Hoelang blijft het aanbod koopwoningen nog zo laag?

Aanbod koopwoningen laag.

De krapte aan koopwoningen op de woningmarkt lijkt niemand te zijn ontgaan maar kopers worden zo langzamerhand wanhopig. Hoelang duurt deze woningcrisis zoals sommigen het noemen nog?

Je zou kunnen stellen dat we op dit moment in een woningcrisis zitten. De voorlaatste crisis begon eind 2008 maar dat was een crisis van een andere orde. Toen was er voldoende aanbod en konden mensen nog steeds kiezen uit zo’n 28-30 woningen. Dat is in de crisis wel anders. Volgens onderzoek kan de koper slechts uit ongeveer 1,4 woningen kiezen. Om een goede keuze te maken is dat natuurlijk veel te weinig. Op dit moment staan er in heel Nederland 47.907 (23-8-2021) woningen op Funda. Daarvan zullen er al een aantal zijn verkocht. Immers, de status wordt vaak pas op “verkocht onder voorbehoud” gezet nadat de koopovereenkomst is getekend.

Waar gaat het mis?

De nieuwbouw blijft achter bij de huidige vraag. Waar de regering vol zou moeten inzetten op nieuwbouw blijkt nu dat dit zelfs iets afneemt. Hierdoor kunnen veel mensen met een koophuis niet doorstromen naar een nieuwbouwwoning. Hun eigen huis komt hierdoor ook (nog) niet te koop. Er zijn allerlei redenen te bedenken waar en wanneer er wel of niet mag of kan worden gebouwd, maar het feit blijft dat we mede hierdoor in een woningcrisis zijn beland. Natuurlijk heeft de lage rente en de stimulerende maatregelingen van de regering de verkoop van woningen de afgelopen jaren een boost gegeven. Toch is er veel te weinig gebouwd blijkt nu.

Volgens de kenners duurt het bouwen van een nieuwbouwwoning, gerekend vanaf het moment vanaf het verlenen van de bouwvergunning ongeveer twee jaar. Het oplossen van het tekort zal dus nog wel even duren.

Meer over huis kopen >

> Ga naar aankoopmakelaar

Waar liggen nog wel kansen?

Een woning splitsen zou volgens de geleerden een oplossing kunnen zijn maar daar is niet iedereen het over eens. De procedures voor deze splitsing maar ook de regels die gemeentes toepassen moeten hiervoor drastisch worden aangepast. Ook de parkeergelegenheid is onvoldoende wanneer je meer mensen in hetzelfde (gesplitste) huis stopt. Ook is niet iedereen hiervan gecharmeerd blijft uit onderzoeken. De gemiddelde Nederlander houdt nou eenmaal van privacy en wenst deze niet snel op te geven.

Kantoorgebouwen gereed maken voor bijvoorbeeld appartementen of de leegstaande winkels omtoveren tot woonruimte kan meehelpen om het aanbod iets te vergroten. Hier liggen nog kansen maar dit soort woongelegenheden is niet voor iedereen geschikt.

Hoe vind je nog een woning?

Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. Tijdens onze bezichtigingen merken we dat steeds meer mensen gefrustreerd raken over de verkoopstrategie van makelaars. Ze krijgen de kans om de woning (kort) te bekijken waarna er een bod kan worden gedaan. Dit moet dan voor een bepaalde dag en tijdstip. De verkopers kiezen hieruit de koper. De rest blijft met lege handen achter. Toch zijn hier nog steeds kansen.

Verbreed je zoekrange, wees minder kritisch en denk in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Wanneer de plek goed is en er voldoende ruimte is ben je al een stuk verder. Natuurlijk is iedereen op zoek naar een huis wat volledig af is maar in deze tijd zal je minder kritisch moeten zijn om kans te maken. Bereken daarna wat je wel of niet moet overbieden. Dit is afhankelijk van het gebied en de woning. Schakel een aankoopmakelaar in om je te begeleiden en raadpleeg de hypotheekadviseur voor de mogelijkheden wat betreft aankoop en verbouwingen.

Conclusie:

De komende jaren zal er nog sprake zijn van een (enorm) tekort aan woningen. Ook de verbouwingskosten zijn flink gestegen. Het zal niet eenvoudig zijn een woning te bemachtigen maar ook niet onmogelijk. Kijk eens naar woningen die wat langer te koop staan. Woningen met achterstallig onderhoud en/of waarvan er mogelijkheden zijn om naar je wens aan te passen. Dat hoeft niet altijd direct maar kan ook op termijn. Zolang het aanbod en de rente zo laag is moet je creatief zijn.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie