Hoe bod doen op een huis?

Hoe kan ik bieden op een huis?

Je hebt een fantastisch leuk huis gezien en wilt daar graag een bod op doen maar je weet niet hoe. Je hebt de makelaar gevraagd en die gaf aan een bericht te doen met je bod. Hieronder alle tips en adviezen voor het bieden op een huis.

Er zijn verschillende manieren om te bieden maar ook verschillende type biedingen. Wil jij in onderhandeling komen of direct een finaal “take it or leave it” bod neerleggen? Denk daarover na.

Openingsbod of voorstel

Dit komt veel voor in een kopersmarkt waarbij de doelstelling van dit bod “in onderhandeling komen” is. Je legt een openingsvoorstel neer in de hoop dat de verkoper hierop reageert met een tegenbod of voorstel. Zo werk je samen toe naar het punt waarop beiden elkaar ontmoeten en de deal is daarmee gesloten. Dat hangt natuurlijk niet alleen van het bedrag af maar ook van de voorwaarden die zijn overeengekomen.

Eindbod of voorstel

De naam zegt het eigenlijk al, dit is een finaal bod. In één keer aangeven wat je maximaal voor de woning overhebt. Wanneer de verkoper hiermee akkoord gaat heb je een deal. Wanneer de verkoper niet akkoord gaat heb je natuurlijk geen deal maar afhankelijk van hoever het uit elkaar ligt zijn er misschien toch nog mogelijkheden.

Eindvoorstel wijzigen

Wanneer het eindbod wordt afgewezen en er nog een klein verschil is tussen koper en verkoper zou je misschien toch bij elkaar kunnen komen. Zeker als daar een makelaar en aankoopmakelaar bij betrokken is. Zij zijn er niet emotioneel bij betrokken en kunnen samen bemiddelen om bijvoorbeeld het verschil te delen. Hiermee doe je beiden wat water bij de wijn. Soms lukt dit maar soms ook niet.

Eindvoorstel met een klein beetje rek

Wanneer je ervoor kiest om een eindbod neer te leggen waarbij er nog een kleine marge overblijft kan je later nog iets weggeven of erbij doen. Let op; hiermee maak je alleen kans wanneer je in onderhandeling bent en niet wanneer er wordt geboden bij inschrijving.

Bieden bij inschrijving

In zo’n geval is het slim om direct het achterste van je tong te laten zien en het maximale bod neer te leggen wat je wilt betalen. Dat doen andere geïnteresseerden namelijk ook. Wanneer je er later achter komt dat het huis voor 2000 euro hoger is verkocht dan jij hebt geboden moet je geen spijt hebben. In een verkopersmarkt met weinig aanbod zul je flink moeten bieden.

Wat hoort er bij een bod

  • Het bedrag
  • Datum van oplevering
  • Ontbindende voorwaarden
  • Datum overdracht
  • Overige voorwaarden
  • Tot wanneer het bod geldig is

Het bedrag

Geef duidelijk aan welk bod je doet. Noem het ook zo! Is het een eindvoorstel of openingsvoorstel. Probeer je in onderhandeling te komen of leg je eenmaal een eindvoorstel neer. Makelaars zijn hierin getraind dus vraag om advies of hulp wanneer je hierover twijfelt.

Datum van oplevering

De datum van oplevering is natuurlijk voor beide partijen belangrijk. Alsje als koper flexibel bent heb je vaak een streepje voor. Probeer uit te vissen wanneer de verkopers het liefst op willen leveren. Dan weet je of dit bij je past. Ik heb wel eens meegemaakt dat een verkoper 9 maanden later op wil leveren. Wanneer jij binnen 3 maanden een huis nodig hebt wordt het lastig om een deal te sluiten ook al ben je het over de rest eens.

Ontbindende voorwaarden

Hier zou ik een hele waslijst aan voorwaarden neer kunnen zetten maar de bekendste is het voorbehoud financiering. Overleg altijd met je hypotheekadviseur wat je kunt lenen en hoeveel tijd hij/zij nodig heeft om dit te regelen. Ook de bouwkundige keuring is een veel voorkomend voorbehoud. In de koopovereenkomst is hier tegenwoordig een standaard artikel over opgenomen zodat de kopers hierop gewezen worden.

Afzien van financieringsvoorbehoud

Dit is een heet hangijzer, wanneer je het huis cash zou kunnen kopen of de overwaarde van je huidige huis voldoende is om het nieuwe huis te kopen kun je daar vanaf zien. Wanneer je een hypotheek nodig hebt blijft dit een risico. Ik snap wanneer er een open huis met 20 kijkers zijn je in de verleiding komt om hier vanaf te zien maar pas op. Besef heel goed wat je aan het doen bent en vraag de adviseur om advies.

Bankgarantie of waarborgsom

Veel makelaars vragen om een bankgarantie of waarborgsom. Deze staan standaard vermeld in de koopovereenkomst. In sommige gevallen kan een makelaar in overleg met de verkoper hier vanaf wijken. Raadpleeg een aankoopmakelaar voor advies en op welke manier je dit aan zou moeten pakken. Een bankgarantie wordt afgegeven door de bank. Een waarborgsom stort je rechtstreeks op de derdenrekening van de notaris. De waarborgsom wordt later weer verrekend met de koopsom.

Overige voorwaarden

In principe zou je hier van alles in kunnen vullen. De vraag blijft of het dan tot een deal komt. Tegenwoordig kom ik nog wel eens de voorwaarde taxatiewaarde moet gelijk zijn met de koopsom tegen. Wanneer de taxatiewaarde dan lager is dan de koopsom kun je als koper ontbinden. De verkoper en diens makelaar zal hier in een booming markt niet blij mee zijn en zal proberen dit om te buigen indien er meerdere bieders zijn. Het is afhankelijk van de woningmarkt en de personen zelf hoe ze hiermee omgaan. Beschik je over voldoende eigen middelen zou je dit ook anders kunnen omschrijven of laten vervallen. Ook het onder voorbehoud van verkoop eigen woning of toestemming royement door de bank zijn veel voorkomende overige voorwaarden.

Geldigheid van het bod

Als bieder kun je aangeven tot wanneer je bod geldig is. De vraag is of hier zorgvuldig mee wordt omgegaan. De praktijk laat zien dat een koper nadat de geldigheid van het bod is verlopen nog steeds interesse heeft in de woning. Soms is het slimmer om aan te geven dat je graag binnen een gestelde termijn wilt weten waar je aan toe bent. Dat geeft de verkopers rust en vertrouwen. Laat je niet inde maling nemen zodat de makelaar doorgaat met bezichtigen om er nog een hoger bod uit te slepen. Wees daar scherp op en communiceer hoe jij het ziet.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energie en onder bod