Nul op de meter woningen
07 september 2020 
in Energie
1 min. leestijd

Nul op de meter woningen

Een nul-op-de-meter-woning, dit begrip komt steeds vaker voorbij. De definitie luidt als volgt:

“Verbruik je over een heel jaar gemeten minstens zoveel energie als je opwekt, dan heb je nul-op-de-meter staan en is je woning energieneutraal.”

In een nul-op-de-meter-woning of energieneutrale woning wordt dus alle energie die je afneemt opgewekt. Je kosten voor gas en elektra zijn daarom heel laag, of je betaalt er helemaal niets voor. Dat klinkt ideaal, maar wat moet er dan gebeuren? En wat zijn de voor- en nadelen?

Elke woning kan een nul-op-de-meter-woning worden?

Tegenwoordig kan elke woning een nul-op-de-meter-woning worden. De vloeren, daken en muren van de woning moeten dan heel goed geïsoleerd zijn. De ramen zijn van HR+++ glas en op het dak liggen zonnepanelen. Via handige meetapparatuur weet je precies wat je verbruikt en hoeveel energie er wordt opgewekt. Daarnaast beschikt je huis over een warmteterugwinning, een verwarmingsinstallatie met vloerverwarming die op lage temperatuur werkt en een warmtepomp of zonneboiler.

Het levert meer op dan alleen een lage energierekening

Naast de lage energierekening, zorgt een nul-op-de-meter-woning voor een hoger wooncomfort. Het binnenklimaat is altijd optimaal. De vloeren zijn nooit koud, het tocht nooit bij een raam en door de lagetemperatuurverwarming wordt het huis automatisch geventileerd. De frisse lucht die binnenkomt, wordt zelfs gezuiverd. Daarnaast is er zowel ’s nachts als overdag een constante temperatuur, je hoeft de temperatuur niet zelf aan te passen.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Het kost uiteraard geld om energiebesparende oplossingen aan te brengen in huis, maar je bespaart er ook veel geld mee. Uiteindelijk betaalt het zichzelf terug. De investering moet je alleen wel op kunnen brengen. Tegenwoordig bestaan er speciale leningen en subsidies voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen. Daarnaast kan je wellicht aanspraak maken op subsidies voor isolatie of zonnepanelen. Een ander punt is de ruimte die de installaties innemen. De technische installaties nemen namelijk wel meer plaats in dan enkel een C.V.-ketel. Het grootste risico is de snelheid van de ontwikkelingen waarbij een gebruikt systeem na enkele jaren alweer is verouderd. Laat je daarom goed  adviseren en kijk hierbij ook naar de toekomst.

Kortom, een investering die zichzelf terugverdiend, meer woongenot en geen energierekening! Laat je wel altijd goed adviseren. Het is natuurlijk zonde als je je geld uitgeeft aan aanpassingen die je later weer moet veranderen.

Terug naar overzicht

Ga naar energieadviseurs >>

Anderen zochten ook naar: Makelaar en aankoopmakelaar

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor