Waar op letten bij een appartement kopen?
03 oktober 2019 
3 min. leestijd

Waar op letten bij een appartement kopen?

Opletten bij appartement kopen.

Beste aankoopmakelaarEen appartement kopen is heel wat anders dan een huis, bekijk hier waar je op moet letten.

Een appartement kopen is toch net even iets anders dan een woonhuis. Waar je bij een woonhuis zelf voor het onderhoud moet zorgen gebeurt dat bij een appartement vaak centraal via de VvE (Vereniging van Eigenaren)

Het appartementencomplex is gesplitst in appartementsrechten waarbij je dus het appartementsrecht koopt. Je koopt dus het recht om in een bepaalt gedeelte van het gebouw te kunnen wonen. In de volksmond zeggen we vaak ik heb een appartement gekocht maar in werkelijkheid is het een appartementsrecht.

Opstalverzekering

De opstalverzekering wijkt af van een woonhuis en wordt vaak via de VvE geregeld. Vraag hier wel naar want dit is niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld bij slapende VvE’s wil deze verzekering nog wel eens ontbreken.

Bekijk ook het artikel: Hoe wordt de opstalverzekering bij een appartement geregeld.

Overige verzekering

Denk hierbij aan de glasverzekering . Dit kan zowel via de VvE of via de eigenaar zelf geregeld zijn. Vraag aan de makelaar die het appartement verkoopt hoe dit is geregeld.

Onderhoud

Het onderhoud wordt inde meeste gevallen door de VvE geregeld. Let er wel op welk onderhoud de VvE verzorgt en wat jezelf moet regelen. Hierbij moet je denken aan glas en schilderwerk. Ik heb laatst een appartement verkocht waarbij de beglazing onder de verantwoording van de eigenaar viel.

VvE bijdrage

De VvE bijdrage wordt vaak berekend op basis van de m2 van het appartement of het splitsingsdeel. Het splitsingsdeel is terug te vinden in de akte van splitsing of ondersplitsing. Je betaalt dan per vierkante meter. Hoe groter het appartement hoe hoger de VvE-bijdrage. Bekijk ook goed wat er in de VvE bijdrage is opgenomen. Meestal is dat de opstalverzekering en het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten. Ook het onderhoud wordt vaak via de VvE geregeld maar wisselt nogal eens. In sommige gevallen zijn de stookkosten ook opgenomen in de VvE-bijdrage dus is het slim om dat te vragen of uit te zoeken. Zoek ook uit hoe je erachter komt wat het verbruik is en hoe dit wordt afgelezen.

Verwarming

De verwarming kan ook centraal geregeld zijn door bijvoorbeeld blokverwarming. Er zijn ook appartementen die een eigen CV-ketel hebben. Het is belangrijk dit te weten, sommige CV-ketels is huur en anderen zijn weer koop. Informeer daarnaar.

Stemrecht

De stemverdeling staat in de akte van splitsing beschreven. Ook vind je hier de stemverhouding en op welk soort besluiten dit van toepassing is.

MJOP

Meer Jaren Onderhouds Planning. De meeste VvE’s zijn in het bezit van een MJOP. Hierin staat vastgelegd welk onderhoud er de komende jaren wordt gepleegd en wat daarvan de kosten zijn. Dat is mede van belang bij het kopen van een appartement. Als er niet voldoende geld in de pot zit en er zit veel onderhoud aan te komen kan de VvE besluiten dat de maandelijkse kosten omhoog gaan. Ook kan worden besloten dat er eenmalig een extra bedrag wordt gevraagd van de eigenaren. Dit eenmalige bedrag kan ook voor een aantal jaren gelden.

Jaarverslag en notulen

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de financiële positie van de VvE zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Kijkgoed wat er is gereserveerd en wat er nog aan kosten aan zit te komen. Schakel hiervoor een expert in wanneer iets niet duidelijk is. Hierbij moet je denken aan een aankoopmakelaar of taxateur.

Wel of geen berging en/of parkeerplaats

Zit er wel of geen berging inbegrepen in hetgeen je koopt. Dat kan soms onduidelijk zijn in de documenten. In sommige aktes zijn verschillende kadastrale nummers opgenomen en in andere aktes bestaat dit uit 1 nummer. Onderzoek goed wat je koopt.

Huishoudelijk reglement

Als koper vaneen appartement maar tegenwoordig ook vaak als huurder verklaar je akkoord te gaan met de regels die zijn verwoord in het huishoudelijk reglement. Zorg ervoor dat je deze in het bezit krijgt voordat je een handtekening op de koopovereenkomst zet.

Vloeren

De vloeren in een appartement moeten in de meeste gevallen voldoen aan een bepaalde geluidsisolatie waarde. Houd hier rekening mee wanneer je bijvoorbeeld e en harde vloer wilt laten plaatsen. Indien er al een harde vloer zoals hout of laminaat in ligt vraag dan of deze vloer voldoet aan de gestelde eisen van de VvE. Vraag altijd om bewijs hiervan.

Zoals je ziet wijkt een appartement in veel gevallen af van een woonhuis doordat er een VvE is opgericht die bepaalde zaken regelt. Lees jezelf goed in en vraag bij twijfel een expert  om je bij te staan.

Bekijk ook het artikel: Appartement, reservefonds en overdrachtsbelasting.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor