Kan een huis zomaar instorten?
04 april 2022 
1 min. leestijd

Kan een huis zomaar instorten?

Kan een huis zomaar instorten? 

Bekruipt jou ook weleens het gevoel dat een huis zomaar in kan storten? Wanneer je naar de draagmuren kijkt, of de kanaalplaatvloeren met grote overspanning. Kleine scheurtjes in het plafond en niet te vergeten, balkons die zomaar naar beneden vallen. Ik kan je geruststellen. Onder normale omstandigheden stort een huis niet in. Onder normale omstandigheden bedoel ik ook voldoen aan het onderhoud waarmee een huis is gemoeid. Toch zijn er situaties waarbij een huis kan instorten.

Gasexplosie

Dit zien we af en toe voorbij komen. Een huis of appartement waarbij een gevel wordt weggeblazen. In de meeste gevallen komt dit door een gasexplosie. Laat daarom je huis en vooral de gasleidingen- en aansluitingen periodiek controleren. Er zijn ook gasdetectiemeters in de handel die je kan gebruiken. Ruik je gas? Sluit dan de hoofdkraan af en schakel een expert in. Ga niet zelf lopen knoeien maar bel een erkend bedrijf.

Huis ingestort in Oldenzaal

Dit is ook de directe aanleiding van dit bericht. Blijkbaar is in Oldenzaal vandaag (4 april 2022) een huis volledig ingestort door vermoedelijk een gasexplosie. De nieuwsberichten stromen er vol van. Ook in Olst is er recent schade aan een woning ontstaan door een gasexplosie. Neem dit serieus en laat je huis periodiek controleren.

Aardbeving

Door een aardbeving zou een huis in kunnen storten maar dat komt in Nederland (haast) niet voor. Tenminste, daar heb ik nog nooit iets over gehoord. Wel zie je vaak scheuren ontstaan. In het gaswinningsgebied bij Groningen zie je daar de verschijnselen van.

Verzakkingen

Ook verzakkingen vinden in het noorden plaats. Maar niet alleen in het noorden, oude huizen verzakken nogal eens. Dat kan een funderingsprobleem zijn of het lage grondwater helpt een handje mee om scheurvorming te versnellen. Ook nabij kanalen en meren ontstaan nogal eens verzakkingen. Bij een huis kopen moet je daar goed op letten. Schakel bij twijfel een bouwkundig inspecteur in.

Conclusie:

Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Ruik je gas, sluit direct de gaskraan en schakel een erkend bedrijf in.

Terug naar overzicht

> Videolink

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor