Starttarief

Wat is een starttarief?

Een starttarief is een soort voorschot of aanbetaling op de courtage van de makelaar. Dit is iets anders dan opstartkosten. Je betaalt de makelaar alvast een deel van de makelaarskosten vooruit. Deze kosten worden voldaan zodat de makelaar met de dienstverlening kan starten. Vandaar de naam, starttarief.

Starttarief steeds vaker gebruikt

Een starttarief wordt steeds vaker door aankoopmakelaars gebruikt. Doordat het aanbod laag is zijn er steeds meer mensen die zo’n makelaar inschakelen. Aan aankoopmakelaars wordt veel advies gevraagd, om nu het kaf van het koren te scheiden wordt er een starttarief gevraagd maar dat is niet bij elke aankoopmakelaar zo.

Wanneer een woningzoeker de opdracht tot dienstverlening bij de aankoopmakelaar intrekt ben je veelal het starttarief kwijt. Dat zijn dan tevens de intrekkingskosten en is dan voor de reeds verleende diensten van de aankoopmakelaar.

Starttarief bij verkoopmakelaars

Bij verkoopmakelaars ben ik zelf nog geen starttarief tegengekomen, wel de opstartkosten die gebruikt worden om de verkoop op te starten. Deze kosten worden gerekend voor o.a. de fotograaf, overige media en de presentie. Ook het vermelden op belangrijke betaalde websites valt hieronder.

Kortom, makelaars kunnen verschillende bedragen rekenen waarbij steeds vaker aankoopmakelaars een starttarief van enkele honderden euro’s rekenen. De makelaarskosten bij aankoop is vaak een vast bedrag of percentage. Je zou het starttarief als voorschot of aanbetaling van de courtage kunnen zien.

Ben jij op zoek naar een geschikte aankoop- of verkoopmakelaar? Maak dan je keuze hieronder waarna je een offerte aan kan vragen. Ook een gratis waardebepaling bij verkoop kan je daar aanvragen.

Meer informatie over huis verkopen >>

> Meer informatie over huis kopen >>

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Begrippenlijst

Anderen zochten ook op: Energie en hypotheekadviseur