Wat doet een aankoopmakelaar?
07 september 2019 
3 min. leestijd

Wat doet een aankoopmakelaar?

Wat doet een aankoopmakelaar vraagt de consument zich vaak af.

Beste aankoopmakelaarOp zich een goede vraag want veel mensen hebben geen idee wat een aankoopmakelaar doet. Ik kan het toch ook zelf? Een aankoopmakelaar doet bijna hetzelfde dan een verkoopmakelaar voor de verkoper doet maar dan voor de koper. De aankoopmakelaar hoeft enkele zaken niet te doen die een verkoopmakelaar wel doet zoals; de presentatie maken, de woning online zetten en de koopovereenkomst opstellen.

De beste deal sluiten

Waar een verkoopmakelaar vaak wordt  ingeschakeld is dat bij een aankoopmakelaar nog niet altijd vanzelfsprekend terwijl er enorme belangen mee zijn gemoeid. Het gaat bij een huis kopen om veel geld. De verkoopmakelaar heeft de opdracht voor zijn klant de beste deal te sluiten, dat staat haaks op wat jij als koper voor ogen hebt. Als koper wil je namelijk ook de beste deal sluiten en de beste voorwaarden eruit slepen. De verkoopmakelaar zal in de  meeste gevallen erg aardig doen tegen de potentiële kopers maar werkt toch in opdracht van de verkoper. Onthoud dit goed!

Gelijkwaardig en dezelfde taalWat doet een aankoopmakelaar - NLVERHUIST

Makelaars spreken dezelfde taal, hebben in de meeste gevallen dezelfde opleiding gedaan, kennen de regels en begrijpen elkaar wanneer er over een onderwerp discussie ontstaat. Dit is essentieel voor de gelijkwaardigheid van het spel. Een verkoopmakelaar die aan een koper verkoopt zonder aankoopmakelaar is altijd in het voordeel. Dat wil je als koper natuurlijk niet.

Emotioneel betrokken

Je kent het wel, je hebt een fantastisch huis gezien en bent helemaal verliefd geworden. Je kijkt hiermee door een roze bril en wimpelt alle nadelen en gebreken makkelijk weg. Ach, dat valt toch wel mee? Voor je het weet lig je ’s nachts wakker omdat je misschien wel een verkeerde keuze hebt gemaakt. Je bent als koper emotioneel betrokken bij de aankoop. De aankoopmakelaar heeft geen roze bril op en kijkt neutraal en onafhankelijk naar de situatie. Hiermee word jij weer met beide benen op de grond gezet en van daaruit kun je goed overwogen de juiste beslissing nemen.

Ik kan het toch ook zelf?

Op zich snap ik die gedachte, natuurlijk kun je het zelf maar vergeet niet dat de meeste kopers maar een paar keer in  hun leven een huis kopen. Daar zitten meestal enkele tot vele jaren tussen. De kans is enorm groot dat er regels zijn veranderd waar jij geen weet van hebt. Ook zal de woningmarkt niet meer hetzelfde zijn dan jaren geleden. De kans op onnodige fouten doordat je de markt en regels niet exact kent wordt hiermee enorm vergroot. Dat is zonde en onnodig.

De aankoopmakelaar in een kopersmarkt

In een kopersmarkt zal de aankoopmakelaar ervoor zorgen dat je de beste deal  sluit. Hij heeft enorm veel markt- en locale kennis en kan jou hierdoor goed informeren over het aankoopproces en de waarde van de woning. Daarnaast is de makelaar een ervaren onderhandelaar en zal het onderste voor je  uit de kan halen. Ook zorgt hij ervoor dat je juridisch niet in het nadeel bent bij het tekenen van de koopovereenkomst. Daarnaast kun je gebruik maken van het netwerk van de aankoopmakelaar voor bijvoorbeeld een taxatierapport of bouwkundig rapport.

De aankoopmakelaar in een verkopersmarkt

In een verkopersmarkt heeft de aankoopmakelaar een nog grotere rol bij  het beschermen van z’n klant. De woningmarkt kan extreem gek zijn waarbij veel kopers in de rij staan. Als aankoopmakelaar wil je nog steeds de beste deal sluiten maar is de rol veranderd. De aankoopmakelaar heeft nu de taak de woning voor z’n klant te bemachtigen. Dat vergt weer andere vaardigheden. De deal sluiten maar niet ten koste van alles waarbij rekening houdend met de mogelijkheden van de koper.

Meer over een huis kopen >

> Voordelen van de aankoopmakelaar

Neem altijd een aankoopmakelaar mee

De waarde van een aankoopmakelaar staat niet in verhouding tot de kosten die je hiervoor betaalt. Op z’n beurt staan deze kosten niet in verhouding tot de bedragen waarmee een aankoop is gemoeid. Loop geen risico en schakel altijd een aankoopmakelaar in. Hiermee dek jij jezelf in en kun je al je vragen stellen waar een verkoopmakelaar je geen antwoord op geeft. Kies voor zekerheid en laat je niet gek maken.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en bouwkundige keuring

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor