Komen we in een recessie?
10 maart 2022 
3 min. leestijd

Komen we in een recessie?

Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland stijgen de prijzen en worden er grote tekorten verwacht. De voedselprijzen zullen stijgen en zelfs tekorten dreigen op termijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld graan. Oekraïne is een grote producent van bijvoorbeeld graan.

De prijzen zullen in rap tempo duurder worden wat gevolgen heeft voor de gebruikers. Er zal minder worden geconsumeerd wat gevolgen heeft voor de economie. De gasprijs is explosief gestegen en producenten van brood en koek krijgen ook te maken met een hogere graanprijs. Brood zal dus waarschijnlijk een stuk duurder worden. Dat raakt vooral de lagere inkomens.

Komen we in een recessie?

Niets is zeker in deze wereld waar onzekerheid de boventoon voert. Recessie betekent letterlijk “teruggang” of “terugval” en dat zit er zeker aan te komen. Wanneer de groei van het bruto nationaal product 2 of meer opeenvolgende kwartalen negatief is, spreekt men van een recessie. Zover is het dus nog niet maar niets is uitgesloten.

Vanuit Rusland zijn de belangrijkste goederen gas, olie, metalen en graan. Tekorten leiden automatisch tot prijsverhogingen en dat gaan we de komende tijd waarschijnlijk merken. Dat zie je al aan de gas- en brandstofprijzen. Die schieten ineens omhoog. Hierdoor worden vooral de lage inkomens getroffen. Lange afstanden rijden kost meer geld en doet ons beseffen eens nader te kijken naar ons rijgedrag. Werk zoeken wat dichterbij is of wat vaker de fiets pakken maakt hier onderdeel vanuit.

Compensatie

De bedoeling is dat de overheid hogere kosten gaat compenseren maar dat blijkt weer een eeuwige discussie onder de partijen. Snelle acties en hulp die benodigd zijn worden vaak vooruitgeschoven en er zijn zelfs consumenten die de brandstof naar hun werk niet meer kunnen betalen. Hulp is nodig om dit op te lossen. Hier wordt ook een beroep op de werkgevers gedaan.

Van crisis naar crisis

Terwijl corona nog onder ons is volgt alweer de volgende crisis en je vraagt je af waar dit eindigt. Het is tijd om ons gedrag eens goed onder de loep te nemen. Denk hierbij aan het sneller verduurzamen en wat zuiniger met energie en brandstoffen om te gaan. De kachel een graadje lager en wat vaker de fiets pakken maakt daar ook onderdeel vanuit. Daarnaast zijn we te afhankelijk geworden van bijvoorbeeld Rusland. Het is een taak van de regering om dat op te lossen maar daar gaat vaak jaren overheen. Laten we ook vooral zelf kijken wat we direct kunnen doen.

De inflatie stijgt en zoals wel vaker het geval is blijven de lonen achter. Het is van levensbelang dat het huishoudboekje draaiende blijft anders zijn de gevolgen niet te overzien. Opnieuw naar de kosten en opbrengsten kijken is gewenst waarbij een taak voor iedereen is weggelegd. Zo moeten bedrijven en consumenten worden geholpen die het zwaar hebben. De rijkeren onder ons kunnen hieraan ook hun steentje bijdragen en dat zal nodig zijn.

Niets is meer zeker

We leven in een vreemde tijd waarin niets meer zeker is en waar tekorten dreigen. De prijsstijgingen worden waarschijnlijk hoger en over een breder vlak waarbij er schaarste op kan treden. De handelsstromen tussen verschillende landen zullen verschuiven en de handelswereld zal er anders uit komen te zien. Een grote verandering gaat vaak gepaard met pijn, en die pijn gaan de meesten van ons voelen maar het heeft ook iets positiefs ook al hebben de slachtoffers van de oorlog hier niets aan. Opnieuw naar de kosten en opbrengsten kijken en veranderingen doorvoeren waar mogelijk is niets mis mee. Ongemerkt gaat er via verschillende kanalen geld uit wat soms helemaal niet nodig is. Opnieuw de balans opmaken is gewenst maar ver vooruitkijken in deze tijden is lastig. 

Zoals gezegd, recessie betekent letterlijk “achteruitgang”. Dat het de komende tijd minder goed gaat met de economie staat als een paal boven water, maar we kunnen zelf veel doen om ons aan te passen. Op internet staan genoeg bespaartips en zelf logisch nadenken en jezelf de vraag stellen” Is het nodig? Brengt je vaak op het juiste spoor.

We moeten serieus rekening houden met een recessie en ons gedragspatroon veranderen. Minder in de auto, de kachel iets lager en jezelf de vraag stellen: Is het nodig wanneer je iets aanzet of aanschaft. Wat minder lang douchen, vaker de fiets pakken of lopend naar je werk als het is te doen. Vaker samen rijden of een elektrische buurtauto aanschaffen waarvan meerdere mensen gebruik kunnen maken. Samen delen is samen leven!

Op de vraag: Komen we in een recessie is het antwoord waarschijnlijk ja. Verduurzamen en minder onafhankelijk worden waarbij we op kleine schaal kunnen samenwerken zal de boventoon moeten voeren. We worden gedwongen ons uitgave patroon te herzien maar ook ons gedrag aan te passen. Samen leven en samen delen klinkt ook veel beter dan ikke, ikke en ikke. Je ziet dat mensen flexibel en hulpvaardig zijn. Het is alleen jammer dat dit pas tot uitdrukking komt wanneer er een oorlog is.

Wat kun jij doen om te besparen?

Er zijn enorm veel mogelijkheden om te besparen op energie en consumptie. Wanneer je bij elke keuze die je maakt goed nadenkt en jezelf de vraag stelt: Is het nodig? Kom je al snel tot de conclusie dat veel van hetgeen we ge- of verbruiken niet altijd nodig is of er betere alternatieven zijn. Wanneer je er behoefte aan hebt om bespaartips en adviezen te delen om mensen te helpen kun je hieronder een reactie plaatsen, maar houd het wel netjes.

Bekijk ook: https://nlverhuist.nl/hoe-kan-ik-duurzamer-wonen/

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor