Hoe moet ik de woning opleveren?

Tips om je woning netjes op te leveren

> Ga naar downloadpagina voor opleveringsformulier

Inleiding

Eindelijk is het zover, de dag dat je de sleutels in ontvangst mag nemen is aangebroken. Je gaat naar je droomhuis voor de eindinspectie ook wel oplevering genoemd. Je stapt binnen en schrikt je rot. Dit had je niet verwacht en vreugde maakt plaats voor teleurstelling of boosheid. Dit kan iedereen overkomen en is vaak geen kwade opzet van de verkopers.

De verkopers hadden eigenlijk geen idee wat van hen werd verwacht. Eigenlijk zou iedere makelaar z’n klant moeten adviseren over het opleveren van de woning maar in de praktijk gebeurt dat nog te weinig. Hieronder de meeste tips uiteengezet over hoe jij als verkoper de woning op moet/kunt leveren om teleurstelling van de kopers te voorkomen.

De inspectie

Voor de juridische overdracht bij de notaris vindt de een inspectie plaats. Tijdens deze inspectie wordt de woning op diverse punten gecontroleerd. De woning moet er in principe hetzelfde uitzien (en werkend zijn) zoals tijdens de laatste bezichtiging ten tijde van het sluiten van de deal. Tijdens de eindinspectie worden ook de meterstanden genoteerd.

Bekijk ook artikel: Hoelang duurt de eindinspectie?

> Handige downloads (Gratis)

Schoon en leeg opleveren

In de meeste gevallen wordt een woning schoon en leeg opgeleverd met uitzondering van de op de roerende zakenlijst vermelden zaken die staan onder achterblijven. Ook de spullen die door de kopers zijn overgenomen mogen achterblijven. Check ook alle kastjes of alles eruit is. Doe als verkoper zelf even een soort eindronde door de woning zodat je niets bent vergeten! De woning moet schoon worden opgeleverd. Dus even de stofzuiger en dweil erdoor, ook de keukenapparatuur niet vergeten. Vooral de oven- of combimagnetron wordt nogal eens vergeten. Het is voor kopers erg vervelend als de woning vuil wordt achtergelaten. Ook de schuur en garage moeten worden aangeveegd en netjes worden opgeleverd. Je kunt er ook voor kiezen om een schoonmaakbedrijf in te schakelen.

Wat wordt nog wel eens vergeten?

De koelkast, vaatwasser en de combimagnetron of oven. Ook de apparatuur moet schoon worden achtergelaten. Als verkoper wil je dat natuurlijk ook maar het ontbreekt nogal eens aan de tijd. Ook investeer je als verkoper al snel meer tijd in de nieuwe woning en is de oude woning die laatste paar dagen een blok aan je been. Toch wil je ook als verkoper je woning netjes achterlaten.

Koelkast

Maak de koelkast leeg en schoon. Je kunt ervoor kiezen om de koelkast aan te laten staan maar je mag hem ook uitzetten. Laat dan wel de deur op een kier als je ervoor kiest de koelkast uit te zetten. Let op: De koelkast moet tijdens de eindinspectie op werking worden gecontroleerd dus haal de stekker er niet uit maar zet hem uit met de (draai)knop.

Vaatwasser

Dit is een ondergeschoven kindje en wordt vaak vergeten. Immers, de vaatwasser maakt zichzelf schoon. Toch ruik ik regelmatig vieze luchtjes tijdens de oplevering van een huis. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat er nog spullen in stonden. Check voor de overdracht de vaatwasser en maak het schoon. Een vaatwas-verfrisser doet wonderen.

Combimagnetron/oven

Deze is over het algemeen het meest smerig. Ook tijdens bezichtigingen wordt in dit apparaat gekeken en de mate van schoon laat nogal eens te wensen over. Zo ook met de oplevering. Maak dit schoon. Kruimels die tussen de randen liggen waar je lastig bij komt kun je ook met de stofzuiger weghalen.

Plinten

Soms ontbreken er plinten die bijvoorbeeld achter een kast zaten. Dat was  ook al zo tijdens de bezichtiging en het sluiten van de deal. Daar hoef je verder niets mee te doen en had de koper ook kunnen vragen. Van tevoren melden kan natuurlijk ook maar dat komt in de praktijk vaak niet  voor. Als de koper goed had opgelet had deze het ook kunnen zien dat de kast wel of niet  helemaal tegen de muur stond en de plint achter de kast ontbrak.

Betaling overgenomen spullen

Kopers nemen tijdens of na het sluiten van de deal wel eens spullen over van de verkoper. Daarvoor kan een bedrag worden afgesproken. Zorg ervoor dat dit bedrag wordt betaalt vóór of tijdens de eindinspectie. Het handigste is om dit geld rechtstreeks aan de verkoper over te maken. Zo ontstaat nooit geen discussie en is alles netjes van tevoren geregeld.

Op tijd mee beginnen

Soms komt het voor dat verkopers nog aan het verhuizen zijn terwijl ik arriveer voor de eindinspectie. Begin op tijd met verhuizen en maak een planning zodat je de laatste dag(en) kunt gebruiken om de puntjes op de i te zetten en de woning goed schoon te maken.

Wat is afgesproken

Controleer de roerende zakenlijst en hetgeen is afgesproken tussen verkoper en koper. Daarmee voorkom je misverstanden tijdens de oplevering. Twijfel je over iets neem dan op tijd contact op om te overleggen. Gaat iets stuk, wat soms voorkomt, meld dat dan tijdig aan de makelaar of koper. Dan kun je hiervoor samen een oplossing bedenken. De notaris zit er niet op te wachten dat er tijdens de overdracht nog discussies ontstaan en er alsnog een oplossing moet worden gezocht.

Extra spullen achter laten

Wil je extra spullen achterlaten? Overleg dat dan even met de koper. Verkopers laten wel eens uit goedheid spullen achter terwijl de koper daar niet op zit te wachten. Dakpannen, extra laminaat, plinten en bijvoorbeeld een paar tegels van de badkamer kunnen gewoon achterblijven. Die horen bij de woning. Ook worden er vaak verfpotten of vloeistoffen voor het behandelen van een vloer achtergelaten.

Garantiebewijzen, tekeningen en gebruiksaanwijzingen

Verzamel garantiebewijzen, gebruiksaanwijzingen en e.v.t. tekeningen en/of oude brochures van de woning en laat die achter. Garanties gaan vaak automatisch over van verkoper op koper. Vergeet niet de Afval-Pas achter te laten, die hoort bij het huis en kunnen de kopers dan direct gebruiken.

Laat elektriciteit, water en gas aangesloten/ laat apparatuur zoals CV aan staan

Tegenwoordig wordt energie en water niet meer afgesloten tenzij je gedwongen moest verkopen en de maatschappijen dit zelf doen. Geef van tevoren de energieleveranciers even een bericht dat je gaat verhuizen. Tegenwoordig kan bijna alles online worden geregeld. Zorg ervoor dat je niet wordt afgesloten. Afsluiting betekent extra kosten die in de meeste gevallen voor de verkoper komen. Laat ook de apparatuur aan. Tijdens de eindinspectie wordt alle apparatuur gecontroleerd, wanneer de CV-ketel moet worden opgestart kan dat vertragend werken. Dit geldt ook voor de afzuigunit. Gewoon aan laten staan.

Meestal rekenen makelaars een half uur voor de eindinspectie en vindt de eindinspectie 3 kwartier afhankelijk van de reistijd voor het afgesproken tijdstip bij de notaris plaats. Het risico is ook dat de CV-ketel niet opstart. Dat kun je voorkomen door de apparatuur aan te laten. Draai de gaskraan niet dicht en laat de stroom erop staan tenzij het om veiligheidsredenen is gewenst dit wel te doen. Indien dit van toepassing is zorg ervoor dat je tijdens de eindinspectie een half uur eerder bent om de apparatuur weer werkend te maken. De koper heeft het recht de apparatuur op werking te controleren.

Controleer of de kranen vastzitten

Tijdens de eindinspectie worden ook de kranen gecontroleerd. Zorg ervoor dat ze vastzitten. Vooral een loszittende kraan in de keuken komt regelmatig voor. Voorkom discussie of ergernis en zet de kraan even vast. Het is vaak een kleine moeite die zorgt voor een groot plezier.

Controleer kranen op lekken

Vooral de kraan in de toiletruimte wil nog wel eens lekken of erg vast zitten wanneer ze weinig zijn gebruikt. Controleer of de kranen lekken en herstel dat zodat er tijdens de eindinspectie geen discussie ontstaat.

Kraan van de wasmachine

Wanneer je de slang van de wasmachine ontkoppelt komt daar meestal water uit. Doordat de kraan zelf weinig is gebruikt en misschien al wel jaren los stond kan het voorkomen dat deze lekt. Hang er een emmertje onder zodat er tijdens de eindinspectie geen water op de vloer ligt. Als er af en toe een druppeltje afvalt zal de koper in de meeste gevallen wel mee akkoord gaan omdat er weer een nieuwe wasmachine wordt aangesloten. De kraan een paar keer dicht en losdraaien wil ook nog wel eens helpen.

Opnemen meterstanden/doorgeven meterstanden

Tijdens de eindinspectie noteren we ook de meterstanden. De verkopend makelaar neemt een eindinspectieformulier mee en noteert de meterstanden. Koper en verkopers tekenen daarna voor akkoord. Tip: Maak een foto van het eindinspectieformulier. De meterstanden moeten over het algemeen binnen 5 (werk)dagen na oplevering aan de energieleveranciers worden doorgegeven. Vergeet dat niet. Ook is het slim om van tevoren alvast de energieleverancier op de hoogte te stellen van de verhuizing. In de meeste gevallen kan dat online. Slimme meters worden op afstand uitgelezen maar voorkom discussie en leg ze vast.

Gaten in de muren

Over het algemeen vindt de koper het prettig dat de gaten in de muren zijn dichtgemaakt. Regelmatig komen we tegen dat de gaten niet dicht zijn gemaakt. Vooral TV-beugels en het gedeelte waar alle kabels doorliepen is vaak een ergernis bij de koper. Lever de woning netjes op! Probeer de pluggen eruit te halen en maak de gaatjes netjes dicht met vuller. Dat is in tubevorm verkrijgbaar.

Verwijderen van de lampen (conform afspraak)

In de meeste gevallen gaan de opbouwlampen mee naar de volgende woning. Controleer eerst de roerende zakenlijst voordat je de lampen verwijderd. Indien je de lampen verwijderd denk dan aan de afscherming van de draden. Wanneer de koper begint met sauzen en de draden zijn niet afgeschermd kunnen er ongelukken ontstaan.

Vuilnis afvalbakken/containers

Zorg ervoor dat tijdens de overdracht de containers leeg zijn. Dit is een ergernis punt voor de koper en wordt regelmatig door verkopers niet goed nageleefd. Lukt het niet om ze allemaal geleegd te krijgen? Geef dan aan wanneer de containers worden geleegd. Als hier 1 a 2 dagen verschil in zit met de oplevering loopt dat vaak wel los. Wanneer de containers pas een week later worden geleegd kan ik me voorstellen dat de koper hiermee niet akkoord gaat.

De tuin

De woning dient opgeleverd te worden zoals tijdens de laatste bezichtiging tenzij in overleg anders is beslist. Daar hoort ook de tuin bij. Hier gaat het nog wel eens mis. Natuurlijk heeft de verkoper wel wat anders aan z’n hoofd dan de tuin nog even netjes te maken. Doe dat wel! Bedenkt dat jij het ook niet fijn zou vinden een huis in ontvangst te nemen waarbij het gras een halve meter hoog staat.

Verzamel de sleutels

Verzamel tijdig de sleutels die je aan familie of vrienden hebt gegeven. De kopers hebben hier recht op. Maar al te vaak ontbreken er nog sleutels en moet dit achteraf nog worden geregeld.

Controleer verder:

  • Of ramen en deuren werken en goed sluiten
  • Alle apparatuur op werking
  • Of de wc’s goed doorspoelen
  • Of alle kranen werken (en niet lekken)
  • Het elektrische zonnescherm
  • Elektrische screens en rolluiken
  • Verzamel alle sleutels
  • Maak de toegang tot energiemeters en water beschikbaar
  • Controleer hetgeen je hebt afgesproken
  • Stellingen in garage of schuur achter moet/mogen blijven
  • Of alles leeg en schoon is
  • Of afvalbakken/containers geleegd zijn

Sleutels alvast overdragen aan koper

Tijdens de eindinspectie komt het regelmatig voor dat de kopers en verkopers zo’n goed contact met elkaar hebben dat verkopers de sleutels alvast overdragen aan de kopers. DAT IS NIET DE BEDOELING! I.v.m. aansprakelijkheid en het voorkomen van misverstanden vindt de sleuteloverdracht bij de notaris plaats tenzij anders is afgesproken. De sleutel die in het bezit van de makelaar is wordt meestal bij de notaris overhandigd.

Tot slot

Ontstaat er een probleem? Los dat dan van tevoren op, lukt dat niet? Overleg dan met de makelaar of de aankoopmakelaar hoe dit alsnog op te lossen is.

Heb je een vraag of opmerking? Klik dan op reactie plaatsen!

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en bouwkundige keuring

Heb je een vraag of opmerking? Klik dan onderaan op reactie plaatsen?