Waarom zou je nu een huis kopen?
20 september 2021 
in Vragen
3 min. leestijd

Waarom zou je nu een huis kopen?

Nu een huis kopen.

Beste aankoopmakelaarHet klinkt een beetje tegenstrijdig om nu een huis te kopen in deze gekke woningmarkt maar het kan ook juist een instapmoment zijn wanneer de verwachting is dat de woningprijzen blijven stijgen.

Blijven de huizenprijzen stijgen?

Naar verwachting blijven de huizenprijzen de komende jaren nog stijgen. Dat heeft met de lage rente, vraag en aanbod, tekort aan nieuwbouwwoningen en de alsmaar stijgende huurprijzen te maken. De woningmarkt kan de vraag niet meer aan en ook de nieuwbouw kan het niet meer bijbenen. De grote partijen verwachten dat dit de komende jaren nog wel even door zal gaan. Hiermee wordt dit misschien wel voor jou een moment om een huis te kopen. Tenminste, wanneer je een betaalbaar huis kan vinden wat naar je wens is. Zo profiteer je mee met de waardestijging wanneer je ooit weer wilt verkopen.

De lage rente en lage maandlasten

Ik kan me de tijd nog herinneren dat de rente tegen de 10% aan lag. Door de huidige lage rente kunnen kopers in verhouding meer lenen tegen lagere maandlasten. Wanneer je dit afzet tegen een huurwoning is de keuze vaak snel gemaakt tenzij er andere redenen zijn waardoor je niet wilt/kan kopen. De keuze van het soort hypotheekvorm is hierbij een belangrijk punt. Laat je daarom ook goed voorlichten zodat je hierin de beste keuze, ook voor de toekomst kan maken. Ook wanneer de rente weer zal stijgen.

Huren is weggegooid geld

Hier zijn de meeste mensen het wel over eens. Het geld wat je betaalt aan huur zie je nooit meer terug. Toch kan het een bewuste keuze zijn om voorlopig te blijven huren. Wanneer je de mogelijkheid hebt om te kopen is het moment aangebroken om dit verder te onderzoeken. Bij een koophuis los je af, of spaar je als het ware in je hypotheek. Een deel van het geld wat je aan hypotheek betaalt stop je in de stenen. Wanneer je later weer gaat verkopen kun je deze overwaarde meenemen naar de volgende woning. Andersom is ook het geval wanneer je huis onder water zou staan.

De verwachting is dat de huizenprijzen blijven stijgen. Daarnaast is het verstandig om af te lossen zodat je later naar alle waarschijnlijkheid niet met restschuld achterblijft maar juist waarde hebt opgebouwd. Ook het investeren in een huurwoning doe je niet zo makkelijk. De waardevermeerdering is immers voor de verhuurder. Daarnaast moet je soms toestemming vragen om de huurwoning naar je zin te maken.

Is dit het moment om een huis te kopen voor jou?

Beste hypotheekadviseurDat is een vraag die je alleen zelf kan beantwoorden. Onderzoek naar je financiële mogelijkheden kan geen kwaad. Vaak begint dit met een afspraak bij de hypotheekadviseur. Een afspraak is zo geregeld. Daarnaast kun je online al een beetje naar woningen zoeken die je mooi vindt. Zo krijg je wat meer gevoel bij waardes en de woningmarkt.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor