Checklist

Bezichtigingswijzer-Checklist-huis-kopen-NLVERHUIST

Checklist huis bezichtigen

Download de checklist zodat je tijdens de rondleiding niets kan vergeten. Deze checklist/bezichtigingswijzer wordt je gratis aangeboden door NLVERHUIST en verplicht je tot niets. Registratie is NIET NODIG.


Gewoon nu downloaden en printen!

Enkele tips voor een bezichtiging

Een huis is vaak één van de belangrijkste en duurste aankopen in je leven. Dan wil je natuurlijk zeker weten dat je een goede koop doet. Tijdens een aankooptraject zijn er verschillende momenten waarop je de juiste keuze moet maken. Dat begint al bij de zoektocht! Veel informatie en indrukken komen voorbij en in die wirwar van informatie en keuzes is het belangrijk om niets te vergeten. Dat begint al bij de eerste bezichtiging. Neem daarom altijd een checklist mee voordat je op pad gaat. Download nu de checklist door op de download button te klikken, registratie is niet nodig.

Informatie van de makelaar/verkoper

Wanneer iemand een huis verkoopt worden er allerlei zaken ingevuld. Dit wordt vastgelegd in een brochure, vragen- en roerende zakenlijst. Zorg ervoor dat je die vóór de bezichtiging hebt ontvangen. Meestal gaat dat via mail of een online kopersaccount die je van de verkoopmakelaar krijgt. Neem die informatie goed door zodat je de juiste vragen kan stellen. Schrijf deze vragen alvast op, dat kan op de achterkant van de checklist. 

Het is ook belangrijk om te weten wat meegaat of achterblijft. Sommige zaken worden aangeboden onder het kopje "ter overname". Indien je een voorstel doet zonder hierover iets aan te geven is de roerende zakenlijst leidend voor de deal. Overweeg een bod te doen inclusief de roerende zaken die je graag over wilt nemen. Zo voorkom je dat je later voor deze goederen extra geld moet betalen of dat ze meegaan met de verkoper.

Omgeving

Rijd vóór een bezichtiging eens door de straat en wat is je eerste indruk? Is het een nette straat en liggen de tuinen er netjes bij? Hoe is het met de ligging ten opzichte van voorzieningen en zijn er voldoende (gratis) parkeermogelijkheden? Ook de verhouding huur/koop kan een reden zijn om iets niet of juist wel te kopen. De omgeving maakt een steeds groter deel uit van beslissing. Wij jij je kinderen hier later op laten groeien? 

Vooraanzicht van de woning

Hoe ziet de woning eruit en is dit je droomhuis of moet je hierin een concessie doen? Ziet het er netjes en verzorgd uit of zie je al achterstallig onderhoud. Wat is je eerste indruk?

De woning van binnen

Een huis kopen is gevoel en dat begint al online maar in de praktijk kan het gevoel heel anders zijn dan je online had. Wanneer je de woning binnenkomt is het belangrijk om de woning even te voelen. Blijf even in de woonkamer staan en laat het op je inwerken. De eerste indruk is vaak bepalend en vaak weet je binnen enkele seconden of dit het huis is wat je zoekt. De vele indrukken zorgen ervoor dat we soms minder kritisch kijken en overweldigd zijn door al het moois. Gebruik daarom de checklist en plan een tweede bezichtiging wanneer dit je droomhuis is. Neem tijdens de tweede bezichtiging een specialist mee zoals een bevriende bouwkundige of een aankoopmakelaar. Laat bij twijfel de woning bouwkundig keuren.Overige informatie

Hypotheek en financiering - NLVERHUIST

Hypotheekadviseur

Voordat je een huis gaat bekijken of zelfs gaat bieden is het belangrijk om de financiële mogelijkheden in kaart te brengen. Neem daarvoor een goede hypotheekadviseur in de arm. Gewoon eerlijk en onafhankelijk advies. Het gaat niet alleen om de koopsom maar ook om de maandlasten en de eigen middelen die je moet aanwenden om de woning te kopen. 


Voordelen van een hypotheekadviseur:

 • Zekerheid dat je het kan betalen
 • Geen financiële verassingen achteraf
 • Weten hoeveel je kan lenen en bieden
 • Maandlasten duidelijk inzichtelijk
 • Duidelijkheid over de eigen inbreng
Aankoopmakelaar

Aankoopmakelaar

Overweeg een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kijkt op een andere manier naar de woning en behoed je voor een ondoordachte aankoop. De makelaar is hierbij niet emotioneel betrokken en fungeert als beschermer en adviseur. Daarnaast kom je in deze tijd als koper met een aankoopmakelaar serieuzer over. Er zijn zelfs al makelaars die tijdens de aanvraag van een bezichtiging vragen wie de aankoopmakelaar is. Vergroot je kans en schakel de aankoopmakelaar in.


Voordelen van een aankoopmakelaar:

 • Ervaring en zeer deskundig
 • Kennis van de buurt/wijk/plaats
 • Juridische zaken goed gecontroleerd
 • Een veilige aankoop
 • Zeker gevoel
Bouwkundige keuring

Bouwkundig keuren

Laat bij twijfel de woning die je wilt kopen bouwkundig keuren zodat je zeker weet dat je iets goeds koopt. Tijdens zo'n keuring kun je meelopen met de bouwkundig inspecteur. Deze kan je tijdens de inspectie wijzen op belangrijke zaken. Ook zal hij tips en adviezen geven over de woning en hetgeen je misschien wilt verbouwen.


Voordelen van een bouwkundige keuring:

 • Zekerheid dat je iets goeds koopt
 • Geen verassingen achteraf
 • De herstelkosten direct in beeld
 • Onderzoeksplicht
 • Zeker gevoel
Taxateur inschakelen huis

Taxateur

Indien je een financiering nodig hebt eist de bank in veel gevallen dat een onafhankelijke taxateur de woning moet taxeren. Hij/zij maakt een afspraak om de woning op te nemen en een taxatierapport uit te brengen. Tegenwoordig gaat het niet meer alleen om de waarde maar ook om allerlei andere zaken. De taxateur is een échte specialist geworden. In veel gevallen is een gevalideerd rapport verplicht.


Voordelen van een taxateur:

 • Onafhankelijk waardeoordeel
 • Gevalideerd door validatie instituut (NWWI)
 • Vastgelegd in een duidelijk taxatierapport
 • Inzage in de waardeopbouw
 • Zeker gevoel