Wat is een waardeverklaring van een huis?
05 juli 2021 
in Vragen
2 min. leestijd

Wat is een waardeverklaring van een huis?

De waardeverklaring is een verklaring betreft de waarde van een huis opgesteld door een makelaar of taxateur. Een waardeverklaring is echter niet meer toegestaan.

Aankoopmakelaar inschakelenSoms vraagt de bank nog steeds om een waardeverklaring. Deze werd vroeger door een makelaar of taxateur opgesteld zodat de bank wist wat de waarde van jouw woning was. Vaak werd er een nieuw huis gekocht en wou de bank een indicatie van de waarde van je huidige huis. Op basis daarvan en meerdere zaken werd dan een overbruggingskrediet gegeven. Een waardeverklaring is echter niet meer toegestaan. Dus wanneer de bank je hierom vraagt kun je aangegeven dat een waardeverklaring niet meer mogelijk is. De meeste hypotheekadviseurs en banken weten dit inmiddels wel.

Verschil tussen een waardeverklaring en een waardebepaling.

Een waardeverklaring is een beknopt verslag waarin de marktwaarde van je huis staat vermeld. Ook de kadastergegevens en soms een aantal referentiepanden werden hierin opgenomen. Een verklaring met aanvullende gegevens over de waarde van je huis. Een waardebepaling wordt door een makelaar uitgevoerd wanneer je wilt verkopen. De makelaar komt langs, neemt de woning op en schat de verkoopprijs in. Ook de gemiddelde verkooptijd en advies vraagprijs zal de makelaar (soms) op papier aan je verstrekken.

Taxatierapport en bureautaxatie

Sinds 1 juli 2021 zijn de richtlijnen met betrekking tot taxaties veranderd. Zo mogen banken geen modelwaardes meer gebruiken die een taxateur niet heeft goedgekeurd. Een bureautaxatie is een soort hybride-vorm taxatierapport. Er worden modelwaardes aangeleverd die de taxateur op basis van plaatselijke bekendheid en onderzoek goed- of afkeurt. Deze vorm van taxeren mag alleen gebruikt worden bij een LTV onder de 90%. Worden de modelwaardes afgekeurd, zal alsnog een officieel taxatierapport nodig zijn.

Taxatierapport 2018 en 2021

In 2018 is er een “nieuw” taxatierapport geïntroduceerd met strengere eisen voor de taxateur. Taxateurs volgen Permanente Educatie en het NWWI valideert in de meeste gevallen de rapporten. Daarnaast is het NRVT ontstaan waar taxateurs ingeschreven staan. Per 1 juli 2021 zou een nieuw model taxatierapport z’n intrede doen maar dat is uitgesteld. Bij dit nieuwe model zal de taxateur de woning ook op diverse punten bouwkundig moeten inspecteren. De bevindingen zullen dan als bijlagen in het rapport vast worden gelegd. Hierdoor krijgt de opdrachtgever en eventueel betrokkenen een beter beeld van de bouwkundige staat van de woning. Deze inspectie vervangt niet de bouwkundige keuring maar geeft je bijvoorbeeld beter inzicht in hetgeen je koopt.

Conclusie:

Beste hypotheekadviseurWaardes maar ook het uitbrengen van rapporten waarin de waarde en bouwkundige staat van woningen staan vermeld zijn aan verandering onderhevig. Vraag je hypotheekadviseur voor advies en hetgeen je nodig hebt bij je hypotheekaanvraag zodat je kan voldoen aan de laatste wet- en regelgeving omtrent het aanleveren van documenten.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energieadviseur en energie

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor