Kopersmarkt

Wat is een kopersmarkt?

In de woningmarkt komen we het woord kopersmarkt nogal eens tegen, met name in de crisistijd was hier sprake van. Maar wat is eigenlijk een kopersmarkt? In een kopersmarkt kun je stellen dat de positie van kopers beter is dan van de verkopers. Er is veel aanbod en per woning minder vraag. Hierdoor heeft de koper veel keuze. Dat is tegenstelling tot een verkopersmarkt. Bij een verkopersmarkt heeft de verkoper het voor het zeggen.

Onderhandelingspositie kopersmarkt

Doordat er veel aanbod is en minder kopers is de onderhandelingspositie in deze situatie voor woningzoekers gunstig. Immers, komt het niet tot een mondelinge deal dan gaan ze vrolijk verder met een volgend huis. Er is immers genoeg aanbod.

In het verleden heb ik meegemaakt dat geïnteresseerden op meerdere woningen tegelijk boden. Ze verhogen daarmee de druk op de verkoper en daarmee meer in controle dan de verkoper. Je hebt dan een goede makelaar nodig die jouw belangen behartigd en beschermt tegen emotionele beslissingen.

Bedenktijd

Let wel op dat koper binnen de wettelijke bedenktijd kan ontbinden maar de verkoper niet. Houd er dus rekening mee dat wanneer de handtekening op de koopovereenkomst is gezet je als verkoper niet meer terug kunt. De koper kan binnen 3 dagen na ter handstelling van de koopovereenkomst nog zonder opgave van reden alsnog afzien van de koop. Wil je als verkoper ook gebruik maken van een bedenktijd dan zal je dat op moeten laten nemen in de koopovereenkomst. Dat is dan geen wettelijke bedenktijd maar een overeengekomen bedenktijd die als extra clausule wordt opgenomen in de overeenkomst. Vraag je makelaar naar de mogelijkheden.

Conclusie:

In een kopersmarkt heeft de koper een betere positie dan de verkoper. Er is voldoende aanbod en keuze. Wordt er geen deal gesloten dan gaan ze vrolijk verder met een ander huis. Toch worden kopers ook in een kopersmarkt verliefd op een woning waardoor ze misschien bereid zijn om concessies te doen. Ondanks de betere positie van kopers in dit geval blijft de verkoper de baas. Als hij/zij niet voor een bepaald bedrag wil verkopen staat de koper met lege handen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Begrippenlijst

Anderen zochten ook op: Energielabel en hypotheekadviseur