Enkele tips voor een bezichtiging
Wanneer iemand een huis verkoopt worden er allerlei zaken ingevuld. Dit wordt vastgelegd in een brochure, vragen- en roerende zakenlijst. Zorg ervoor dat je die vóór de bezichtiging hebt ontvangen. Meestal gaat dat via mail of een online kopersaccount die je van de verkoopmakelaar krijgt. Neem die informatie goed door zodat je de juiste vragen kan stellen. Schrijf deze vragen alvast op, dat kan op de achterkant van de checklist.
Het is ook belangrijk om te weten wat meegaat of achterblijft. Sommige zaken worden aangeboden onder het kopje "ter overname". Indien je een voorstel doet zonder hierover iets aan te geven is de roerende zakenlijst leidend voor de deal. Overweeg een bod te doen inclusief de roerende zaken die je graag over wilt nemen. Zo voorkom je dat je later voor deze goederen extra geld moet betalen of dat ze meegaan met de verkoper.
Hoe ziet de woning eruit en is dit je droomhuis of moet je hierin een concessie doen? Ziet het er netjes en verzorgd uit of zie je al achterstallig onderhoud. Wat is je eerste indruk?
Een huis kopen is gevoel en dat begint al online maar in de praktijk kan het gevoel heel anders zijn dan je online had. Wanneer je de woning binnenkomt is het belangrijk om de woning even te voelen. Blijf even in de woonkamer staan en laat het op je inwerken. De eerste indruk is vaak bepalend en vaak weet je binnen enkele seconden of dit het huis is wat je zoekt. De vele indrukken zorgen ervoor dat we soms minder kritisch kijken en overweldigd zijn door al het moois. Gebruik daarom de checklist en plan een tweede bezichtiging wanneer dit je droomhuis is. Neem tijdens de tweede bezichtiging een specialist mee zoals een bevriende bouwkundige of een aankoopmakelaar. Laat bij twijfel de woning bouwkundig keuren.
Voordat je een huis gaat bekijken of zelfs gaat bieden is het belangrijk om de financiële mogelijkheden in kaart te brengen. Neem daarvoor een goede hypotheekadviseur in de arm. Gewoon eerlijk en onafhankelijk advies. Het gaat niet alleen om de koopsom maar ook om de maandlasten en de eigen middelen die je moet aanwenden om de woning te kopen.
Overweeg een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kijkt op een andere manier naar de woning en behoed je voor een ondoordachte aankoop. De makelaar is hierbij niet emotioneel betrokken en fungeert als beschermer en adviseur. Daarnaast kom je in deze tijd als koper met een aankoopmakelaar serieuzer over. Er zijn zelfs al makelaars die tijdens de aanvraag van een bezichtiging vragen wie de aankoopmakelaar is. Vergroot je kans en schakel de aankoopmakelaar in.
Laat bij twijfel de woning die je wilt kopen bouwkundig keuren zodat je zeker weet dat je iets goeds koopt. Tijdens zo'n keuring kun je meelopen met de bouwkundig inspecteur. Deze kan je tijdens de inspectie wijzen op belangrijke zaken. Ook zal hij tips en adviezen geven over de woning en hetgeen je misschien wilt verbouwen.
Indien je een financiering nodig hebt eist de bank in veel gevallen dat een onafhankelijke taxateur de woning moet taxeren. Hij/zij maakt een afspraak om de woning op te nemen en een taxatierapport uit te brengen. Tegenwoordig gaat het niet meer alleen om de waarde maar ook om allerlei andere zaken. De taxateur is een échte specialist geworden. In veel gevallen is een gevalideerd rapport verplicht.