Hoelang duurt de eindinspectie of oplevering van een huis?
25 januari 2021 
2 min. leestijd

Hoelang duurt de eindinspectie of oplevering van een huis?

Tijdsduur eindinspectie of oplevering huis.

Voor de eindinspectie of oplevering van een huis wordt in de meeste gevallen een half uur gerekend tenzij het een grotere woning betreft. Dit is zonder de tijd die je nodig hebt om bij de notaris te komen. Ook is de tijd voor de inspectie afhankelijk van hoe groot een woning is. Voor een vrijstaande villa neem je als makelaar meer tijd dan een klein appartement.

Recht op inspectie

Als koper heb je het recht om de woning vóór de oplevering te inspecteren. Dat staat in de koopovereenkomst vermeld. Er is echter geen vaste tijd die hiervoor verplicht wordt gesteld. Dat is van meerdere factoren afhankelijk maar als makelaar moet je de koper wel voldoende tijd geven om de woning te kunnen controleren. We krijgen hier regelmatig vragen over omdat de koper soms vindt dat er te weinig tijd voor is.

Alles in goed overleg

Overleg met de makelaar, aankoopmakelaar of verkopers wanneer je vindt dat er te weinig tijd is om de woning te inspecteren. Dat kan in overleg altijd worden aangepast, feit blijft dat je voldoende tijd moet krijgen om de woning te inspecteren. Lukt dat agenda-technisch niet? Overleg dan met de notaris of de overdracht iets later kan of breng de notaris op de hoogte dat de planning krap is en je waarschijnlijk iets later komt. In principe behoor je op tijd bij de notaris te zijn maar in overleg kan er veel.

Werkt alles naar behoren?

Tijdens de eindinspectie is het ook belangrijk de apparatuur op werking te controleren. Apparatuur die uitstaat zoals een CV-ketel kan problemen geven bij het opstarten. Controleer ook alle ramen, die behoren conform afspraak en zoals is vermeld in de vragen- en informatielijst(en) te werken. Vergeet de meterstanden niet te noteren.

Bekijk ook het artikel: Waarop moet ik letten bij eindinspectie >>

Kortom, mocht je als koper het gevoel hebben te weinig tijd voor de eindinspectie te krijgen geef dit dan aan bij de makelaars. In overleg is er veel mogelijk, per slot van rekening heb je récht om de woning conform afspraak te controleren zoals in de koopovereenkomst is opgenomen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor