Meest gemaakte fouten bij het eerste huis kopen
Meest gemaakte fouten bij het eerste huis kopen.
In dit artikel geef ik je waardevolle informatie over de meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis. Hierbij maakt het niet uit of je een huis voor de eerste keer koopt of dat je hier al ervaring mee hebt. De meest gemaakte fouten die ik hier beschrijf houden ook andere kopers scherp.
Hiervoor heb ik ook twee video's opgenomen die je hier kunt bekijken. De video's bestaan uit twee delen. Aan het einde van video 1 kun je doorklikken naar video 2. Overweeg je een huis te kopen? Dat moet je de video's hebben gezien.
De huizenmarkt is continu in ontwikkeling en er is de laatste jaren veel veranderd. Het kopen van een huis is lastiger geworden en de druk op kopers toegenomen. Voor je het weet kom je in de problemen doordat je je niet goed hebt voorbereid of onwetend bent over de huidige woningmarkt.
Wat kun jij lenen?
Niet weten wat je kan lenen is de eerste veel gemaakte fout. Op internet zoeken naar woningen zonder te weten wat je kan lenen.
Alles begint met goed onderzoek waarbij je precies moet weten wat je kan lenen. Veel mensen zoeken op internet naar de leencapaciteit maar die kan enorm afwijken. Een goede hypotheekadviseur kan je precies vertellen wat je kan lenen en welke maandlasten daarbij horen. Via onze website kun je eenvoudig kosteloos een hypotheekgesprek aanvragen. Doe dat dan ook.
Hoeveel geld moet ik zelf investeren?
Niet weten hoeveel geld je zelf moet investeren om de koop rond te maken is eveneens een veel gemaakte fout. Tegenwoordig kun je maximaal 100% van de taxatiewaarde van een woning als hypotheek krijgen. Je zult dus spaargeld in moeten zetten om de aankoopkosten mee te betalen. Denk hierbij aan de notaris, hypotheekadviseur, taxatierapport, bouwkundige keuring en misschien een aankoopmakelaar. Sommigen kosten kom je niet onderuit, en anderen zijn verplicht.
Vergeet ook niet de overdrachtsbelasting wanneer dit op jou van toepassing is. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen voor het kopen van een huis en welke kosten daarbij horen. Feit blijft dat er nog steeds mensen door onwetendheid onaangenaam verrast worden door hetgeen er aan kosten bij komen. Laat dat jou niet gebeuren.
Wat zijn de kosten voor verbouwing en verhuizen?
Niet weten wat de kosten voor verbouwing en verhuizen zijn is eveneens een veel gemaakte fout. Verbouwen en verhuizen valt altijd tegen en de kosten zijn nagenoeg altijd duurder dan je zelf voor ogen had. Maak een globale begroting van hetgeen je aan wilt passen in je nieuwe huis. Je voert over het algemeen altijd meer werkzaamheden uit of kiest voor duurdere materialen. Vooral in de huidige tijd zijn de bouwmaterialen erg duur.
Je zou kunnen overwegen om te wachten totdat er bij bouwmarkten flinke kortingen worden gegeven of iets in de sale kopen om kosten te besparen. Het geld vliegt de deur uit wanneer je gaat verhuizen.
Goede voorbereiding is het halve werk
Bereid je voor op een bezichtiging. Op onze website is een checklist te downloaden. Doet dat ook, print ze uit en maak aantekeningen. Zoek woningen op internet en vergelijk de prijzen. Wat koop je voor een bepaalt bedrag en in welke wijk, hoe is de staat van de woning en hoe groot is de woonoppervlakte en het perceel. In een Exel-bestand kun je deze gegevens makkelijk bijwerken. Taxateurs maken die vergelijking ook waarbij allerlei zaken worden ingevuld en vergeleken.
Weet wat je zoekt
Daarnaast is het belangrijk om helder te krijgen wat je zoekt. Ik heb wel eens bezichtigingen gedaan met mensen die geen idee hadden in welke wijk of huis ze zouden willen wonen. Zorg ervoor dat je dit helder hebt voordat je afspraken voor bezichtigingen maakt. Natuurlijk is er een bepaalde oriëntatiefase waarin je niet precies weet wat je zoekt maar als je de ene dag een vrijstaande woning bekijkt en ik je de andere dag bij een appartement tegenkom, zou ik daar raar van opkijken.
Hoe is de buurt?
Ook de buurt wordt steeds belangrijker bij de zoektocht. Mensen identificeren zich nou eenmaal met een bepaalde buurt of wijk. Maak een lijst met twee kolommen en zet in de eerste kolom waaraan een buurt en het huis moet voldoen. Dat zijn de punten waar je geen concessies in wilt doen. In de tweede kolom zet je de extra wensen die je hebt. Bijvoorbeeld een ligbad in de badkamer of een schuifpui in de achtergevel. Hier zou je concessies in kunnen doen wanneer je het juiste huis hebt gevonden. Wanneer er geen ligbad aanwezig is zou je die later alsnog kunnen plaatsen als er voldoende ruimte is.
Kijk dus niet alleen naar de huidige situatie maar ook naar de mogelijkheden. Mijn mening is, dat de hoofdpunten zoals ruimte, buurt en ligging aan je wensen moeten voldoen. Iets wat je aan kan passen zou eventueel ook nog later kunnen. Een nieuwe keuken plaatsen kan ook een jaar later wanneer je weer hebt gespaard.
Die extra kamer voor...
Tegenwoordig is het thuiswerken erbij gekomen. Veel mensen zoeken woning met een extra kamer, of zelfs twee om vanuit te kunnen werken. Ik merk aan starters dat ze graag voorbereid willen zijn op de toekomst. Nu een huis kopen is al is afgestemd op uitbreiding van het gezin. Dit soort huizen zijn dan ook erg populair. Bekijk de mogelijkheden voor een uitbouw, nok-verhoging en/of een dakkapel. Kijk wat langer vooruit, want je weet niet hoe de woningmarkt er over 5 jaar uitziet.
Zijn de informatielijsten compleet?
Onvoldoende informatie over het huis inwinnen of ontvangen van de verkoopmakelaar is een veel gemaakte fout. De verkopers hebben een meldplicht en de kopers een onderzoeksplicht. Informatielijsten die door de makelaar worden aangeleverd zijn niet altijd compleet door de verkopers ingevuld. Ik merk dat sommige kopers hier te makkelijk mee omgaan. Vraag de makelaar om alsnog een volledig ingevulde informatie- ook wel vragenlijst genoemd aan te leveren.
Schrijf de vragen op die je hebt en laat je goed informeren. Is er ergens lekkage geweest? Dan is het belangrijk om te weten waar dat door kwam en hoe dat is hersteld. Is er daarna nog lekkage geweest? Is het gedaan door een erkend bedrijf? En hoe zit het met de garantie op die werkzaamheden. Zorg er dus voor dat je de juiste informatie ontvangt en stel vragen wanneer dit niet zo is. Vraag de makelaar altijd het antwoord op jouw vragen per mail te bevestigen wanneer je overweegt een bod te doen.
Gebruik altijd een checklist
Negen van de 10 mensen gebruikt geen checklist bij een woning bekijken, terwijl ze vaak meerdere woningen op een dag bekijken. Het bestaat niet dat je elk detail kan onthouden. Gebruik dan ook een checklist of neem een kladblok mee. Geen enkele makelaar zou dit vreemd vinden. Bij een goede voorbereiding zou je van tevoren al een aantal vragen op kunnen schrijven waar je graag antwoord op zou willen hebben. Dit komt tijdens bezichtigingen zelden voor en dat verbaast me nog steeds. Neem een huis kopen serieus en doe onderzoek. Een huis kopen is gevoel maar ook de andere zaken moet je niet vergeten. Het goede gevoel van een huis wordt al snel minder wanneer je erachter komt dat de scheuren in de muur door verzakking van de fundering komt.
Grootste fout in hun leven
Zo heb ik als aankoopmakelaar eens een stel starters behoed voor de grootste fout in hun leven. Aan de voorkant kon je zien dat het huis scheef stond maar dat was geen probleem volgens hen. Ik heb toen zeer sterk aangedrongen op een grondig onderzoek naar de fundering. Dat onderzoek wees uit dat de fundering moest worden vervangen. Dat onderzoek kostte geld maar heeft er wel voor gezorgd dat ze zekerheid kregen over de staat van de fundering. Raadpleeg dus bij twijfel een expert. Altijd! Het gaat om veel geld en wanneer het misgaat, gaat het vaak ook goed mis.
De bouwkundige keuring
Zo zien kopers ook vaak af van een bouwkundige keuring omdat de huidige woningmarkt dit niet altijd toelaat. Een verkoper kiest liever voor een koper die geen bouwkundige keuring uit laat voeren. Op zich logisch maar wel ten nadele voor de koper. De regelgeving op dit vlak zal moeten veranderen.
Een eerste aanzet is door verschillende partijen al gegeven om dit aan te passen. Niemand weet echter hoe dit er in de toekomst uit zal zien. Laat je hierover dan ook goed over de laatste ontwikkelingen informeren en laat bij twijfel de woning keuren. Krijg je de gelegenheid voor een bouwkundige keuring niet? Haak dan af! Makkelijker kan ik het niet maken. Een bouwkundige keuring geeft je inzage welke gebreken je direct moet herstellen, maar ook herstelkosten die je op termijn kan verwachten.
Meeloop keuring
Loop tijdens zo’ bouwkundige keuring met de inspecteur mee. Stel vragen en laat hem of haar uitleggen wat er aan de hand is, wat je eraan moet doen en wat hier ongeveer de kosten van zijn. Weet wat je koopt is mijn motto. Bij elk huis komen er wel in meer of mindere mate gebreken naar voren. Dat is op zich niet erg maar je wilt wel weten waar je aan toe bent. Wanneer het enorm tegenvalt kun je misschien nog van de koop afzien of opnieuw in gesprek gaan met de verkopers. In een andere video zal ik daar meer informatie over geven.
De roze bril
Als makelaar zie ik ze soms binnenkomen, op internet zijn ze al verliefd geworden en de emotie neemt de overhand. Alles is bij de eerste bezichtiging geweldig en de negatieve punten wuiven ze weg als, dat vind ik geen probleem, of dat kunnen we zelf wel aanpassen. De roze bril zit vast en wordt voorlopig niet meer afgedaan tenzij iemand anders dit doet. Nu is het tijd om een expert in te schakelen. Dat kunnen de ouders, een vriend, bekende of een aankoopmakelaar zijn. Zolang het maar iemand is die realistisch naar de woning kijkt en wijst op punten die je zelf niet ziet.
Tweede bezichtiging
Ik adviseer dan ook altijd een tweede bezichtiging. In een tweede bezichtiging zie je vaak meer. Heb je hulp ingeschakeld en ben je dan nog zo enthousiast heb je mijn zegen om het huis te kopen. In deze tijd is een tweede bezichtiging plannen erg lastig. Vaak sta je onder druk van een biedprocedure waarbij je voor een bepaalde dag en tijdstip je definitieve bod in moet leveren. Dit zou moeten veranderen in een soort recht op een tweede bezichtiging.
Aantrekkelijke inrichting
Een andere veel gemaakte fout is een huis aantrekkelijk vinden door de inrichting. Ik kan je verklappen dat de inrichting eruit gaat en er een leeg huis overblijft. Makelaars gebruiken stylisten om de presentatie zo mooi mogelijk te maken. Dat is ook logisch want een mooi ingericht huis levert meer op. Soms kun je dit zien aan de manier hoe een huis verkoopklaar is gemaakt. Probeer daar doorheen te kijken ook al is dit lastig. Huizen worden zelfs ingericht met kartonnen meubelen om de woning meer sfeer te geven. Kijk naar hetgeen jij belangrijk vindt aan een huis.
Belangrijke tip over de buurt
Bekijk ook de buurt wat beter wanneer je minder bekend bent. Rij eens op verschillende tijdstippen en in het weekend door de straat en de wijk. Ga jij je daar prettig voelen? Hoe zit het met de percentages huur en koop. Is er ’s avonds overlast en galmt er harde muziek uit de straat. Dit is iets wat de meeste mensen niet doen. Bel eens aan bij de buren om te vragen hoe het is om daar te wonen. Spreek iemand aan die op straat loopt of in de voortuin aan het werk is. Verzamel hiermee waardevolle informatie waarbij je goed kan toetsen of jij past in die straat of buurt. Dit kan je gevoel voor het mooie huis versterken maar ook drastisch afzwakken.
Is de vraagprijs realistisch?
Genoeg over het huis en de buurt. De volgende veel gemaakte fout is zich laten leiden door de vraagprijs in plaats van de waarde. Verkopers nodigen vaak meerdere makelaars uit voor een waardebepaling en zijn geneigd te kiezen voor de makelaar die de hoogste waarde afgeeft. Makelaars weten dat natuurlijk ook en spelen daarop in. Onderzoek dan ook de echte waarde, los van hetgeen je overweegt te bieden. Wat is er recent in de straat verkocht en tegen welke prijzen.
Op welke waarde kom je uit? Hiervoor kun je ook een aankoopmakelaar inschakelen. Het maakt niet uit wat je doet zolang je maar een realistische marktwaarde van de woning vaststelt. Via het kadaster zijn er ook woningtransacties te vinden en ook op onze website is een waarderapport te downloaden. Ga niet af op 1 enkele waarde maar zorg ervoor dat je minimaal 6 waardes van vergelijkbare woningen in de straat, buurt of wijk vindt. Trek hieruit de juiste conclusie en houd dat bedrag in gedachten. Dat is ook zoals taxateurs dit doen maar dan uitgebreid en vastgelegd in een taxatierapport. Nu je de waarde weet kun je een beslissing nemen over hetgeen je wilt bieden.
Duurzaamheid
Waar veel mensen tegenwoordig geen rekening mee houden is het verduurzamen van de woning die wordt gekocht. Hoe zit het met de isolatie en het energieverbruik. Hierbij is een vermelding van een maandelijkse termijn op de vragenlijst eigenlijk onvoldoende. Je kunt pas echt uitrekenen wat de energiekosten zijn wanneer je daar ook de eindafrekening bij krijgt. Ook kunnen er verschillen zijn in het aantal personen die in een woning wonen. Daarnaast zijn er nog meer zaken belangrijk zoals thuiswerken. Dit beïnvloedt het energieverbruik.
Aanvullende informatie over.....
Het verbaast mij na al die jaren nog steeds dat kopers hier geen aanvullende informatie over vragen. Je wilt naast je maandelijkse hypotheekkosten toch ook de andere kosten op een rij hebben? Alleen een energielabel is in mijn ogen niet voldoende. Daarnaast zijn de energielabels die voor 1 januari 2021 zijn afgegeven totaal niet betrouwbaar. Laat je informeren over de mate van isolatie. Wat voor materialen zijn er gebruikt en wat moet je de komende jaren nog investeren om de woning duurzamer te maken. Laat hier desnoods een energie-expert naar kijken of laat een offerte opmaken.
Geen tijd voor
Waarschijnlijk denk je nu maar dat is enorm veel werk en daar is de tijd niet voor tijdens een biedprocedure. Je hebt gelijk, dat moet ook veranderen en ik schat zo in dat dit de komende tijd ook gaat gebeuren. Wel kun je zelf goed onderzoek doen of je laten adviseren. Bij bepaalde bouwjaren weet je al dat er sprake is van geen of matige isolatie. Hierover is ook genoeg op internet te vinden.
Koop je een appartement? Let dan goed op.
Onderzoek of er een actieve VvE aanwezig is, is er genoeg gespaard voor onderhoud en is er een Meerjaren Onderhouds Planning (MJOP) aanwezig of moet hier extra voor worden betaald. Welke beslissingen heeft de VvE genomen en wat zijn daarvan de gevolgen voor jou. Hier wordt over het algemeen veel te licht over gedacht. Vooral bij oudere complexen kunnen de kosten voor onderhoud, herstel en vervanging flink oplopen.
Verdiep je hierin en stel de juiste vragen. Kijk ook naar welke datum er op de aangeleverde VvE stukken staan. Ik ben namelijk ook taxateur en het kost me soms veel moeite om recente stukken van een VvE te achterhalen. Soms is het al enkele jaren geleden dat er cijfers zijn opgemaakt. Misschien een reden om hierover iets in de koopovereenkomst op te nemen zodat jij als koper niet voor onaangename verassingen komt te staan. In zo’n geval kun je ook enkele mensen in het appartementencomplex vragen naar functioneren van de VvE.
Bieden op een huis
Wat betreft het bieden op een huis kan ik kort zijn. Onderzoek de waarde en bepaal wat je wilt bieden. Schat je kansen in en houd rekening met teleurstelling. Op dit moment stijgen de prijzen nog steeds maar wel minder hard dan een tijd geleden. Het aantal bezichtigingen neemt langzaam af, en ook het aantal biedingen per woning nemen af. Makelaars weten dat want ze hebben hier dagelijks mee te maken. Het is enorm afhankelijk in welk gebied je een woning wilt kopen. Er zijn nog steeds woningen die onder de vraagprijs worden verkocht. Bekijk dus goed hoe populair een huis is en schat in wat anderen doen ook al is dat lastig. Wil je dit liever overlaten aan een aankoopmakelaar is dat ook prima. De keuze is aan jou.
> Ga naar de playlist "Huis Verkopen" op ons YouTube kanaal.