Wat kost een aankoopmakelaar?

Aankoopmakelaars rekenen vaak een vast bedrag of percentage van de koopsom. Eerder werd er nogal eens een percentage van het onderhandelingsresultaat gerekend maar wanneer woningen boven de vraagprijs worden verkocht valt er voor de aankoopmakelaar niets te verdienen.

Wanneer je al enige tijd op zoek bent naar een huis en je steeds achter het net vist wordt er vaak een aankoopmakelaar ingeschakeld. Natuurlijk kan de aankoopmakelaar niet toveren maar je wel met raad en daad bijstaan. De aankoopmakelaar weet meer van de huizenmarkt in de regio en ziet meer. Soms weet een makelaar al dat er een huis in verkoop komt die nog niet online zichtbaar is. Daar kan je van profiteren als woningzoeker.

Percentage van de koopsom of onderhandelingsresultaat

Sommige aankoopmakelaars rekenen een vast percentage van de koopsom. In de praktijk zou dit betekenen dat wanneer je meer voor de woning betaalt, je ook de aankoopmakelaar meer moet betalen. Dat klinkt raar en zo is het ook. Beter zou je een aankoopmakelaar in kunnen schakelen die een percentage van het onderhandelingsresultaat moet betalen. In een tijd waarin huizen voor de vraagprijs of hoger worden verkocht kan de aankoopmakelaar hiermee niets verdienen. Vaak wordt er dan gekozen voor een vast bedrag.

Vast bedrag als kosten voor aankoopmakelaar

Veel aankoopmakelaars rekenen een vast bedrag als courtage of aankoopvergoeding. Deze makelaarskosten kunnen verschillen per gebied of regio. Daarnaast zijn deze afhankelijk van hetgeen de aankoopmakelaar voor je doet. Vraag daarom altijd een offerte op voordat je met een aankoopmakelaar in zee gaat.

Meer informatie over een huis kopen >>

Tijd kost geld

Door de gekte van de woningmarkt hebben aankoopmakelaars steeds meer werk met het aankopen van een huis voor zijn/haar klant. Die tijd kost geld. Daarnaast kan het voorkomen dat de klant zelf een huis heeft gevonden en koopt zonder de aankoopmakelaar. Ook kan het voorkomen dat de aankoopmakelaar als verkoopmakelaar een huis in verkoop heeft gekregen waar dezelfde klant een bod op doet. Als deze klant de woning koopt heeft de aankoopmakelaar alleen geld verdient aan de verkoop. Je mag namelijk als makelaar niet tegelijk een aankoop- en verkoopopdracht bij dezelfde woning doen. Wel kan de makelaar de tijd die hij voor de aankoopklant heeft gewerkt in rekening brengen. Informeer daarnaar voordat je met een aankoopmakelaar in zee gaat.

Starttarief voor aankoopbegeleiding

Sommige aankoopmakelaars rekenen een starttarief als een soort aanbetaling. Dat lijkt mij prima omdat de aankoopmakelaar achter de schermen vaak voor je aan het werk is. Over het algemeen wordt de courtage van de aankoop vaak via de notaris betaald. Wanneer aankoopmakelaars een starttarief vragen filteren ze daarmee direct de serieuze kopers. Wees dus niet bang om als consument de aankoopmakelaar alvast een aanbetaling te doen.

Vastleggen in een aankoopovereenkomst

Leg afspraken altijd vast in een opdracht tot dienstverlening voor aankoop of aankoopbegeleiding. Zo weet je precies wat er is afgesproken en waar partijen zich aan dienen te houden. Ook hierin kun je afspraken maken wanneer je als klant een woning van de aankoopmakelaar koopt die hij/zij als verkoopopdracht heeft aanvaard. De aankoopmakelaar is dan verkoopmakelaar en kan jouw belangen niet behartigen bij hetzelfde huis.

Variaties en extra kosten van aankoopmakelaars

Op de kosten van de aankoopmakelaars kunnen allerlei variaties plaats vinden. Een starttarief, vaste vergoeding of percentage van het onderhandelingsresultaat. Ook kunnen aankoopmakelaars een vast bedrag met opslag voor bepaalde diensten rekenen. Denk hierbij aan een bedrag voor elke bezichtiging, bieding of onderhandeling. Kijk hierbij goed naar de totaalkosten voordat je de handtekening op de overeenkomst zet. Een makelaar kan in eerste instantie erg goedkoop lijken maar wanneer je alles bij elkaar optelt ben je misschien wel duurder uit.

De eerste bezichtiging

Steeds meer makelaars laten de eerste bezichtiging door de potentiële kopers zelf uitvoeren. Is de woning naar wens en moet er geboden worden? Dan helpt de makelaar verder. Hiermee wordt voorkomen dat de aankoopmakelaar telkens mee moet naar verschillende woningen waarmee de klant uiteindelijk niet verder gaat.

Waarvoor betaal je de aankoopmakelaar

De vergoeding die je voor een aankoopmakelaar betaalt bestaat voornamelijk uit de expertise, ervaring, marktkennis en tijd van deze makelaar. Eerlijk en onafhankelijk advies om ervoor te zorgen dat jij een huis kan bemachtigen. De aankoopmakelaar zal je vertellen wat de waarde van de aan te kopen woning is en je adviseren over hoe je de meeste kans maakt. Dit staat los van hetgeen je wilt betalen. Daarnaast kost een huis aankopen in een verkopersmarkt veel meer tijd. Die tijd kost geld en brengt de aankoopmakelaar in rekening. De te verrichten werkzaamheden en de daarmee gepaarde koste voor de aankoopbegeleiding worden in een overeenkomst vastgelegd.

Schakel je wel of geen aankoopmakelaar in?

Deze vraag worstelt menige woningzoeker. Wat is de meerwaarde van een aankoopmakelaar en wat levert het me op. Is het geen weggegooid geld en kan ik het niet beter zelf doen. Wat kan de aankoopmakelaar in deze tijd nog voor me doen terwijl het aanbod zo laag is en huizen voor hoge prijzen verkocht. Neem van mij aan dat de meeste aankoopmakelaars het geld dubbel en dwars waard zijn. Al is het alleen maar voor een veilige en goede juridische afwikkeling. Je wilt geen slapeloze nachten wanneer er een mondelinge deal is gesloten en je twijfelt over hetgeen je hebt gekocht. Een expert aan je zijde is belangrijker dan ooit.

Zijn de kosten van de aankoopmakelaar aftrekbaar?

Helaas, de kosten van de aankoopmakelaar zijn niet aftrekbaar. Soms kun je iets meer lenen als achteraf blijkt dat de taxatiewaarde hoger uitvalt dan de koopsom. Daarmee kan je dan een deel van de aankoopkosten betalen. Dit komt echter steeds minder voor. Wel is er voor sommige kopers een voordeel wat betreft de overdrachtsbelasting.

Conclusie:

Op de vraag wat kost een aankoopmakelaar heb je na het lezen van dit artikel meer inzicht en weet je waar je op moet letten. De aankoopmakelaar kost geld maar staat niet in verhouding tot de grote financiële aankoop je doet. Bij een huis kopen komt meer kijken dan je denkt. De spelregels bij een huis verkopen en kopen zijn veranderd. Daarbij heb je een specialist nodig die je helpt om veilig aan te kopen. Maak daar gebruik van. Dat kan ook in een later stadium wanneer je hulp nodig hebt.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en verhuizen