MOET IK DIRECT EEN EINDBOD NEERLEGGEN?
23 oktober 2019 
2 min. leestijd

MOET IK DIRECT EEN EINDBOD NEERLEGGEN?

Wanneer je op zoek bent naar een woning ken je waarschijnlijk de woningmarkt wel een beetje. Er heerst totale gekte en de één legt nog een gekker voorstel neer dan de andere. Waar je vroeger nog op een rustige manier met elkaar in onderhandeling kon lijkt die tijd toch echt voorbij. Tenzij een woning minder interessant is en langer te koop staat. Vaak klopt dan de verhouding tussen de vraagprijs en hetgeen je ervoor terugkrijgt niet.

Bieden op een huis

Vaak voel je het wel aankomen wanneer de makelaar er langer over doet om op een aanvraag voor bezichtiging te reageren. Of op internet staat dat de verkoop met een open huis begint. Ook tijdens het telefonisch contact met de makelaar krijg je vaak te horen dat je niet de enige bent. Vaak kun je van tevoren het huis niet bekijken en zijn er vooraf vastgestelde data waarop je de woning mag bekijken. Het lijkt tegenwoordig meer op een woningveiling dan op een huis kopen. Op zo’n moment moet je een keuze maken.

  • Wil ik dan de woning nog wel bezichtigen?
  • Wat zou ik moeten bieden om kans te maken?
  • Welke voorwaarden kan, of mag ik stellen?
  • Welke voorwaarden mag, wil en kan ik laten vallen?

Wanneer er veel geïnteresseerden een populaire woning bezoeken weet je dat ja kansen zijn gedaald. Dat is de huidige woningmarkt en hoeven we niet moeilijk over te doen. Frustratie helpt niet en soms moet je slim zijn. Bekijk daarvoor ook het artikel: Wat komt er allemaal kijken bij een huis kopen.

Wat niet helpt op zo’n moment is een lager bod neerleggen dan je maximaal zou willen betalen. Je krijgt in veel gevallen vaak maar één kans. Wanneer je het huis wilt bemachtigen moet je daar vol op inzetten.

Afgelopen week werd ik gebeld over een woning die ik had verkocht. Zijn klant had extreem hoog geboden maar de woning werd toch aan een andere bieder verkocht. Frustratie alom, ik heb uitgelegd hoe het werkte en iedereen had daar achteraf vrede mee maar het blijft toch frustrerend als je een aantal malen achter het net vist. Daar zit tevens het gevaar. Na drie keer bieden loop je het risico dat je volledig uit je plaat gaat en de hoofdprijs betaalt met alle gevolgen van dien. Blijf dus scherp en schakel een aankoopmakelaar en hypotheekadviseur in om je bij te staan.

Wat is het maximale bod

Dit is het bod wat je maximaal voor een woning wilt betalen. Niet meer en niet minder! Denk hier goed over na en bespreek dat met je adviseur. Leg direct een eindvoorstel, lees eindbod neer en vermeld de voorwaarden erbij. Wanneer je er achteraf achter komt dat iemand anders 2000 euro meer heeft geboden zal je er misschien ziek van zijn. Had jij die 2000 euro graag beer betaalt om de woning te krijgen? Dan heb geen absoluut eindbod neergelegd maar heb je toch een kleine reserve ingebouwd. Wanneer je gewoon een eindbod neerlegt wat je maximaal wilt of kunt betalen moet je daarbij blijven. Wordt de woning verkocht aan een ander? Jammer dan, op naar de volgende.

Op sommige woningen komen extreem veel kopers af. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Schat je kans(en) in en ga daar actief mee aan de slag. Adviseurs staan klaar om je te helpen. Let wel op, zij kunnen niet toveren maar je wel begeleiden en beschermen bij de aankoop.

Conclusie:

Op de vraag, moet ik direct een eindbod neerleggen is het antwoord tegenwoordig in de meeste gevallen ja. Tenzij een woning langer te koop staat of minder courant is. Probeer uit te vissen wat de strategie is van de verkoopmakelaar en pas je daarop aan. Een aankoopmakelaar biedt hier uitkomst.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook op:

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor