je beter vergelijken en een keuze maken. Neem van mij aan dat de waarde van een aankoopmakelaar enorm is, maar dat moet je als koper wel zien!

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en bouwkundige keuring