WAT ZIJN DE FINANCIËLE STAPPEN NADAT HET HUIS IS VERKOCHT?
30 oktober 2019 
2 min. leestijd

WAT ZIJN DE FINANCIËLE STAPPEN NADAT HET HUIS IS VERKOCHT?

Slimme verkopers gaan alvast de woningmarkt verkennen voordat ze het huis te koop zetten. Dan kom je er waarschijnlijk achter dat het aanbod toch erg laag is. Zo maak je de keuze om eerst te verkopen of eerst te kopen. Een overbruggingskrediet kan uitkomst bieden. Vraag de hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.

Heb je ervoor gekozen eerst te verkopen en is je huis verkocht? Dan wordt het tijd voor de volgende stap. Er zijn een aantal financiële veranderingen. Nadat je huis is verkocht weet je exact wat de woning heeft opgebracht. Het wordt tijd om een keuze te maken en waarschijnlijk heb je dat al gedaan. Gaan voor een huurhuis? Of toch weer kopen. Laten we er even vanuit gaan dat je opnieuw koopt.

Overwaarde inbrengen

De overwaarde is het bedrag dat je na de overdracht van de notaris uitgekeerd krijgt. Dit bedrag kun je gebruiken voor het gedeeltelijk financieren van de volgende woning. Dat wordt ook van je verwacht als je weer een huis koopt. Het niet opnieuw investeren van de overwaarde heeft gevolgen voor de aftrekbaarheid van de betaalde hypotheekrente voor het volgende koophuis. Je mag het bedrag bijvoorbeeld dus ook niet gebruiken voor het inrichten van de volgende woning. Het moet besteed worden aan het huis zelf. Er is natuurlijk geen verplichting, maar het niet opnieuw investeren heeft dus wel gevolgen.

Kosten koper

Na het verkopen van je huis reken je ook de courtage met de makelaar af. Als er kosten zijn gemaakt voor het promoten van de verkoop, worden deze kosten nog met jou verrekend. De notariskosten voor de overdracht liggen meestal bij de koper van het huis. Maar bij het opnieuw kopen van een huis heb je dus wel weer te maken met kosten, zoals de overdrachtsbelasting, advieskosten en notariskosten.

Restschuld?

De huizenprijzen zijn al jaren aan het stijgen, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen restschuld over kan blijven al is de kans klein dast dit van toepassing is. In dat geval moet je samen met de geldverstrekker waar de hypotheek loopt zoeken naar een oplossing. Je kunt afspraken maken hoe je de restschuld aflost. Er zijn banken die een restschuld-financiering aanbieden waarin je de schuld mee kunt financieren in de hypotheek voor de volgende koopwoning. In het verleden was de rente voor de restschuld-financiering aftrekbaar, dat is niet meer het geval.

Aan de hypotheek gekoppelde spaarverzekering?

In sommige hypotheekvormen was het gebruikelijk om de aflossing op te bouwen in een aan de hypotheek gekoppelde kapitaalverzekering. Door verkoop van het huis wordt deze kapitaalverzekering zinloos. Eventueel kun je de polis weer koppelen aan de nieuwe hypotheek. Overleg de opties met jouw hypotheekadviseur. Bepaalde keuzes kunnen namelijk weer negatieve gevolgen hebben.

Conclusie:

Een huis verkopen en weer opnieuw kopen heeft financiële gevolgen. Door de stijgende huizenprijzen is de opbrengst toegenomen en kan je dit waarschijnlijk makkelijker opnieuw investeren. Breng je situatie goed in kaart en laat je adviseren door een goede hypotheekadviseur. Wil je graag begeleiding bij de aankoop, selecteer dan een aankoopmakelaar via NLVERHUIST. Ook een taxatierapport is makkelijk aan te vragen via onze website.

Selecteer hier een aankoopmakelaar

Selecteer hier een hypotheekadviseur

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook op: Energie en bouwkundige keuring

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor