Verwachting huizenprijzen en woningmarkt komende jaren
30 april 2022 
5 min. leestijd

Verwachting huizenprijzen en woningmarkt komende jaren

Voorspelling huizenmarkt.

In dit artikel vertel ik je wat de verwachting voor de huizenprijzen is voor de komende jaren. Ook deel ik mijn visie op hoe de woningmarkt zich de komende jaren zal ontwikkelen, en wat mijn verwachtingen zijn. Zou je trouwens wel eens willen weten wat jouw huis waard is? Ga naar wat is mijn huis waard en ontvang gratis en vrijblijvend een echte waardebepaling van jouw woning.

Bekijk en luister ook de video.


De huizenprijzen braken record na record en het leek allemaal niet op te kunnen. De crisis in 2008 waren we allang weer vergeten. Het lage aanbod woningen, de enorme vraag en lage rente deed de huizenprijzen steeds verder stijgen totdat de woningmarkt kleine scheurtjes begint te vertonen.

Dit wordt aangewakkerd door inval in Oekraïne, de torenhoge inflatie, en de enorme energieprijzen. Vanmorgen hoorde ik op het nieuws dat de boodschappenprijzen met 11,2% zijn gestegen. Daarnaast is het consumentenvertrouwen laag en schiet de rente omhoog.

Een explosieve mix van gebeurtenissen waar we zenuwachtig van kunnen worden.

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn om de verwachting voor de komende jaren te onderbouwen. Hieronder een overzicht.

Druk gaat eraf

1) De druk lijkt er een beetje af en de prijzen stijgen minder hard. Maar dat is nog steeds een stijging. De verwachting is dat de huizenprijzen nog even door zullen stijgen maar er een kantelpunt komt wanneer de betaalbaarheid in het geding komt.

Zat van de woningmarkt

2) Mensen zijn de woningmarkt een beetje beu. Continu achter het net vissen en extreem overbieden. Aan het maximale budget zitten en toch geen woning kunnen bemachtigen. Even rust en niet meer bezig zijn met huizen of toch een verbouwing of uitbreiding overwegen.

Ik kom ze regelmatig tegen. Mensen die eigenlijk willen verhuizen maar noodgedwongen gaan verbouwen omdat er geen woning naar hun wensen is te vinden. Hebben ze dan zo’n woning gevonden? Is er altijd wel weer iemand die hier overheen biedt.

Meer bouwen maar...

3) De overheid wil meer bouwen maar lopen hierbij tegen allerlei problemen aan. Inbreiding, uitbreiding, ruimteverdeling, vluchtelingenstromen en niet te vergeten het stikstof probleem. Daarnaast gaat een vergunning aanvragen nog tergend langzaam. Iets om je vreselijk aan te ergeren. Ook het aantal bouwvakkers en de materialen is een groot probleem wat niet binnen enkele weken of maanden is opgelost.

Minder kunnen lenen

4) Door de stijgende rente kunnen mensen minder lenen. Dit betekent dat je vaak ook minder kan bieden en daardoor een huis misloopt. Maar alles heeft z’n grens, je zou zeggen dat wanneer er maar voldoende mensen zijn die het niet meer kunnen betalen de prijzen vanzelf stabiliseren of zelfs omlaaggaan.

 Wauw, die inflatie

5) De inflatie gaat door het dak en alles wordt duurder. Hiermee komt de woonquote onder druk te staan en ben je steeds meer geld kwijt aan wonen, energie en boodschappen. Dit heeft ook een andere kant. Het geld wat je leent wordt ook steeds minder waard. Je zou kunnen zeggen dat per saldo je schuld daardoor minder wordt maar alles wat je leent moet worden terugbetaald.

Consumentenvertrouwen

6) Het consumentenvertrouwen wordt steeds minder. Over het algemeen hebben de meeste mensen weinig vertrouwen in de huizenmarkt. Daarnaast heeft de regering er de afgelopen jaren ook een potje van gemaakt. Van die puinhoop blijven we nog jaren last houden. Ook de gebeurtenissen in Oekraïne doen het vertrouwen dalen.

Zelf geld meenemen

7) Alles boven de taxatiewaarde met eigen geld betalen. Laten we in dit geval even de vraagprijs gelijk houden met de taxatiewaarde ook al zit daar soms een groot verschil in. Bied je boven de vraagprijs? Dat moet je dat bedrag uit eigen middelen betalen. Wanneer ik kijk naar de biedingen wordt er nog flink overboden, dus er moet ook flink wat eigen geld worden ingelegd. Daar komen nog eens de kosten koper, de hypotheekadviseur, en eventueel een bouwkundige keuring en/of aankoopmakelaar overheen. Er is dus steeds meer eigen geld benodigd. Dit is vaak het probleem van starters. Ouders kunnen daarbij helpen.


Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden klik hier


Steeds grotere risico's nemen

8) Grote risico’s lopen door af te zien van een financieringsvoorbehoud of bouwkundige keuring. De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die grotere risico’s namen. Onverantwoord zou je zeggen en de regelgeving rond dit onderwerp zal snel aangepast worden. Echter het woord snel kent de overheid niet. Behalve als je moet betalen.

Transparant bieden

9) Er is behoefte aan een transparant biedsysteem maar wat de meesten niet beseffen, dit heeft, afhankelijk van het systeem wat wordt ingevoerd grote gevolgen voor het overbieden. Makelaars moeten de biedingen openbaar maken, maar op welk moment? Wanneer de koopovereenkomst is getekend en de wettelijke bedenktijd is verstreken kun je normaal niet meer onder de koop uit. Kom je er dan achter dat je veel te veel hebt betaald kan dat een smet op je woongenot zijn. Misschien ben je daardoor minder blij met je woning en blijft dit nog jaren door je hoofd spoken.

Biedingen openbaar

Wanneer biedingen van tevoren openbaar worden gemaakt, ik bedoel dat je direct kan zien wat een ander heeft geboden zal dat per direct gevolgen hebben. Zo bied je geen ton meer over wanneer dit niet nodig is. Of kan dit bij een enorm populaire woning een prijsopdrijvend effect hebben. De gevolgen hiervan zijn nog niet te overzien maar het maakt 1 ding duidelijk. Zoals het nu gaat is niet langer gewenst.

Lage aanbod

10) Het lage aanbod houdt de woningmarkt nog enigszins overeind maar ik zie langzaam steeds meer aanbod van woningen. Dat is een goed teken. We moeten er naartoe dat er weer voor iedereen huizen beschikbaar zijn. Ik denk dat de meeste makelaars het hier mee eens kunnen zijn. Vraag en aanbod staat nu veel te ver uit elkaar en daar moet weer balans in komen.

Dit zijn zomaar een aantal zaken die invloed hebben op de huizenprijzen. Hierbij vind ikzelf de betaalbaarheid één van de belangrijkste punten. Wanneer we het niet meer kunnen betalen houdt het op en zal je naar andere alternatieven moeten zoeken. Hierdoor zal de verkoopsnelheid van woningen afnemen waardoor de prijzen zullen stabiliseren of op termijn misschien dalen.

De overbied modus

Iedereen zit nog in de overbied modus en het duurt vaak een tijdje voordat mensen in de gaten hebben dat je niet altijd meer hoeft te overbieden. Let dus de komende tijd goed op de ontwikkelingen op de woningmarkt, en volg ons ook op ons YouTube kanaal waar wij het laatste huizenmarkt nieuws met je delen. Ik ben zelf makelaar en ik kan je als geen ander vertellen wat er in de woningmarkt gebeurt.

Zenuwachtige verkopers

Sommige verkopers worden al een beetje zenuwachtig en bellen me op snel te verkopen wanneer ze een ander huis hebben gevonden. Ze zijn bang voor een crash op de woningmarkt en de gevolgen die dat voor ze heeft. Zo’n vaart zal het niet lopen is mijn verwachting. Verkopers zullen ook na gaan denken of ze misschien een gedaan bod niet moeten accepteren. Dit geldt vooral wanneer zich een koper aanbiedt voordat de woning op Funda of andere websites wordt aangeboden. Waar de afgelopen jaren de meeste mensen voor het maximale bedrag gingen zal die keuze op termijn langzaam veranderen.

Wat kunnen we de komende jaren verwachten?

Ik schat zo in dat het overbieden steeds minder zal worden. Verkooptransacties van de afgelopen jaren die geïndexeerd worden naar nu, zullen de vraagprijzen eerst nog niet doen dalen. Het verschil tussen de vraagprijs en de biedingen boven de vraagprijs zullen kleiner worden. Wanneer de betaalbaarheid in het geding komt zal de woningmarkt stabiliseren en prijzen doen dalen. Dit zal naar verwachting nog wel even duren omdat de woningprijzen nog steeds in de lift zitten. Dat zijn mijn verwachtingen onder “normale” omstandigheden. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de woningmarkt erg stressbestendig en zich niets heeft aangetrokken van wat er in de wereld is gebeurd. Toch zijn de eerste scheurtjes zichtbaar en het is de vraag wanneer het omslagpunt komt.

Wil jij jouw visie over de woningmarkt delen? Plaats dan onderaan een reactie. Je hoeft het natuurlijk niet met me eens te zijn maar houd het wel netjes.

> Bekijk ook de video's over de woningmarkt op ons YouTube kanaal

Terug naar overzicht


Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor