Huis kopen bij inschrijving

Tegenwoordig worden veel huizen verkocht bij inschrijving maar hoe werkt dat, en waar moet je op letten? In dit artikel vertel ik je er meer over.

Wanneer je tegenwoordig op zoek gaat naar een huis ben je niet meer de enige. Bij een populair huis zijn er vaak veel aanvragen voor bezichtiging. De verkoopmakelaar kiest in zo’n geval vaan (in overleg met verkopers) voor een inschrijving anders is het niet te doen.

Een inschrijving vindt tegenwoordig vaak digitaal plaats. Sommige makelaars kiezen nog voor het invullen van een lijstje maar de systemen zijn tegenwoordig zo aangepast dat alles digitaal kan. Zorg er wel voor dat de verkoopmakelaar ook daadwerkelijk je bod heeft ontvangen.

Onderhandelen

Bij een inschrijving is er gewen ruimte voor onderhandelen en heeft iedereen vaak maar één kans om een voorstel neer te leggen. Dit is een soort blind voorstel omdat je geen idee hebt wat een ander heeft geboden. Sommigen vinden dit oneerlijk maar in deze woningmarkt wordt dit veel toegepast.

Bieden tot…

Je hebt de woning bekeken en de verkoopmakelaar geeft aan tot wanneer je kan bieden wanneer er interesse is. Bij zo’n voorstel horen ook de overige voorwaarden zoals: Financieringsvoorbehoud, datum oplevering en bouwkundige keuring. Ook andere voorwaarden die je wenst kun je aangeven.

Eerlijk bieden

Over het blind bieden is de laatste tijd veel te doen. Er is behoefte aan transparantie vandaar dat er andere systemen beschikbaar komen om makelaars te ondersteunen in dit proces. Hoe dit er in de toekomst uit komt te zien is nog niet helemaal duidelijk maar dat er iets gaat veranderen is duidelijk.

Gunnen van de woning

Dit is de grote hamvraag, aan wie wordt de woning gegund. Dat hoeft namelijk niet de hoogste bieder te zijn en is vaan een combinatie van bod en voorwaarden. Ook komt er een gunfactor om de hoek kijken vandaar dat veel bieders een persoonlijk bericht aan de verkopers schrijven.

Tot slot

Zelfs al is er een mondelinge deal gesloten heeft de koper nog geen recht op de woning. Er moet namelijk een getekende overeenkomst zijn waaruit rechten en plichten vloeien. De koper heeft nog de wettelijke bedenktijd en de verkoper niet. Wanneer je de woning mondeling hebt gekocht is het zaak om zo snel mogelijk de stukken te tekenen. Daarbij niet uit het oog verliezen welke zaken erin staan. Schakel hiervoor altijd een expert zoals een aankoopmakelaar in. Deze is juridisch onderlegd en kan je behoeden voor onaangename verrassingen.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en energie