Economie stort in, geldt dat ook voor jouw bedrijf?
01 juli 2020 
4 min. leestijd

Economie stort in, geldt dat ook voor jouw bedrijf?

Economie stort in, geldt dat ook voor jouw bedrijf?

En wat kan je daaraan doen?

We hebben het als ondernemers waarschijnlijk allemaal gehoord. De economie stort in, het consumentenvertrouwen gaat naar beneden, het aantal ontslagen loopt op en we moeten ons opmaken voor de ergste recessie ooit. Zo plant de media continu negatieve berichten in ons brein en als we nog niet depressief zijn worden we dat wel van die berichtgeving. Wat je hoort is vaak maar ten dele waar maar er ontstaan ook kansen.

Waar de ene ondernemer continu gebukt gaat onder negatieve berichten en een markt waarin het momenteel niet zo lekker loopt zal de andere ondernemer kansen zien. Daarvoor ben je ondernemer toch? Wat had jij dan gedacht? Dat de bomen tot aan de hemel groeien en je omzet altijd maar door blijft stijgen? Dat je achterover kan leunen en het geld vanzelf binnenstroomt? Dat je nooit meer hoeft te investeren in tijd, geld en nieuwe ideeën? Dan heb je het goed mis he?

Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd zijn. Dat is ondernemen en is geweldig ook al voelen veel ondernemers en consumenten nu pijn. Die pijn is er niet voor niets. Dat schud je wakker en dwingt je tot nadenken. En dat is wat me met z’n allen moeten doen. De tijd is aan verandering onderhevig en het lijkt wel alsof dat steeds sneller gaat. We moeten steeds sneller anticiperen op veranderingen en een ver vooruitziende blik hebben om de markt naar onze hand te zetten. Wanneer je het nu zwaar hebt vraag je dan af hoe levensvatbaar je bedrijf is en was. Is het niet gelukt om de afgelopen jaren een buffer op te bouwen en leef je langs de rand van de afgrond dan is het misschien tijd om zaken anders aan te pakken.

Waar is jouw visie en waarom ben jij ooit voor jezelf begonnen? Dat is de basis waarop je moet vertrouwen. Jaag je alleen het geld na? Dan kan ik je verzekeren dat het geld altijd sneller is dan jij. Doe jij iets met passie en leef jij voor hetgeen je staat? Dan vind jij een manier om jouw bedrijf aan te passen naar de huidige tijd. Zorgt dat voor een tijdelijk ongemak? Absoluut! Dat kan ik niet ontkennen maar jouw visie, drive en creativiteit brengt je waar je naartoe wilt. Is dat gemakkelijk? Nee natuurlijk niet maar dat mogen we ook niet verwachten. Wanneer het gemakkelijk is zou iedereen het kunnen doen en dat is niet wat je wilt.

Wat betreft onze wereld zijn met z’n allen bezig de aarde uit te putten en consumeren we als gekken. Het kon niet op en daar lijkt nu een verandering in te komen. We worden ons meer bewust van hetgeen we doen. We moeten opnieuw ontdekken waar de valkuilen en kansen liggen maar ook hoe we beter om kunnen gaan met moeder aarde. Daar liggen weer nieuwe kansen en uitdagingen. Misschien moeten we dankbaar zijn voor deze eye-opener wat voor een groot gedeelte door jongeren is ingezet. Toen de eerste berichten over het coronavirus binnenkwamen was m’n eerste gedachte; Dit is een reset van de wereld! En daar geloof ik heilig in. Even de mensen wakker schudden dat niet alles vanzelfsprekend is en we op deze voet niet door kunnen gaan.

Iedereen mag z’n eigen mening hebben maar uit alle ellende komt vaak ook iets goeds voort. We worden gedwongen tot actie, iets wat we waarschijnlijk anders niet hadden gedaan. We worden gedwongen om het personeelsbeleid aan te passen en de verschillende lagen met managers te herzien. We worden gedwongen om na te denken over kostenbesparing en het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Sommigen zeggen hun kantoor op om thuis te kunnen werken, anderen beseffen opeens dat het wel heel veel tijd en geld kost om thuis te werken. De dure vervuilende leasebak kan de deur uit. We gaan andere keuzes maken en dat traject is al ingezet. Op de woningmarkt komen we huizen tekort terwijl er minder kantoren worden bezet. Daar liggen kansen. Maar dat wist je natuurlijk al.

Net zoals de huurmarkt, het is echt een drama om een huis te bemachtigen wanneer je onder de huurtoeslag-grens moet huren. Ik kom ze wekelijks tegen, mensen die gaan scheiden en die beiden een ander huis nodig hebben. Vaak wordt één van de twee daar de dupe van. De één kan blijven wonen of koopt een ander vaak goedkoper huis, de ander staat spreekwoordelijk en soms letterlijk op straat. Regelmatig krijg ik smekende mails met de vraag of ik ze niet kan helpen. Ook investeerders bieden hier geen helpende hand want ze moeten zo nodig minimaal 6 tot 10% rendement halen terwijl ze op de bank helemaal niets krijgen. Daar zou voor de investeerders een maatschappelijke taak kunnen liggen maar de meesten denken alleen maar aan zichzelf. Daar ligt een grote uitdaging.

Kijk eens in de spiegel en realiseer je dat ook jij opeens alles kwijt kan zijn. Wat zou je dan dankbaar zijn voor degene die jou uit de brand helpt. Genoeg hierover, we willen allemaal geld verdienen maar er is meer in het leven dan geld en luxe spullen. Kijk eens naar wat je nog wel hebt, en wees daar dankbaar voor. We leven in een fantastisch land en de economische krimp is zelfs minder dan bij de ons omringende landen.

Wat is jouw droom? Wat is jouw visie en passie? Waar sta jij ‘s morgens vroeger voor op en wat geeft jou energie? Meestal is dat iets waarmee je anderen kan helpen. Denk daar eens over na. En als de markt niet naar jou toekomt, creëer je een markt, of haal je de markt naar je toe. Recessie of geen recessie er ontstaan telkens nieuwe markten en kansen. En als jij in je droom gelooft, dan aan anderen vanzelf met je mee. Durf jij te investeren in je droom? Dan ga jij het redden!

Door: Meindert Zomer

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor