Coronavirus zet streep door NVM open huizen dag
13 februari 2021 
3 min. leestijd

Coronavirus zet streep door NVM open huizen dag

De NVM open huizen dag die normaal twee keer per jaar wordt gehouden gaat ook in maart 2021 niet door. Dat is een flinke streep door de rekening van enorm veel woningzoekers. Waar de open huizen dagen de afgelopen jaren al een dalende trend liet zien gaat deze nu in maart 2021 helemaal niet door.

Twee keer per jaar

Twee keer per jaar wordt de open huizen dag georganiseerd, dit noemt men de NVM open huizen dagen maar ook VBO, VastgoedPro en makelaars die geen lid zijn van een brancheorganisatie openen dan de deuren. Door het lage aanbod nam het aantal deelnemers de laatste jaren af omdat woningen vaak voor die tijd al waren verkocht. Toch kan het voor verkopers een reden zijn om de woningen nét voor deze open huizen dag aan te bieden.

Hierdoor is de verwachting dat er meer potentiële kopers op af komen maar in de huidige markt waar mensen in de rij staan voor een huis valt dat nog te bezien. De verwachting is dat de open huizen dag in het najaar wel doorgaat ook al is alles onzeker met de huidige pandemie.

Op zaterdag

De open huizen dagen werden de afgelopen jaren op de zaterdag georganiseerd waarbij mensen tussen 11:00 en 15:00 uur zonder afspraak woningen konden bekijken. Online werd aangegeven welke huizen meededen. De verkopers gaven een rondleiding aan de bezichtigers waarmee alles in gemoedelijke sfeer en vaak met een kop koffie kon plaats vinden. Als verkoper kreeg je hiermee snel een beeld wie uiteindelijk een bod deed.

Voordeel

Voor kopers is het een voordeel zo’n open huizendag te bezoeken, je kunt hierdoor goed vergelijken wanneer je thuis alvast een lijst maakt van de woningen die je wilt bezoeken. Omdat er tijdens bezichtigingen enorm veel indrukken op je afkomen vooral wanneer je meerdere woningen bekijkt hebben we een Checklist huis bezichtigen voor je klaarstaan. Deze kan je ook gebruiken bij losse bezichtigingen met een makelaar.

Ga naar checklist huis bezichtigen >>

Nadeel

Het nadeel van een open huizen dag is dat er meerdere kijkers door de woning lopen waardoor het soms enorm druk kan zijn. Hierdoor kun je het gevoel missen en de ruimtes minder in je opnemen. Een huis kopen blijft toch gevoel. Een ander nadeel is het aantal mensen dat misschien gaat bieden. Bij een populair huis sta je dus in de rij. Een aankoopmakelaar kan hierbij uitkomst bieden om je eerlijk en onafhankelijk te adviseren.

Wel of niet meedoen als verkoper?

Bij een huis verkopen wil je dat de woning zo goed mogelijk onder de aandacht komt. Een zo groot mogelijk bereik zorgt vaak voor meer kijkers. Meer geïnteresseerden kan leiden tot een hogere opbrengst en dat is wat je als verkoper graag wilt. Daarnaast leer je de mensen kennen en schrijf je op wie binnen is geweest. De gunfactor kan hierin ook een rol spelen dus ik adviseer altijd om mee te doen.

Tips voor verkopers

Zorg dat je huis netjes is en wees vriendelijk naar de kijkers. Wees jezelf bij het geven van een rondleiding en roep geen dingen die niet waar zijn. Wees eerlijk over gebreken of informatie die kijkers graag willen weten. Weet je niet wat je moet antwoorden, verwijs dan naar de makelaar. De makelaar zorgt voor flyers of brochures en wanneer je zelf verkoopt is het misschien een idee om brochures te maken. Kijkers vinden het fijn om iets mee te krijgen om later nog even door te bladeren.

Tips voor kopers

Bij een huis kopen komen er enorm veel indrukken op je af. Download en print daarom de bezichtigingswijzer ook wel checklist huis bekijken genoemd. Voel je niet bewaard dat je met een checklist door de woning loopt. Dat is heel normaal, makelaars doen dit ook vaak. Wanneer je meerder huizen bekijkt krijg je hierdoor een beter overzicht van het verschil in de woningen en kan je niets vergeten. Wees beleefd en kraak geen zaken af. Behandel verkopers met respect want je hebt geen idee hoeveel liefde en energie ze in de woning hebben gestopt. Dat het niet jouw smaak is of dat je de hele woning wilt verbouwen is prima maar ga daar op een goede manier mee om.

Conclusie:

De open huizen dag is een mooi moment om je huis aan veel potentiële kopers te tonen dus maak daar gebruik van. In veel gevallen is dit gratis of wordt dit door de makelaar voor geringe kosten georganiseerd. Investeer tijd en misschien wat geld om dit tot een succes te maken. Als koper is dit een mooie gelegenheid om op 1 dag meerdere woningen te bekijken. Dat scheelt je tijd en je ontmoet de verkopers wat vaak erg leuk is. Je kan nu ook woningen bekijken waarbij je twijfelt en toch graag even binnen wilt kijken. Voor iedereen een voordeel.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Energielabel en bouwkundige keuring

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor