Wat doe je wanneer de taxatiewaarde lager uitvalt?
Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden en je bent enthousiast geweest met bieden waarbij je de bovengrens hebt opgezocht en misschien zelfs wel overheen bent gegaan. Alles hangt nu af van de waarde waarop het huis wordt getaxeerd om de financiering rond te krijgen. Maar dan krijg je te horen dat de taxatiewaarde lager uitvalt. Wat nu?
Dit is een doemscenario voor veel kopers en is niet altijd te voorkomen. Toch kun je een aantal zaken van tevoren op de juiste manier aanvliegen en teleurstelling zoveel mogelijk beperken.
Wat is de waarde van het gekochte huis?
Goed onderzoek naar de waarde van een huis vooraf is van wezenlijk belang. Verkopers zoeken ook soms de grens op, de vraagprijs wordt een stuk hoger ingezet dan de werkelijke waarde. Wanneer je dan ook nog eens gaat overbieden moet je wel zeker van je zaak zijn. Laat je niet leiden door de vraagprijs maar onderzoek de werkelijke waarde van het huis wat je wilt kopen. Contact met een aankoopmakelaar of zelfs taxateur kan een groot verschil maken. Let er wel op dat een taxateur onafhankelijk is/moet zijn. Online zijn ook tools te vinden om een bepaald gevoel over de waarde te krijgen.
Financiële mogelijkheden in kaart brengen
Jouw financiële mogelijkheden bepalen mede welk bod je kan neerleggen. Op voorhand een gesprek met de hypotheekadviseur is een vereiste. Hiermee breng je in kaart welk bedrag je kan lenen en welke maandtermijnen daarbij horen. Wacht daar niet te lang mee maar onderzoek dit voordat je aan de zoektocht van een woning begint. Tussentijds kan je contact houden met de hypotheekadviseur van jouw keuze.
> Direct afspraak plannen met hypotheekadviseur
Schakel een aankoopmakelaar in
Kies voor zekerheid en laat je begeleiden door een aankoopmakelaar. De aankoopmakelaar kent de spelregels en kan je behoeden voor onnodige fouten. Bij een huis kopen gaat het om veel geld, neem geen risico’s en schakel een expert in. Mijn advies is dus om altijd een aankoopmakelaar in te schakelen om teleurstelling achteraf te voorkomen.
De taxatiewaarde valt lager uit
Wanneer de taxatiewaarde van het gekochte huis lager uitvalt zal je het verschil tussen koopsom en waarde in het taxatierapport zelf moeten financieren. Ook wel betalen met eigen middelen genoemd. Heb je een huis voor 350.000 euro gekocht en wordt de woning op 335.000 euro getaxeerd, dan moet je zelf naast de kosten koper nog eens 15000 euro betalen. Dat kan een flinke tegenvaller zijn wanneer je zelf dat bedrag niet bij kan betalen.
Goed vastgelegd in de koopovereenkomst
Wanneer dit goed in de koopovereenkomst is vermeld en je de hypotheek niet rond kan krijgen ontbinden. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten en kun je redelijkerwijs voorkomen door vooronderzoek te doen. Laat desnoods een extra clausule opnemen dat wanneer een bepaalde taxatiewaarde niet wordt gehaald je op basis daarvan kan ontbinden. Een andere mogelijkheid is om de taxateur in te schakelen voordat de wettelijke bedenktijd is verstreken of zelfs voordat je de koopovereenkomst hebt getekend. Verkopers worden hier over het algemeen niet blij van maar dan heb je wel sneller duidelijkheid. Overleg dit van tevoren en laat je aankoopmakelaar de verkoopmakelaar hiervan op de hoogte stellen. Het is beter om snel duidelijkheid te krijgen dan achteraf te moeten ontbinden.
Ik moet m’n huis nog verkopen
Wanneer jij je huis nog moet verkopen is het slim om een makelaar of meerdere makelaars uit te nodigen voor een gratis waardebepaling. De makelaars schatten dan de waarde van je huidige huis in zodat je weet welke opbrengst je ongeveer kan verwachten. De overwaarde kan je dan meenemen in de berekening voor je nieuwe huis. Zorg ervoor dat hier een klein beetje marge in zit wanneer de verkoopwaarde toch iets lager uitvalt dan hetgeen je in gedachten hebt. Het kan beter achteraf meevallen dan dat je een teleurstelling hebt te verwerken. Daarnaast leer je zo een aantal makelaars kennen die je misschien ook aan een andere woning kunnen helpen.
> Direct gratis waardebepaling aanvragen
Conclusie:
Doe op tijd onderzoek naar je financiële mogelijkheden en laat je begeleiden door experts. Laat je niet gek maken door de woningmarkt en overweeg welke kansen je hebt en welk bedrag je bij zou kunnen betalen wanneer de taxatiewaarde lager uitvalt. Voorkomen is beter dan genezen vooral in de huidige woningmarkt.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energie en energieadviseur