MOET IK OVERBIEDEN OP EEN HUIS?

Steeds vaker wordt er overboden op een huis

Er wordt massaal overboden op de huizen. Vooral in de grote steden is dit meer regel dan uitzondering en staan “kopers” in de rij. De kans dat je met het bieden van de vraagprijs nog meedoet is erg klein. In grote steden zoals Leiden, Alkmaar en Amsterdam is de gekte helemaal compleet. Maar dat geldt niet voor alle regio’s. In deze markt een huis kopen kan hierdoor grote risico’s met zich meebrengen. Laat je daarom goed voorlichten.

Complete omslag van de woningmarkt

Waar enkele jaren geleden in de kopersmarkt nog flink kon worden onderhandeld lijkt dit tijdperk toch echt voorbij. Het aanbod koopwoningen daalt en mooie leuke woningen zijn schaars. Vooral woningen die helemaal af zijn wordt de hoofdprijs voor betaald. Net als woningen op goede locaties en mooie plekken. In veel gevallen wordt er een open huis georganiseerd. Als koper sta je dan vak in de rij en moet je goed weten wat je doet. Laat je in ieder geval niet gek maken.

Laagblijvende hypotheekrente

De laagblijvende hypotheekrente is een van de redenen van de oververhitte woningmarkt. Dit in combinatie met huizen die snel verkocht worden en het lage aanbod zorgt ervoor dat consumenten steeds vaker in de rij staan en moeten overbieden op een huis om enige kans te maken op een succesvolle deal. Nieuwbouw blijft nog steeds achter bij de vraag naar woningen ook al is het  kabinet bezig dit om te draaien.

Meer over hypotheekadviseur >

> Direct afspraak plannen met hypotheekadviseur

Taxatiewaarde en koopsom

In de huidige markt wordt de taxatiewaarde al snel gelijk getrokken met de koopsom of hoger. Wanneer er meerdere biedingen op een woning liggen die ver boven de vraagprijs zijn kun je als taxateur ook niet zeggen dat er niet conform marktwaarde is verkocht. Dit blijft een lastig verhaal omdat de referentiepanden nu eenmaal transacties uit het verleden zijn. Taxateurs worden soms onder druk gezet om een bepaalde  waarde te halen maar dat kan natuurlijk écht niet. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde moet je uit eigen middelen betalen. Wees je daarvan bewust en raadpleeg een hypotheekadviseur voordat je een bod doet.

De gevaren van overbieden

Wees je bewust van de risico’s bij overbieden. Wanneer je een passende woning hebt gevonden is het helemaal niet erg om te overbieden. Zorg ervoor dat je de risico’s in kaart brengt mochten de huizenprijzen dalen of de hypotheekrente stijgen. Je wilt op termijn natuurlijk niet met een restschuld blijven zitten. Zoek van tevoren uit wat de woning écht waard is en bepaal dan wat je er eventueel extra voor over hebt. Zo beperk je het risico op een veel te hoog bod. Bepaal ook de termijn die je in zo’n huis zou willen wonen. Dit kan je uiteindelijke voorstel aanzienlijk veranderen.

De aankoopmakelaar biedt hulp

Zorg voor een goede aankoopmakelaar. Deze begeleidt je van A t/m Z. Hij/zij weet alles van de plaatselijke woningmarkt en kan je precies vertellen wat je moet doen om een succesvolle en goede deal te sluiten. Daarnaast kan hij/zij je behoeden voor onnodige fouten en beschermen tegen de gekke woningmarkt.

Meer informatie over huis kopen >

> Stappenplan huis kopen 

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie