Huis verkopen, kan ik zelf de bezichtigingen doen?
25 maart 2022 
3 min. leestijd

Huis verkopen, kan ik zelf de bezichtigingen doen?

Huis verkopen, kan ik zelf de bezichtigingen doen?

Zelf de bezichtigingen doen kan prima maar dan moet je wel weten waar je mee bezig bent. Alles draait vaak om de eerste indruk. Van de verkoper, koper, makelaar of andere persoon waarmee je contact hebt. Dit gaat wel wat ver in de huidige woningmarkt waar woningen snel worden verkocht, maar toch. De eerste indruk bepaalt het gevoel, en het gevoel bepaalt mede welke actie je onderneemt. Zo is het ook met een huis bekijken.

Steeds vaker zie ik mensen hun eigen huis verkopen en daar is niets mis mee, tenzij je dat een makelaar vraagt! Onder een huis zelf verkopen wordt vaak verstaan, zelf de bezichtigingen doen. Iedereen heeft weleens wat verkocht maar een huis gaat toch om veel geld. Zorg ervoor dat je wat afstand neemt en er niet TE DIRECT bij betrokken bent.

Neem als het ware emotioneel afstand en zie het als een zakelijk iets. Vooral wanneer kijkers bijvoorbeeld je keuken afkraken waar jij zoveel moeite in hebt gestopt. Alles is een kwestie van smaak. Dat geldt ook voor jouw huis en inrichting. Laat je niet gek maken en laat het gelaten over je heengaan. Discussie gewonnen, klant verloren is hetgeen professionele verkopers tijdens opleiding en cursus leren. Houd dat in je achterhoofd.

Wees jezelf

Gedraag je niet anders dan anders. Ga niet opeen enthousiast doen wanneer je dat normaal ook niet doet. Vertel geen onwaarheden en maak het niet mooier dan het is. Kijkers kijken daar zo doorheen. Vooral wanneer ze al meer woningen hebben bekeken. Blijf jezelf. Dat geldt ook voor je kleding. Wanneer je nooit in een pak loopt doet dat dan ook niet tijdens de rondleiding. Wees verzorgd maar overdrijf niet.

Gemoedelijke sfeer

Zorg ervoor dat potentiële kopers zich thuis voelen. Een gemoedelijke sfeer helpt daarbij. Doe wat bij je past. Waar de één graag koffie en thee schenkt, voelt de ander daar niets voor. Beiden is prima. Schenk geen alcohol maar houd het simpel.

Voldoende tijd

Zorg ervoor dat kijkers voldoende tijd hebben om het huis of appartement te bekijken. Een gehaaste bezichtiging of druk voelen dat je weer snel weg moet verstoort het denkproces in de hoofden van mensen. Nog veel belangrijker, het verstoort het gevoel! En dat wil je te allen tijde voorkomen. Des te groter het huis, des te meer tijd is er nodig. Vertel aan het begin van de rondleiding hoeveel tijd ze hebben. Dat werkt vaak goed.

De juiste informatie

Geef de juiste informatie en wees vooral eerlijk. Ook hiervoor geldt, maak het niet mooier dan het is. Vaak hebben kijkers de brochure al bekeken en hebben ze nog wat aanvullende vragen. Geef daar eerlijk antwoord op. Iemand die enthousiast is zal zich niet laten weerhouden door een lekkende kraan of iets dergelijks. In sommige gevallen weten ze het antwoord al op de vraag maar zoeken ze nog even wat zekerheid.

Woonbeleving

Jij kunt iets wat makelaars niet kunnen. Dat is namelijk de woonbeleving overbrengen. Dat is wat de kijkers willen weten. Hoe is het om in jouw huis te wonen? En wat maakt de buurt of plek zo bijzonder. Welk soort mensen wonen er in de straat en naar welke school gaat/gingen je kind/kinderen. Allemaal vragen waar jij antwoord op kan geven. Ook de zon-ligging is voor veel mensen belangrijk. Vertel hoe je ’s avonds lekker in de tuin geniet van de ondergaande zon. Of vertel hoe lekker beschut je zit in het voorjaar als de zon begint te schijnen. Breng de beleving van het wonen over. Een huis kopen is gevoel, dat gevoel van wonen kun jij als geen ander overbrengen.

Iets meegeven

Geef mensen iets mee. Een gedrukte brochure, flyer, visitekaartje van de woning of iets anders. Sluit positief af waardoor mensen met een fijn gevoel vertrekken. Ook als ze geen bod gaan doen. Wanneer je de juiste persoon bij het juiste huis hebt ga je verkopen. Niet iedereen vindt jouw huis, het juiste huis en dat hoeft ook helemaal niet. Je hebt maar 1 koper nodig en het zou fijn zijn als het een koper is die ook écht blij is met het huis.

Checklist bezichtiging

Op onze website zijn een aantal documenten te downloaden. Eén daarvan is de checklist bezichtiging. Download de checklist en print deze uit om aan de kijkers te verstrekken. Ze kunnen dan diverse gegevens invullen en/of aantekeningen maken over je huis. Zorg ook voor een pen. Klik hieronder op de link voor de downloadpagina:

https://nlverhuist.nl/downloads/

Tot slot

Jij kan prima zelf de bezichtigingen doen. Ook als je geen vlotte babbel hebt. Wees gastvrij en eerlijk. Zorg dat je huis netjes en schoon is en neem voldoende tijd voor de bezichtiging. Dan gaat het zeker lukken. Succes!

Wil je toch liever de verkoop uitbesteden door een makelaar? Klik dan hieronder om een gratis adviesgesprek en waardebepaling aan te vragen.

https://nlverhuist.nl/makelaar-overzicht/

Terug naar overzicht

> Videolink

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor