Hoe voorkom je claims bij het verkopen van een huis?

Voorkom claims bij huis verkopen.

Door de gekte op de woningmarkt neemt het aantal claims toe wanneer een huis is verkocht en opgeleverd. Maar dat kun je gewoon voorkomen. Lees daarvoor dit artikel goed door als je binnenkort je huis gaat verkopen.

Kijken, bieden en kopen gaat tegenwoordig steeds sneller. Iedereen die interesse heeft is er als de kippen bij en kijken soms wat minder kritisch naar de belangrijkste zaken. De verkoper speelt hierin een belangrijke rol door alle gebreken eerlijk te melden.

Wat moet ik wel en niet melden?

Daar weet de makelaar alles van, door de makelaars worden er informatielijsten verstrekt. Die moet je als verkoper naar alle eer en geweten invullen. Ik merk dat daar nogal eens onduidelijkheid over bestaat. Vooral over gebreken die jaren geleden aan de orde waren maar nu zijn verholpen.

Controleer dit samen met de makelaar

De makelaar heeft een adviserende en begeleidende rol dus lijkt het me ook vanzelf spreken dat hij/zij samen met de verkopers de ingevulde formulieren doornemen. Mijn ervaring met de door de verkoper ingevulde is dat er altijd iets is wat aangepast moet worden. Raadpleeg bij twijfel je makelaar want de vragenlijst (informatielijst) wordt door veel makelaars in de brochure verwerkt.

Onderschat de vragenlijst niet

Doordat verkopers vaak veel formulieren in moeten vullen en dit nogal eens onderschatten gaat het soms mis. Dat is vaak geen onwil maar gebrek aan kennis. Dat is ook logisch want je verkoopt eens in de zoveel jaar een huis. In de tussentijd is er vaak weer veel veranderd. Onderschat de lijst niet want kopers varen hier soms blind  op.

Voldoen aan de meldingsplicht

Als verkoper heb je een meldingsplicht en daarvoor is zo’n formulier zo handig. Je vult alles netjes in en vermeld de gebreken van de woning. Dat kan van een lekke goot tot lekkage die heeft plaats gevonden. Meld het gewoon.

Bij twijfel een bouwkundige keuring

Wanneer je twijfelt overweeg dan een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Daarmee weet jij als verkoper wat de gebreken zijn en kun je de koper eerlijker informeren. Dat kan ook tegenvallen maar dan weet iedereen wel waar die aan toe is. Wanneer je vooraf een bouwkundige keuring uit laat voeren kun je de tegenvallende resultaten ook meenemen in je vraagprijs. Dat kan zowel negatief als positief uitvallen.

Koper heeft onderzoeksplicht

De koper heeft een onderzoeksplicht en daar gaat het soms mis. Door de gekte op de woningmarkt schiet goed advies inwinnen er nogal eens bij in. Het gaat om veel geld en kopers beslissen soms sneller over een huis van meerdere tonnen dan een auto van 20.000 euro. Te gek voor woorden maar met die woningmarkt hebben we te maken.

Koper en goed advies

Win als koper altijd goed advies in en bespaar alsjeblieft niet op de kosten van een aankoopmakelaar. Vooral in deze markt heb je specialisten nodig die je adviseren en beschermen tijdens het gehele aankooptraject. De markt is te gevaarlijk om alles zelf tenzij je zelf adviseur bent.

Voorkom claims

Door als verkoper eerlijk te informeren en gebreken te melden voorkom je onnodige claims. Gebruik daarvoor de vragenlijst en overleg met je makelaar. Ga niet de grens opzoeken en voldoe aan de meldingsplicht en gebruik je gezond verstand. Als jij bij slecht weer een vieze lucht uit het riool ruikt meld dit dan of laat het herstellen. Dat geldt ook voor (oude) lekkages of zaken waarvan je weet dat het eerlijker is om te melden.

Wees niet bang dat de koper…

Wees niet bang dat de koper daardoor het huis niet koopt. Aan bijna elk hui9s is wel iets te vinden en dat is niet erg. Uit een bouwkundig rapport komen nagenoeg altijd gebreken naar voren. Zelfs bij een nieuwbouwhuis is dat zo. Jouw huis wordt echt wel verkocht wanneer er kleine gebreken naar voren komen. Daarvan is de deal niet afhankelijk.

Wat kun je als koper doen?

Laat je bijstaan en adviseren en laat bij twijfel een keuring uitvoeren. Stel de juiste vragen en laat zaken eventueel nader onderzoeken. Daar is tegenwoordig minder tijd voor dan jaren geleden maar je hebt hier recht op. Koop geen kat in de zak! Geef duidelijk aan dat je een eerlijk antwoord wilt en laat je niet afschepen met vage antwoorden. Krijg je onvoldoende eerlijke antwoorden en voelt het niet goed? Geef dan aan dat je niet verder gaat met het huis. Gewoon duidelijk zijn en zorg ervoor dat je achteraf geen spijt krijgt.

Conclusie:

Wees als verkoper gewoon eerlijk en informeer de koper over gebreken zodat je achteraf geen gezeur krijgt. Raadpleeg bij twijfel je makelaar en leg vast wat je hebt afgesproken. Daarmee voorkom je eenvoudig claims achteraf. Gaat het dan toch ergens mis los dat dan op een nette manier op. Kopers betalen veel geld en mogen daar ook iets voor terugverwachten.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur, huis kopen en huis verkopen.