Hoe weet ik hoeveel er gemiddeld wordt overboden op een huis?

Gemiddeld overbieden op een huis.

Overbieden is de norm en steeds minder woningen worden er onder de vraagprijs verkocht. Toch moeten veel ingrediënten kloppen voordat een woningzoeker gaat overbieden. Met andere woorden, makelaars moeten het spel wel goed spelen om zoveel mogelijk mensen naar de woning te krijgen. Dat makelaars bewust woningen goedkoop in de markt zetten verwijs ik naar het land der fabelen. Verkopers zijn ook niet gek en zien ook wat anderen voor hun huis vragen.

Online is er veel data te vinden maar wanneer je écht zicht op de woningmarkt wilt hebben en wilt weten wat er gemiddeld wordt overboden, is het beter een lokale aankoopmakelaar in te schakelen. Dagelijks vinden er biedingen plaats en worden er woningen verkocht. Als consument heb je hier nou eenmaal minder zicht op ondanks het feit dat er tegenwoordig veel data beschikbaar is. Prijzen die je via het kadaster op kan vragen lopen achter bij de actuele situatie en worden pas zichtbaar na de overdracht. In de huidige markt loop je daarmee achter de feiten aan.

Aan- en verkoopmakelaar

De aankoopmakelaar is vaak ook verkoopmakelaar. Dat mag natuurlijk niet bij hetzelfde pand maar het geeft als verkoopmakelaar wel een beter overzicht op het aantal biedingen en de hoogte daarvan. Wanneer gemiddeld 10% wordt overboden weet je dat er een kleine kans op succes is wanneer je maar tot 6% wilt gaan. Daarnaast is het beter om eerst te kijken naar wat de woning écht waard is en daar je voorstel op te baseren in plaats op de vraagprijs. Misschien is de vraagprijs wel enorm over de top. Wanneer je daar ook nog eens enorm overheen biedt heb je misschien wel het huis maar ben je er achteraf niet eens blij mee. Hetgeen ik hier schrijf is geen wetenschap maar uit ervaring weet ik dat er soms een enorm gat tussen de eerste en tweede bieder zit. Daarom adviseer ik een aankoopmakelaar in te schakelen die je hiermee helpt.

Hoe courant is de woning?

Gemiddeldes zijn ook maar gemiddeldes hetgeen betekent dat er woningen boven dit gemiddelde worden verkocht, maar ook daaronder. Kijk dus goed naar de doelgroep die op dit soort huizen afkomt. Dat doet de verkoopmakelaar ook! Een courant huis wat helemaal af is en met voldoende slaapkamers trekt nou eenmaal meer kijkers en kopers. Een klushuis is misschien minder aantrekkelijk. Doe hier onderzoek naar of laat de aankoopmakelaar dit voor je doen. Ook in deze woningmarkt zijn er nog steeds woningen die minder in trek zijn terwijl hier voor jou misschien wel een kans ligt.

Ik wil een bod doen

Wanneer je een bod wilt doen is niet alleen het bedrag doorslaggevend ook al is dit vaak wel de belangrijkste factor. Kijk goed naar de voorwaarden die je neer wilt leggen. Zo is het financieringsvoorbehoud belangrijk voor verkopers omdat ze vaak zelf alweer een huis hebben gekocht. De overheid wil dat hier regels voor komen maar vergeet hierbij het belang voor de verkoper. Er zit nogal een verschil tussen definitieve verkoop direct na de wettelijke bedenktijd, of 6 weken wachten totdat de koper de financiering rond heeft. Bespreek met de hypotheekadviseur tot hoever je maximaal kan gaan en welke voorwaarden daarbij horen. Soms helpt een persoonlijk verhaal of de gunfactor te creëren.

Hoeveel wordt er gemiddeld overboden?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de regio en ik vind dat gemiddeldes gevaarlijk zijn en misschien wel niet passen bij het huis wat je koopt. Daarom is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen die je van actuele informatie voorziet. Neem dit advies ter harte en maak hier gebruik van. Uiteindelijk beslis je zelf wat je wilt bieden en niet de aankoopmakelaar.

Meer over huis kopen >

> Ga naar aankoopmakelaar

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.