Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen bij kopen huis?
17 april 2020 
3 min. leestijd

Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen bij kopen huis?

Overdrachtsbelasting bij een huis kopen

Jaren geleden is de overdrachtsbelasting van 6 naar 2% gegaan. Dit is voor kopers een enorm verschil wanneer je een huis koopt. Vooral bij duurdere huizen loopt het voordeel snel op. Sinds januari 2021 zijn de regels met betrekking tot overdrachtsbelasting gewijzigd.

BEKIJK GEWIJZIGDE REGELING OVERDRACHTSBELASTING

Rekensom overdrachtsbelasting:

Bij een huis van 3 ton betaal je hierover 2% aan de belastingdienst, dat is 6000 euro. Voorheen betaalde je 18000(6%). Dat is maar liefst een verschil van 12000 euro. Tegenwoordig kan je de kosten koper niet meer mee financieren in de hypotheek, dit scheelt dus aanzienlijk in de eigen middelen die je moet aanwenden om een huis te kopen.

Overige kosten

Verder moet je rekening houden met de overige kosten, deze bestaan onder andere uit; Makelaarskosten (aankoopmakelaar) , kosten voor hypotheekadviseur, taxatiekosten en de bankgarantie.

Kosten voor de aankoopmakelaar

Wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt, hetgeen ik altijd adviseur rekent deze makelaar hiervoor kosten. Deze variëren per object maar ook per regio. Over het algemeen rekent een aankoopmakelaar een vast bedrag maar ook een percentage of een starttarief met onderhandelingsresultaat behoort tot de mogelijkheid. Verkoop je ook je huis via deze makelaar dan biedt de makelaar vaak een combinatievoordeel aan. Vraag hierom wanneer je een makelaar inschakelt.

Kosten voor bankgarantie

De hypotheekadviseur regelt in de meeste gevallen de bankgarantie maar daar moet je wel voor betalen. De bedragen variëren hier ook weer dus vraag ernaar in een eerste hypotheekgesprek. In de meeste gevallen kan je de bankgarantie digitaal tekenen. Wanneer de overdracht dichtbij het stellen van de bankgarantie ligt is het slim om als koper af te dingen dat de bankgarantie op de transportdatum wordt gezet. In de praktijk hoef je de bankgarantie niet te regelen tenzij de overdrachtsdatum wordt uitgesteld. Een ander alternatief is het storten van een waarborgsom. Daar betaal je niet extra voor maar wordt op de derden-rekening van de notaris gestort en weer verrekend met de koopsom.

Kosten voor taxatierapport

Wanneer je een hypotheek afsluit eist de bank in de meeste gevallen een gevalideerd taxatierapport. Deze wordt opgemaakt door de taxateur. Het validatie instituut en de taxateur rekenen hier kosten voor. De bedragen lopen uiteen. Vaak regelt de hypotheekadviseur de taxateur. Het taxatierapport gaat rechtstreeks van bijvoorbeeld NWWI naar de bank. Als opdrachtgever ontvang je een kopie van het rapport.

Kosten voor de hypotheekadviseur

De hypotheekadviseur rekent kosten voor het aanvragen van de hypotheek. Hij/zij verzamelt de gegevens en adviseert welke hypotheek het beste bij jou past. De hypotheekadviseur begeleidt je bij de gehele aanvraag tenzij je voor deeldiensten kiest. Sommige adviseurs geven een korting wanneer je zelf de documenten upload in een online portaal.

Meer over hypotheekadviseurs

Direct vrijblijvend hypotheekgesprek aanvragen

Kosten voor de notaris

De notaris rekent de zogenaamde notariskosten voor de akte van levering en indien van toepassing de hypotheekakte. Wanneer je samen een huis koopt is het slim om na te denken over de juridische positie van beiden. Een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en/of testament behoort eveneens tot de mogelijkheden. Bespreek dit met de notaris ruim voordat de overdracht van de woning plaats vindt.

Verhuiskosten en klussen

Bovenop de noodzakelijke kosten komen natuurlijk nog de verhuiskosten en kosten voor materiaal en kluswerkzaamheden. Dit verschilt per woning maar ook per wens. Breng alles van tevoren goed in kaart en stel hiervoor een budget samen. In sommige gevallen is een bouwdepot noodzakelijk. Bespreek dit met de hypotheekadviseur.

Energiebesparende maatregelen

Omdat we steeds duurzamer gaan (en moeten) leven kan het slim zijn om direct energiebesparende maatregelen te treffen. Door de overheid zijn daar regels vooropgesteld waarvan je misschien gebruik kan maken. Informeer hiernaar voordat de hypotheekaanvraag wordt ingediend. Investeren in energiebesparende maatregelen kan een goede keuze zijn die je direct kan mee financieren in de hypotheek. Denk hierbij aan zonnepanelen of isolatie. De hypotheekadviseur kan je hierover informeren.

Eerste gesprek is gratis

In de meeste gevallen is een eerste gesprek gratis, hiermee kan je meerdere aanbieders van diensten met elkaar vergelijken. Vraag hierbij een offerte op zodat je inzichtelijk krijgt wat je moet betalen en wat je daarvoor krijgt.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Aankoopmakelaar en makelaars

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor