Hoeveel geld verdien ik met zakelijke laadpalen?
11 oktober 2023 
2 min. leestijd

Hoeveel geld verdien ik met zakelijke laadpalen?

Het kabinet stimuleert particulieren steeds meer om de overstap te maken naar elektrische voertuigen. Dit creëert kansen voor ondernemers. Terwijl de behoefte aan laadpalen blijft groeien, neemt natuurlijk ook het rendement op een investering in zakelijke laadpalen toe.

Hier kom je erachter welke factoren bepalen hoeveel geld je verdient met een zakelijk laadplein.

Bezettingsgraad

Om het rendement te kunnen berekenen, is het van belang om eerst verschillende dingen helder te hebben. Eerst kijken we naar de bezettingsgraad van jouw laadpaal, dus de mate waarin er auto’s aan jouw laadpalen staan te laden. Hoe hoger de bezettingsgraad, hoe sneller je winst kunt gaan maken.

Je kunt je bezettingsgraad op verschillende manieren proberen te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van aantrekkelijke prijzen of het plaatsen van laadpalen met zo veel mogelijk aangrenzende parkeervakken.

Zo kun je met een laadpaal meerdere parkeervakken bedienen. Dit verhoogt de flexibiliteit, terwijl de investering beperkt blijft.

Inkomsten

Vervolgens bereken je de inkomsten van je zakelijke laadpalen. Deze inkomsten hangen af van de bezettingsgraad en laadtarieven. Vaak heb je te maken met een starttarief voor iedere laadsessie. Die ligt vaak rond de € 0,50. Daarna bepaal je het verkooptarief per kilowattuur (kWh).

Hoeveel geld verdien ik met zakelijke laadpalen?

Netto inkomsten

Als je de bezettingsgraad en inkomsten hebt berekend, kun je de totale netto inkomsten berekenen. Hieronder laten we zien hoe je de netto inkomsten per kWh berekent.

We nemen in de berekening ook de kosten voor het verwerken van betalingen mee. Dit bedrag moet je afdragen aan de beheerder van je laadpaal.

Verkoopprijs per kWh

€ 0,35

Kostprijs per kWh

€ 0,15

Kosten voor verwerken van betalingen per kWh

€ 0,04

Netto inkomen per kWh

€ 0,35 - € 0,15 - €0,04 = € 0,16

Aangezien we rekenen op basis van de verbruikte kWh, moet je de laadsnelheid helder hebben. De technische kenmerken van een auto en het soort laadpaal bepalen samen hoe snel een auto kan opladen.

Stel een klant laadt 3 uur met een snelheid van 11 kW. Als hij dan 33 kWh heeft geladen, verdien jij € 5,28 aan deze laadsessie.

Nu je het netto inkomen per kWh weet, kun je de totale netto inkomsten berekenen.

Terugverdientijd en rendement

Je genereert pas inkomsten met je zakelijke laadpaal als de aanschafkosten terugverdiend zijn. Naast die eenmalige kosten moet je ook de jaarlijkse onderhouds- en systeemkosten betalen. Gelukkig zijn er ook verschillende subsidies, zoals de kleinschaligheidsaftrek (KIA).

Zodra de terugverdientijd is verstreken, verdien je geld met zakelijke laadpalen. Je kunt dan jaarlijks bijvoorbeeld een paar duizend euro verdienen. Hoeveel je precies verdient, hangt af van jouw specifieke situatie. En omdat je steeds meer elektrische auto’s op de weg ziet, kun je een hogere bezettingsgraad en dus hoger rendement verwachten.

Ontdek hoe jouw businesscase voor zakelijke laadpalen eruitziet. Vraag kosteloos een adviesrapport op maat aan bij ELIX

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor