Een soepele verbouwing in drie stappen
19 februari 2024 
2 min. leestijd

Een soepele verbouwing in drie stappen

Ben jij uitgekeken op je huidige inrichting en wel toe aan wat nieuws? Het is een leuk avontuur, maar je moet er veel voor regelen. Een verbouwing kost daarom wel de nodige tijd en geld, maar wanneer je het goed aanpakt is het helemaal de moeite waard.

Huur dus specialisten in en laat je woningontruiming Nijmegen, zodat je met de volgende drie stappen jouw verbouwing zo soepel mogelijk kunt laten verlopen.

Stap 1: Ontwerp jouw nieuwe inrichting

De allereerste stap is het bedenken van een nieuwe inrichting. Je wilt natuurlijk een doel voor ogen hebben, want zonder een goed plan zal de verbouwing al gauw een chaos worden.

Begin met het maken van een lijst met wensen en behoeften en maak hierin onderscheid tussen functionele en mooie dingen: het gaat dus niet alleen om welke kleur je op de muren wilt, maar ook hoe je een indeling kunt maken die past bij jouw levensstijl en woonsituatie.

Denk ook goed na over het budget dat je aan de verbouwing wilt hangen. Zorg voor een logisch budget, want een verbouwing is nu eenmaal duur: de kosten liggen gemiddeld tussen de €50 tot €200 per vierkante meter.

Daarna kun je gaan ontwerpen. Bij het inhuren van een specialist kun je tussen de €40 tot €70 per uur rekenen.

Stap 2: Vraag de vergunningen aan

Nadat jouw ontwerp goedgekeurd is, is het tijd om de vergunningen te controleren. Elk gebied heeft zijn eigen bouwvoorschriften en regels. Vraag daarom bij de lokale autoriteiten na welke vergunningen je nodig hebt en welke je op dit moment al hebt.

Bij een verbouwing waarbij je een aanbouw, een dakkapel of een ander (klein) bijgebouw laat plaatsen, heb je altijd een bouwvergunning nodig. Een bouwvergunning heeft een looptijd van acht weken, waarna je hem met zes weken kan verlengen, mocht dat nodig zijn.

Vraag de vergunning tijdig aan, want het kan soms een tijdje duren voordat je alles geregeld hebt. Wanneer je de vergunning aan gaat vragen, zul je een aantal gegevens nodig hebben.

Zo zul je je eigen gegevens moeten doorgeven, de locatie, een nauwkeurige omschrijving van de verbouwing, een schatting van de kosten, een kwaliteitsverklaring van de materialen, bouwtekeningen van de situatie zoals die nu is, de een tekening van de situatie na de verbouwing, een constructieberekening en het stempelplan.

Stap 3: Tijd voor de verbouwing

Nadat je een plan hebt en de vergunningen op zak hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Je kunt dit natuurlijk zelf gaan doen, mocht je heel handig zijn met klussen, maar soms kan het slimmer zijn om vakmannen in te huren.

Het werk kun je zelf coördineren, maar ook dit kun je uit handen geven en laten doen door een aannemer. Let er hierbij wel op dat de kosten hoger zullen uitvallen. Zorg in ieder geval voor een duidelijke planning en goede communicatie.

Nadat de basis van de verbouwing klaar is, kun je de boel gaan afwerken. Zorg dat je alle nieuwe meubels, verf en vloeren op tijd bestelt, zodat de verbouwing geen enorme vertraging oploopt. Daarna kun je dan eindelijk gaan genieten van jouw prachtige nieuwe woning.

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor