Coronaverklaring bij hypotheek aanvragen
20 april 2020 
1 min. leestijd

Coronaverklaring bij hypotheek aanvragen

Wat is een coronaverklaring?

Een coronaverklaring of corona verklaring is een aanvullende vragenlijst die door de aanvrager van een hypotheek moet worden ingevuld zodat de bank de hypotheekaanvraag goed kan beoordelen in deze onzekere tijd.

Coronaverklaring

Dit woord werd voor het eerst gebruikt in combinatie met de belastingdienst. Dit had te maken met uitstelmogelijkheden en een aanvullende verklaring van de accountant.

Een coronaverklaring voor de hypotheek is iets anders. Ook al is dit eveneens een aanvullende verklaring dient dit een ander doel. Sinds 30 maart 2020 moet een ondernemer die een hypotheek met NHG aanvraagt een coronaverklaring invullen, lees vragenlijst. Hierin worden een aantal vragen gesteld waarmee de bank mede kan inschatten of het wel verantwoord is een hypotheek aan de aanvrager te verstrekken.

Vooruitzichten

In de coronaverklaring zal de ondernemer ook de vooruitzichten moeten schetsen indien hij/zij door de coronacrisis is getroffen. Is er overheidssteun aangevraagd of zijn er voldoende buffers om deze periode op te vangen? Hiernaar wordt door de banken gevraagd. Ik heb zelfs van een hypotheekadviseur al gehoord dat consumenten hier ook naar worden gevraagd. Hoe ziet jouw arbeidstoekomst eruit? Gaat het goed met je werkgever of is er werktijdverkorting aangevraagd. Natuurlijk is de sector waarin jij je begeeft belangrijk voor het akkoord krijgen van je hypotheekaanvraag.

Verwachtingen van de coronaverklaring

Niemand weet hoe lang deze crisis duurt. Het virus zal op enig moment onder controle zijn maar de gevolgen kunnen nog lang doorwerken. Banken willen enige zekerheid en dat is ook te begrijpen. Misschien ligt hier een taak voor de overheid om bij te staan waar nodig. Je zou kunnen denken aan een soort garantstelling bij hypotheekaanvragers waarbij de bank twijfelt.

Eigen verantwoordelijkheid

Natuurlijk is het je eigen verantwoordelijk om nu een hypotheek af te sluiten terwijl de toekomst voor jou of je bedrijf er minder goed uitziet. Vraag je af of je hierin dan wel een goede keuze maakt. Wanneer je alle kosten optelt zal je ook zelfgeld in moeten leggen om een huis te kopen. Dit geld kan je misschien ook gebruiken om deze tijd goed door te komen.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en aankoopmakelaar

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor